| | | |

powered_by_lenovo_2020 UHD Alliance spaja tvorce filmova, proizvođače potrošačke elektronike i hollywoodske studije značajkom “Filmmaker Mode”  - CroPC.net

UHD Alliance spaja tvorce filmova, proizvođače potrošačke elektronike i hollywoodske studije značajkom “Filmmaker Mode”

Aktualni modeli televizora koriste napredne mogućnosti obrade videozapisa da bi ponudili korisnicima širok raspon opcija prilikom gledanja različitih vrsta sadržaja, od sportskih događaja do videoigara

UHD Alliance (UHDA) zajedno s vodećim tvrtkama iz područja potrošačke elektronike, hollywoodskim studijima i članovima filmske zajednice najavljuje suradnju na novom načinu prikaza namijenjenom gledanju filmova i televizijskih serija pod nazivom “Filmmaker ModeTM“ (Način tvoraca filmova)

“Kad su se Paul Thomas Anderson, Ryan Coogler, Patty Jenkins, Martin Scorsese i Christopher Nolan obratili UHDA-u u vezi s proširenjem kinematografskog iskustva na dnevne sobe, bili smo uzbuđeni, ali i u idealnom položaju, da pokrenemo raspravu o tome“, rekao je predsjednik saveza UHD Alliance Michael Zink iz tvrtke Warner Bros. “Ultra HD televizori proizvođača iz područja potrošačke elektronike koji nas podržavaju mogu ponuditi niz mogućnosti gledanja, pa Filmmaker Mode za kinematografske sadržaje, utemeljen na povratnim informacijama prikupljenim od brojnih eminentnih filmaša, predstavlja način da potrošači bolje iskuse viziju tvorca filma.”

Aktualni modeli televizora koriste napredne mogućnosti obrade videozapisa da bi ponudili korisnicima širok raspon opcija prilikom gledanja različitih vrsta sadržaja, od sportskih događaja do videoigara. Filmmaker Mode omogućit će gledateljima uživanje u kinematografskijem iskustvu na UHD televizorima pri gledanju filmova onemogućivanjem sveg postprocesiranja (npr. zaglađivanja pokreta itd.) tako da se film ili televizijska serija prikazuju upravo onako kako je tvorac filma zamislio – uz čuvanje točnih omjera proporcija, boja i brzine izmjene sličica.

“Ono po čemu će se Filmmaker Mode razlikovati bit će čist izraz onoga kako je zamišljeno da film izgleda kad je rađen“, rekao je Rian Johnson, režiser filma Star Wars: The Last Jedi i naslova Knives Out koji će se uskoro početi prikazivati.

LG Electronics, Panasonic i VIZIO najavili su podršku za Filmmaker Mode i izrazili svoje zanimanje za isporuku kreativne namjere u domove gledatelja. Točne proizvode i planove implementacije najavit će u odgovarajućem trenutku svaka tvrtka zasebno.

“Moderni televizori imaju nevjerojatne tehničke sposobnosti, pa je važno iskoristiti te nove tehnologije da bismo osigurali da kućni gledatelj vidi naš rad u obliku koji je što je moguće bliži izvornim kreativnim namjerama“, rekao je Christopher Nolan, slavni režiser cijenjenih naslova kao što su Dunkirk, Interstellar i Dark Knight Trilogy. “Kroz suradnju s proizvođačima televizora, Filmmaker Mode objedinjuje ulazne informacije od tvoraca filmova u jednostavne principe zadržavanja brzine prikaza sličica, omjera proporcija, boje i kontrasta te kodiranja u određenom mediju kako bi ih televizori mogli odgovarajuće pročitati i prikazati.”

Iako su studiji i proizvođači potrošačke elektronike dugo surađivali da bi ponudili potrošačima nove tehnologije i iskustva za svijet zabave, Filmmaker Mode predstavlja prvu suradnju koja u tu priču dodaje i vodeća imena iz kreativne zajednice.

“Doista mi je stalo do iskonskog iskustva filmskih sadržaja kod kuće jer upravo tu oni najduže 'žive'. Tu obitelji gledaju i ponovno gledaju djela filmske umjetnosti“, dodao je Ryan Coogler, režiser filmova Black Panther i Creed. “Dopuštajući umjetnicima iz proizvodnje filmova da savjetuju i daju povratne informacije proizvođačima elektroničkih uređaja za Filmmaker Mode, možemo zajednički pomoći da potrošačko iskustvo bude još sličnije onome u kinu.”

Treba imati na umu će se, za razliku od nekih drugih načina prikaza koji od korisnika traže ulazak u neki izbornik ili više njih te pronalaženje i odabir, Filmmaker Mode aktivirati ili automatski, prema metapodacima ugrađenim u sadržaj, ili putem jednog jedinog gumba koji će služiti za to da korisnik aktivira Filmmaker Mode bez kretanja po brojnim izborničkim razinama. Uz to, da bi se lakše pronašli modeli koji mogu prikazivati sadržaje u načinu prikaza Filmmaker Mode, taj će naziv i postavke biti dosljedni kod raznih robnih marki televizora.

“Uz sve današnje napredne značajke modernih televizora, sada je pravo vrijeme da predstavimo Filmmaker Mode. Jednostavno je nemoguće zanemariti što sve moderna tehnologija može”, komentirao je Paul Thomas Anderson, režiser filmova There Will Be Blood i Phantom Thread. “Upotrijebit ćemo te mogućnosti da bismo sačuvali namjeru tvorca filma, zadržali smisao tog umjetničkog izričaja.“

Osim objedinjavanja povratnih informacija od tvoraca filmova, studija i proizvođača potrošačke elektronike, UHDA je angažirala širu kreativnu javnost anketiranjem i traženjem od ispitanika da izdvoje prioritete. Kao dio procesa razvoja specifikacija za Filmmaker Mode UHDA je surađivala s Gildom američkih režisera i Fondom za film te tražila njihovo mišljenje.

„Osnovao sam Fond za film 1990. s ciljem zaštite filmova i izvorne vizije tvoraca filmova kako bi publika mogla iskusiti filmove u skladu s namjerom tvorca, kako je on zamislio da ih se treba vidjeti“, rekao je slavni režiser Martin Scorsese. „Većina ljudi danas gleda klasične filmove kod kuće umjesto u kinu, pa je Filmmaker Mode posebno važan prilikom prikaza tih filmova sa specifikacijama jedinstvenim za snimanje na filmsku vrpcu.“

“Svakog dana na sceni donosimo na stotine odluka o tome kako predstaviti i ispričati priču. Nijedna od tih odluka nije sama apsolutno odlučujuća za film, ali postoji kumulativni efekt koji rezultira time da film izgleda tako kako smo zamislili i ostavlja poseban dojam“, rekla je režiserka filma Wonder Woman, Patty Jenkins. “Kao filmašica želim vidjeti – a mislim da i gledatelji to žele vidjeti – da se ta vizija prenosi u svim mogućim okruženjima gledanja. Filmmaker Mode omogućuje da se svi ti izbori vide prilikom gledanja kod kuće.”

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675