| | | |

powered_by_lenovo_2020 Test: Suzuki Vitara 1.6D Elegance 2WD – četiri razloga zašto je Vitara osvojila naše kupce - CroPC.net

Test: Suzuki Vitara 1.6D Elegance 2WD – četiri razloga zašto je Vitara osvojila naše kupce

Nakon godine dane evo nas opet za upravljačem Suzuki Vitare, ne bi li smo otkrili što je privuklo kupce, a po nama to su četiri dobra razloga

Nakon točno godine dana što smo imali priliku testirati benzinsku inačicu, sjeli smo za upravljač i iznimno živahne dizelske izvedenice popularne Suzuki Vitare

Nedavno je objavljen podatak kako od svih prodanih novih vozila čak 63% otpada na pravne osobe, odnosno tvrtke u privatnom i državnom vlasništvu, a tek 37% novo prodanih automobila kupuju fizičke osobe. Sada dolazimo i do onog podatka zašto ovo ovdje spominjemo, naime, od tih 37% prodanih vozila fizičkim osobama, najveći broj njih odlučio se upravo za kupnju Suzuki Vitare. I slijedom navedenog, nakon godine dane evo nas opet za upravljačem Suzuki Vitare, ne bi li smo otkrili što je privuklo kupce, a po nama to su četiri dobra razloga.

1. Povoljna cijena
Nećemo se lagati, kada automobil kupujete kao fizička osoba i od svoje plaće morate odvojiti vjerojatno jedan dobar dio za otplatu automobila, sigurno je jedan od vrlo važnih elemenata i cijena. Tada, a uvjereni smo i u gotovo većini situacija želite dobiti što više za svoj novac. Startni modeli Suzuki Vitare kreću već sa cijenom od 111.250 kuna. Uzmemo li u obzir da je riječ o SUV-u koji već i u osnovnoj opremi donosi podosta toga (primjerice start-stop sustav, brojne sigurnosne tehnologije, dnevna svijeta, zaslon osjetljiv na dodir, itd.), cijena je tako jedan od prvih elemenata koji će privući kupce.

2. Adaptivni tempomat
Iako serijski dolazi tek u paketu opreme Elegance koji smo imali prilike testirati, ovo je komad opreme koji jednostavno morate imati! Naime, adaptivni tempomat kako mu i ime govori, omogućava da postavite željenu brzinu kojom će vam se Vitara kretati i odredite distancu od vozila ispred. Tada nastupa pravo malo čudo – uz pomoć brojnih senzora Vitara će ubrzavati i usporavati s obzirom na udaljenost vozila ispred. Ovo je i izuzetno dobrodošao sigurnosni dodatak koji može uvelike pomoći u sprječavanju sudara. Dakako, tu je i upozorenje od frontalnog sudara koje je uvijek aktivno, bez obzira jeli adaptivni tempomat uključen ili ne. S obzirom na kategoriju i cijenu vozila, ovo je vro ugodno iznenađenje koje nalazimo u Vitari.

3. Štedljiv i živahan motor
Iako smo prošle godine sjeli za upravljač benzinske inačice, žao nam je što odmah nismo imali priliku sjesti za upravljač dizelske inačice. Iako je riječ o motorima iste snage (120 KS), dojam koji pružaju u vožnji razlika su kao „nebo i zemlja“. I dok je „benzinac“ bio poprilično lijen, dizelaš je iznenađujuće živahan, agilan, potentan. Sa svojih 1,6 litara zapremnine „dizelaš“ odaje dojam kao da je ispod poklopca motor daleko veće zapremnine. Uz 320 Nm sile okretnog momenta, među ubrzanja, pretjecanja, ali i krstarenja na brzinama oko 150 Km/h su perolaka. Uza sve to valja istaknuti potrošnju od kakvih 4 do 5 litara! Teško da može bolje.

4. Bogata oprema
Kako smo u uvodu spomenuli, Vitara već i u osnovnoj opremi donosi pregršt opreme. Međutim, mi ćemo se osvrnuti na naš testirani Suzuki Vitara 1.6D Elegance 2WD. Dakle, ksenonska svijetla s automatskim paljenjem (LED dnevna i ksenon kratka svijetla), kamera za vožnju unatrag, navigacija i napredna multimedija, adaptivni tempomat, koža i alkantara, pomoć pri kretanju na uzbrdici, i tako dalje i tako dalje. Oprema je zaista bogata i zapravo, možda i prvi put viđena u ovakvoj klasi automobila.

Ovo su četiri razloga koja su po nama bila ključna. Uz to tu je i atraktivan izgled, odličan položaj za upravljačem i preglednost, prostranost i druge odlike SUV-a. Ako se već odlučujete za kupnju Suzuki Vitare, naš prijedlog je svakako odabrati model kao što smo imali na testu Suzuki Vitara 1.6D Elegance 2WD, koji u otkačenoj dvobojnoj varijanti djeluje odlično. Iako je cijena zbog ove opreme narasla na čak 166.000 kuna, nakon nekoliko kilometara imati ćete osjećaj pametno uloženih novaca. Prostora za napredak ima, po nama unutrašnjost bi mogla donijeti malo više na opip mekih materijala, no kada sve skupa zbrojimo riječ je o pametnoj kupnji. U salonima Automobili Škojo na raspolaganju su vam Suzuki Vitare koje će vas uvjeriti u ono o čemu pišemo, a što su kupci već potvrdili.

Foto: Josip Vrbošić

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675