| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Vozili smo: Suzuki Vitara 1.4 Boosterjet Premium 4WD – recept za uspjeh - CroPC.net

Vozili smo: Suzuki Vitara 1.4 Boosterjet Premium 4WD – recept za uspjeh

Vitara djeluje ozbiljno i ulijeva određeno strahopoštovanje

Suzuki se već poduže vremena drži kao broj jedan u izboru privatnih kupaca, a s blago obnovljenom Vitarom svoj je tron dodatno učvrstio

Tržište novih automobila konačno je u zadnjih godinu dana živnulo i kod nas. Iako je tržište rabljenih i dalje dominantno, sve je više vlasnika koji shvaćaju kako je bolje kupiti novi automobil i biti siguran, nego se kockati s kupovinom rabljenih. Do sada, često izgovor za kupce rabljenih je bio kako s polovnim automobilom prolaze povoljnije i dobivaju znatno više opreme nego u novom vozilu, no ta priča već odavna ne drži vodu. Zasigurno najzaslužniji za dojam kako se uz malo novaca i u novom automobilu može dobiti puno je Suzuki. To su prepoznali i kupci, ponajprije fizičke osobe, pa je tako Suzuki najprodavaniji, a među modelima apsolutni vladar je Suzuki Vitara.

Skoro isti

Naš osvrt krećemo od vanjštine. Ona se zapravo malo promijenila. Uobičajeno za redizajn brojnih modela, tako je i kod Suzuki Vitare promjena izvana stigla tek u ponešto izmijenjenim svjetlosnim sklopovima, rešetci hladnjaka i to je u suštini to. Vitara djeluje ozbiljno i ulijeva određeno strahopoštovanje. Dodatnu atraktivnost podižu serijska dnevna svjetla u LED tehnici, kao i stražnja LED svjetla te aluminijski naplatci. Filozofija ozbiljnosti prisutna je u svakom pogledu, bez obzira jeli riječ o boku, stražnjoj ili prednjoj strani. Nama se osobno ovakav izgled dopada. I dok će neki reći da je Suzuki inspiraciju potražio kod luksuznih proizvođača, mi će se samo držati toga da je izgled dopadljiv i nekako „muškast“. Osim farova, valja istaknuti i brojne plastične elemente koji ili podižu atraktivnosti, ili poput onih oko blatobrana imaju zadatak Vitaru sačuvati od eventualnih oštećenja pri vožnji makadamom ili kakvom cestom van asfalta. Iako je u suštini kompaktan, automobil djeluje znatno veći no što to zapravo je. Unutrašnjost možemo opisati kao bogato opremljenu i konačno malo finiju. Kožni upravljač s kontrolama i središnji multimedijski sustav odlični su i dobro poznati od prije, no sada je tu ima i nešto mekih materijala na dodir, a ne kao ranije čvrsta plastika. Multimedijski sustav koji dolazi serijski u Vitari zaista oduševljava. Izvrstan zvuk, mogućnost povezivanja s pametnim telefonom, kamera za vožnju unatrag, sve je tu.

Puno više života

Definitivno najslađi dio nove Vitare koju smo vozili je iskustvo koje pruža u vožnji i njen motor. Naime, testni model je Suzuki Vitara 1.4 Boosterjet Premium 4WD, a znalci će znati kako ispod poklopca motora krije se 1,4-litreni turbo benzinski motor, a uz to tu je i 4WD pogon. Usuđujemo se reći kako je s ovom postavom Suzuki Vitara spremna za sve terene, a u njih uključujemo i one makadamske i one za velike brzine. Kako pitate se? Naime, Suzuki Vitara u ovoj izvedbi nudi selektor načina rada koji zaista čini očiglednu razliku. Na raspolaganju su nam 4 različita načina vožnje. Prvi je automatski način rada koji je uključen standardno i koji sam prilagođava način ponašanja vozila i odziv motora sukladno vožnji. Zatim, tu je sportski način koji motor čini izuzetno življim, a prijenos snage seli većinom na zadnju osovinu, baš kao što i očekujemo od sportski nastrojene vožnje. Treći i četvrti način vožnje je zimski, a uz njega nudi se i mogućnost blokade diferencijala, koja je zapravo i četvrti način vožnje. Položaj za upravljačem je visok, a uz različite načine vožnje zabava je u novoj Suzuki Vitari 1.4 Boosterjet Premium 4WD zajamčena. Poslovično prostrana i udobna unutrašnjost, solidan prtljažnik, komforna vožnja idu u prilog testirane Vitare i još jednom potvrđuje njen zvjezdani status kod naših kupaca. Kao šlag na kraju tu je i cijela sila tehnologije. Radar i upozorenje na vozilo ispred, adaptivni tempomat, očitavanje znakova i prikaz na zaslonu koje radi iznenađujuće dobro, kamera za vožnju unatrag, upozorenje na mrtvi kut, radar pri izlasku s parkirališta koji kontrolira vozila u dolasku, grijanje sjedala, automatska klima, grijanje zrcala,… Teško je zapravo pobrojiti što sve ovaj automobil ima. Uz cijenu od 160.000 kuna i potrošnju od oko samo 6 litra, teško da bolje možemo poželjeti. 

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675