| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Vozili smo: Suzuki Vitara 1.0 Boosterjet Premium (GL+) 2WD - jedna litra, ali dovoljna - CroPC.net

Vozili smo: Suzuki Vitara 1.0 Boosterjet Premium (GL+) 2WD - jedna litra, ali dovoljna

Posebno atraktivni su umetci crvene boje, a kojim je bio opremljen naš testni model

Nakon što smo pred kraj prošle godine imali priliku provozati obnovljenu Suzuki Vitaru s 1,4-litrenim turbo benzincem, ovog puta sjeli smo za upravljač umjerenije, no i dalje zabavne Suzuki Vitari 1.0 Boosterjet

Ako je nekome promaklo, Suzuki Vitaru više nije moguće naručiti s dizelskim motorom. Na prvu, kada smo ovo čuli, bilo nam je pomalo žao jer imali smo prilike voziti dizelsku Suzuki Vitaru koja nam je ostavila pozitivne dojmove, a naš test možete pročitati ovdje. Nažalost, ekološke restrikcije učinile su svoje i mjesta za dizel u Suzuki Vitari više nema. Međutim, umjesto dizela stigla je alternativa u vidu Suzuki Vitara 1.0 Boosterjet. Mali benzinski motor pruža dovoljno zabave, a uz to i mogućnost štedljive vožnje, na koju kupci dizelaša inače ciljaju.

Benzin umjesto dizela

Naš osvrt na obnovljenu Suzuki Vitaru, započinjemo osvrtom na motor. Možda će neki pomisliti kako dizelaša i benzinca nije moguće uspoređivati, no kako smo se to već više puta do sada uvjerili, maleni turbo benzinci itekako mogu parirati dizelašima koji se i inače ugrađuju u vozila kao što je Vitara. Motor oznake 1.0 Boosterjet daje naslutiti kako se ispod poklopca motora nalazi 1,0-litreni benzinski motor koji uz pomoć turbine istiskuje 112 KS. Iako možda zvuči osrednje, ovih 112 „konja“ vozi se kao daleko više. Tomu je tako zahvaljujući motoru koji se voli zavrtjeti na visoke okretaje pružajući vam pri tome puno zabave za upravljačem. Motor ispunjava Euro 6 normu, a u okoliš ispušta 129 grama CO2. Snaga se na prednje kotače prenosi uz pomoć poslovično dobrog 5-stupanjskog ručnog mjenjača. Naš testni model jedan je od ulaznih s pogonom samo na prednje kotače, no naravno za one koji to žele dostupan je i pogon na sve kotače. Maksimalna brzina koju Suzuki Vitara 1.0 Boosterjet može postići je 185 km/h, koju teško da ćemo dosegnuti, bar ne kod nas, no daje naslutiti kako je Vitara s ovim motorom sposobna i za dulja putovanja autocestom. Osim snage koja će vozačima izmamiti osmjeh, osmjeh će izmamiti i potrošnja. U kombiniranom ciklusu ona je na našem testu iznosila oko 7,6 litara, no moramo napomenuti kako je naša vožnja bila pretežno gradska uz malo brze ceste. Vožnjom na otvorenoj cesti ova brojka sigurno će biti i niža. Ako se nas pita ovo je odličan rezultat i dostojna zamjena za dizelaša. Stoga, ako ste planirali kupnju dizelske inačice Vitare, nemojte se nimalo ustručavati posegnuti za 1.0 Boosterjet.

Dotjerana vanjština

Kako smo i pri prvom testu obnovljene Vitare spomenuli, isti je slučaj i pri testu ovog modela. Izgled automobila se malo promijenio. Uobičajeno za redizajn brojnih modela, tako je i kod Suzuki Vitare promjena izvana stigla tek u ponešto izmijenjenim svjetlosnim sklopovima, rešetci hladnjaka i to je u suštini to. Mnogobrojni možda neće primijetiti razlike na prvu, no uvježbanom oku one će biti vidljive. Vitara djeluje ozbiljno, a dodatnu atraktivnost podižu serijska dnevna svjetla u LED tehnici, kao i stražnja LED svjetla te aluminijski naplatci. Posebno atraktivni su umetci crvene boje, a kojima je bio opremljen naš testni model. Unutrašnjost možemo opisati kao bogato opremljenu i konačno malo finiju. Kožni upravljač s kontrolama i središnji multimedijski sustav odlični su i dobro poznati od prije, no sada tu ima i nešto mekih materijala na dodir, a ne kao ranije čvrsta plastika. Dojma smo da je i izolacija od vanjske buke također poboljšana. Multimedijski sustav koji dolazi serijski u Vitari zaista oduševljava. Izvrstan zvuk, mogućnost povezivanja s pametnim telefonom, kamera za vožnju unatrag, sve je tu. Inače, testirani Premium (GL+) paket donosi priličnu količinu opreme. Tako u njoj dolazi već i tempomat (nije adaptivni) i limitator brzine, zatim daljinsko centralno zaključavanje, grijanje sjedala podesivih i po visini, Infotainment sustav sa 7-inčnim touch ekranom, kamera za vožnju unatrag, automatski klima-uređaj, sustav za nadzor tlaka u gumama, pomoć pri naglom kočenju, električno spuštanje prozora, električno podesivi grijani retrovizor, 12-voltna utičnica u prtljažniku, alunaplatci,… I u testnoj izvedbi, Vitara nam je pokazala zašto je prvi izbor privatnih kupaca. Za fer cijenu od 127.848 kuna dobiva se više no dobro opremljen automobil. Našu testnu Suzuki Vitaru 1.0 Boosterjet Premium (GL+) 2WD možete pronaći u salonu Automobili Škojo.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675