| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Više od polovine Hrvata ljetuje na Jadranu - CroPC.net

Više od polovine Hrvata ljetuje na Jadranu

Tijekom boravka na domaćoj obali, 50% ispitanika boravit će u privatnom smještaju, a 40% u svojoj ili obiteljskoj nekretnini

S preko 1.000 otoka, brojnim plažama, čistim morem te bogatom kulturnom i gastronomskom ponudom, hrvatska obala svakog ljeta privlači milijune turista iz zemlje i svijeta, a također, riječ je o uvjerljivo najpopularnijem ljetnom odredištu domaćih turista

Prema rezultatima istraživanja MasterIndex, koje je za Mastercard u svibnju provela agencija za istraživanje tržišta Improve, 56% ispitanika ljetovanje planira u Hrvatskoj. Iako je riječ o većini ispitanika, vidljiv je pad u odnosu na prošlu godinu kada je u Hrvatskoj planiralo ljetovati 62% građana.

Ljetni odmor na Jadranu u nešto većem broju planiraju provesti oni s mjesečnim prihodima iznad 12.000 kn (78%), ispitanici iz Zagreba i okolice (73%) te Slavonije i Like (70-72%). Takve planove ima ipak manji broj ispitanika u dobi od 50 do 55 godina (48%), zatim onih iz Istre, Primorja i Gorskog kotara (41%) te iz Dalmacije (27%). S druge strane, ljetovanje na hrvatskoj obali ne planira tek 27% ispitanika, dok je najviše neodlučnih u Sjevernoj Hrvatskoj gdje čak 21% ispitanika još uvijek nije sigurno gdje će na godišnji odmor.

Tijekom boravka na domaćoj obali, 50% ispitanika boravit će u privatnom smještaju, a 40% u svojoj ili obiteljskoj nekretnini. Hotelski smještaj odabrat će 11% ispitanika, smještaj u kampu 5%, a jedrenje 1%. Pritom će više od polovice Zagrepčana odmor provesti u svojoj ili obiteljskoj nekretnini, u usporedbi sa samo 25% Slavonaca. Zato se Slavonci većinom odlučuju za privatni smještaj (63%), kao i Ličani (69%). Kad je riječ o hotelima, najradije ih biraju Dalmatinci (16%), a najrjeđe ispitanici iz Like, Korduna i Banovine (3%). Istrijani prednjače kao ljubitelji kampova s čak 15% onih koji biraju ovaj tip smještaja.

Kao glavni izvor informacija o destinacijama na koje putuju, čak 91% ispitanika navodi internet. To se prvenstveno odnosi na domaće online sadržaje (64%) te specijalizirane aplikacije i stranice kao što je npr. TripAdvisor (44%). Drugi izvori informacija su članci na stranim internetskim stranicama (40%), stranice turističkih agencija (34%) te domaći (22%) i stranici (13%) blogeri i influenceri. Hrvatski građani prema istraživanju najviše vjeruju specijaliziranim stranicama.

Kada je riječ o rezervaciji smještaja, ispitanici sve više koriste online rezervacije preko specijaliziranih stranica za booking ili stranica putničkih agencija (48% u usporedbi s prošlogodišnjih 40%), a zatim izravni kontakt putem telefona ili maila (29%). Nešto manje od četvrtine ispitanika (22%) rezervira smještaj putem stranice pružatelja smještaja, dok 10% ispitanika uopće ne treba rezervaciju. Građani to sve rjeđe rade telefonski ili putem maila kod turističkog agenta (8%) ili u uredu turističke agencije (4%, u usporedbi s prošlogodišnjih 8%). Prema istraživanju, onih koji prvo dolaze na destinaciju, a tek onda traže smještaj, je 5%. Online rezervacije češće su među najstarijom dobnom skupinom iznad 50 godina (66%) visokoobrazovanima (54%) te onima iz Istre i Primorja (58%).

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675