Njuškalo

Test: Sony ZV-1 – san svakog vlogera

Među tim naprednijim uređajima svoju nišu pronašao je i Sony ZV-1 – fotoaparat koji cilja na vlogere
Među tim naprednijim uređajima svoju nišu pronašao je i Sony ZV-1 – fotoaparat koji cilja na vlogere
Među tim naprednijim uređajima svoju nišu pronašao je i Sony ZV-1 – fotoaparat koji cilja na vlogere

Biti Influencer, YouTuber, TikTok, Instagram pa i Facebook zvijezda trend je među mlađom populacijom, no čak i oni nešto zreliji pokušavaju se u ovom svijetu marketinga i samopromocije, a upravo na njih cilja Sony sa svojim novim fotoaparatom ZV-1

Pametni telefoni gotovo su uništili tržište kompaktnih fotoaparata. Nekad popularne uređaje na svim putovanjima i obiteljskim druženjima s tržišta su istisnuli sve napredniji pametni telefoni koji svojim mogućnostima (ali i cijenom) višestruko nadmašuju ovu kategoriju fotoaparata. Iako još uvijek nisu nestali s tržišta, oni koji traže nešto više, nešto profesionalnije ipak gledaju nešto naprednije uređaja poput DSLR-ova ili bezrcalnih aparata. Među tim naprednijim uređajima svoju nišu pronašao je i Sony ZV-1 – fotoaparat koji cilja na vlogere.

Za najbolji selfiji

Sony ZV-1 odmah na početku ovaj fotoaparat reklamira kao idealni uređaj za vlogere. Iako su svima poznati, valja podsjetiti kao su to osobe koje vode blog ali pomoću video zapisa. Ako imate mlađe ukućane, brzo će te upoznati na desetke (stotine) takvih koji rado sa svojom publikom dijele svoju svakodnevicu, rad, hobije, život. I dok neki to rade iz puke zabave, veliki je broj onih koji time koračaju prema statusu Influencera – danas najčešće korištenog naziva na bespućima društvenih mreža. No, vratimo se na Sony ZV-1, prema mnogim karakteristikama on stvarno i ide u tome smjeru – veličina mu je odlična za tu namjenu, a kvaliteta slike i općenito performanse vrlo su dobre, snimanje zvuka iznadprosječno mu je dobro, ima i mikrofonski ulaz, optičku stabilizaciju, i još neke dodatne funkcionalnosti koje će posebno cijeniti ova niša korisnika. Krenimo redom. Sony ZV-1 izrađen je kao pravi Sony, dakle fotoaparat odiše visokom kvalitetom i odmah pri prvom rukovanju osjećamo se kao doma. Ako ste ikada koristili Sony fotoaparat imat će upravo takav osjećaj – kao da ste već koristili ovaj aparat. Tomu je tako zbog prepoznatljivog i jednostavnog sučelja, kojeg korisnici s razlogom obožavaju. Na stražnjoj strani smješten je kotačić za promjenu vrijednosti, koji funkcionira i kao kontrola s četiri gumba (gore, dolje, lijevo, desno), a u sredini se nalazi gumb za potvrđivanje odabira. S gornje strane, oko okidača, smješten je prsten koji služi za zumiranje. Kad se aparatom fotografira onda zumiranje radi brže (treba mu manje od 2 sekunde od minimalnog do maksimalnog zuma), a prilikom snimanja videa prilično je sporo (6-7 sekundi). To je dobra stvar, jer su snimke uz zumiranje tijekom snimanja sasvim iskoristive i daju dobar dojam. Ključna mogućnost Sony ZV-1 je njegov ekran koji se otvara u stranu, i može se zarotirati tako da gleda prema naprijed. Pogađate, ovo je ključna stvar za selfieje. Čim se ekran otvori, fotoaparat se sam uključuje, rasklopi objektiv i s njega se makne zaštita i spremni ste za snimanje. Dobro je što aparat ima grip – iako je majušan, u kombinaciji s odmorištem za palac na stražnjoj strani aparata, te uvažavajući male dimenzije i masu aparata, ZV-1 čini ugodnim za držanje u šaci. Ipak, uz fotić smo dobili i odličan Sonyjev držač GP-VPT2BT. Riječ je o držaču mase 210 grama, koji dublira i kao stativ – kad se drška rasklopi, držač postaje tronožac. Na dršci se nalaze gumbi za okidanje fotografije, za pokretanje snimanja videa, custom gumb C1, klackalica za zumiranje, i polugica za zaključavanje gumbiju. Osnovne su to kontrole koje su svakako dobrodošle prilikom vloganja, jer se uvelike smanjuje potreba za korištenjem gumba na fotoaparatu.

Koliko je ovaj fotoaparat podređen vlogerima pokazuje i hibridni autofokus
Koliko je ovaj fotoaparat podređen vlogerima pokazuje i hibridni autofokus
Koliko je ovaj fotoaparat podređen vlogerima pokazuje i hibridni autofokus

Može i u 4K

Sony ZV-1 aparat nudi snimanje videa u 4K, a može snimati do 30 sličica u sekundi, dok u Full HD-u do 120 sličica u sekundi. Snimke u 4K po defaultu traju do 5 minuta, no ako se isključi ograničenje zbog visoke temperature, može se snimati “neograničeno”, odnosno do trenutka kad se baterija isprazni ili kad se aparat pregrije. Nudi se i HFR način rada, u kojem može snimiti kratki vremenski odsječak pri 250, 500 i 1.000 FPS. Koliko je ovaj fotoaparat podređen vlogerima pokazuje i hibridni autofokus. On je  vrlo brz, a radi kontinuirano praćenje lica i oka. Dodatna funkcionalnost za vlogere koji pred kamerom predstavljaju proizvode je i mogućnost fokusa Product Showcase. Kad je ta opcija uključena, prioritet za fokusiranje jest ono što je bliže fotoaparatu. Izvrsno ako pri snimanju predstavljate neke proizvode. Zatim tu su i mogućnosti poput oft skin efekt za zaglađivanje kože, Background Defocus koji nudi mogućnost brzog prebacivanja između dva načina kontrole otvora blende, odnosno odabir između plitke i velike dubinske oštrine. Ako bismo ipak našli neku manu za ZV-1, možemo reći da je to nešto uži kut snimanja. Da je on veći, zaista ovo bi bio san svakog vlogera, no i ovako ZV-1 nije daleko. Ipak, možda će nekim biti daleko zbog cijene od oko 6.800 kuna.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.