Telemach

Igrali smo: Ghost of Tsushima – samuraji su došli na svoje

Tražite li mnogo vatre, krvi, hladnog oružja, borbe i snažne zvučne efekte – doći će te na svoje

Tražite li mnogo vatre, krvi, hladnog oružja, borbe i snažne zvučne efekte – doći će te na svoje

Tražite li igru koja će vas na najbolji način vratiti u feudalno doba Japana, dalje od Ghost of Tsushima nemojte gledati – ovo je vrh

Moramo priznati da dugi niz godina nismo naišli na jednu dobru samurajsku igru. Kao da su nekako ispale iz fokusa, no godine „suše“ iznjedrile su možda i najbolju igru ove tematike ikada. Ghost of Tsushima izvrsna je igra u svakom pogledu – od priče, vizualizacije, zvučnih efekata kojih se ne bi postidio niti Hollywood. S obzirom na to kako je ova igra dostupna ekskluzivno na PlayStation konzolama, nismo htjeli propustiti priliku i zaigrati ju na našem PS4 Pro.

Samuraj mora znati meditirati, biti karizmatični, poznati književnost i još štošta

Samuraj mora znati meditirati, biti karizmatični, poznati književnost i još štošta

Izvrsna priča

Kažu kako se dobre stvari prepoznaju odmah na početku. U tom svjetlu Ghost of Tsushima ostavlja na igrača zaista snažan utisak. Početak igre predstavlja bitka na mjesečini protiv terora mongolske vojske koja je pokrenula invaziju na Japan (1274.). Tražite li mnogo vatre, krvi, hladnog oružja, borbe i snažne zvučne efekte – doći će te na svoje. Utisak pojačavaju predivne scene i vrhunska grafika. Sakai Jin, protagonist igre, na čelu je uz strica, no ubrzo svima postaje jasno da su mongolske snage prejake. Sakai jedva preživi borbu i uz pomoć divne djevojke ipak skupi dovoljno snage kako bi krenuo osloboditi strica i pokoriti te Mongole. Ujedno, Jin je jedan od rijetkih samuraja koji su ostali na životu. No, kako vam ne bismo dalje kvarili priču o igri nastavit ćemo samo s nekim od detalja. Ono što je bitno naglasiti je kako igra donosi puno više od pukih borbi. Kroz igru zapravo postajemo svjesni kako su samuraji puno više od hladnokrvnih ubojica. Igra obiluje takvim scenama i pričama gdje se upravo to otkriva, ali i zahtjeva od samih igrača. Samuraj mora znati meditirati, biti karizmatični, poznati književnost i još štošta. Jedna od radnji tijekom igre, koja ide u tom smjeru je i pisanje pjesme. Dobit će te tri slova i na osnovu njih složiti haiku o smrti. Možete napisati nešto bez veze, a možete si dati i truda.

S tehničke strane svakako vam za igru preporučujemo PS4 Pro konzolu iz koje će igra izvući maksimum

S tehničke strane svakako vam za igru preporučujemo PS4 Pro konzolu iz koje će igra izvući maksimum

Borba kao duh

Ghost of Tsushima već u svome naslovu daje naslutiti kako ćete se u ovoj igri morati igrati duha. Naime, glavni lik s kojim će te igrati, ubrzo će shvatiti da siloviti napad na Mongole donosi više civilnih žrtava i da mora pristupiti drugačije – borbom kao duh. Jin Sakai shvaća to uz podosta objašnjavanja od strane kradljivice Yune. Ona mu otkriva da Mongoli ubijaju zatočene civile svaki put kad ih samuraji izravno izazovu na sukob, pa je jedini način za spašavanje civila taj da Jin rješava Mongole u tajnosti – potiho, bez dizanja alarma. Ovo se nikako ne sviđa stric u glavnog lika i oko toga se vrti poveći dio priče. Ako mislite da igra neće donositi izravne samurajske bitke – varate se. Igra obiluje mini-igrama gdje neprijatelje možete izazvati na pravu samurajsku bitku. Ovdje pak ovisno o vašim skilovima i opremi glavnog lika možete ubiti jednog, pa čak i pet neprijatelja. Ova isprepletenost borbi kao duh i kao samuraj pružit će vam neviđeno uživanje u igri i promjenu vaših raspoloženja, ali i držati vas izuzetno motiviranim uz igru. Nakon glavne priče Tsushima vam ostaje otvorena. Oslobađanje otoka ide kroz doslovno kompletiranje igre, pa dok biste kod drugih igara ovdje stali, u ovoj će te igri vjerojatno još uživati, otkrivajući krajolik i dodatne zadatke. S tehničke strane svakako vam za igru preporučujemo PS4 Pro konzolu iz koje će igra izvući maksimum. Posebno bismo još jednom istaknuli zvuk koji donosi podršku za 3D audio, pa ako igrate sa slušalicama, uživat će te u vrhunskom zvuku. Ako imate PS4 Pro, Ghost of Tsushima možete doživjeti i kao oproštaj od PlayStationa 4, jer kao što dobro znamo PS5 je tu, a tko zna kada ćemo dočekati novu samurajsku igru za konzolu nove generacije, stoga – uživajte.

Recenzije

Igraš? Pročitaj naše recenzije igara

Linker

Lenovo

Poslovi

Cijelu ponudu poslova pogledajte ovdje.

Huawei

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2023. CroPC.net

                    

Preporučujemo: Avalon

Speedtest

ISSN: 1846-8675