Einhell

Ovo su pametna rješenja koja će Bosch predstaviti u Las Vegasu na CES 2019

Bosch, kao dobavljač tehnologije i usluga, naglasak će staviti na inovativna rješenja i usluge za mobilnost budućnosti i za pametni dom
Bosch, kao dobavljač tehnologije i usluga, naglasak će staviti na inovativna rješenja i usluge za mobilnost budućnosti i za pametni dom
Bosch, kao dobavljač tehnologije i usluga, naglasak će staviti na inovativna rješenja i usluge za mobilnost budućnosti i za pametni dom

Na sajmu CES 2019 u Las Vegasu, u središnjoj dvorani, štand br. 14020, od 8. do 11. siječnja 2019., Bosch predstavlja tehnološke odgovore na izazove današnjice, uključujući urbanizaciju, porast stanovništva i klimatske promjene

Bosch, kao dobavljač tehnologije i usluga, naglasak će staviti na inovativna rješenja i usluge za mobilnost budućnosti i za pametni dom.

Prvi u svijetu: Boschevo konceptno vozilo za novu vrstu mobilnosti Bosch želi da polaznici sajma CES iskuse novu vrstu mobilnosti u obliku koncepta električnog shuttlea bez vozača s integriranim uslugama. Ta vrsta mobilnosti uskoro će se pojaviti na ulicama velikih gradova diljem svijeta: bešumno tihi shuttleovi bez vozača koji su savršeno povezani sa svojom okolinom. Bosch će osigurati potreban hardver, softver i nove digitalne usluge koje će omogućiti korisnicima da rezerviraju vozila, plate vožnju ili je podijele s drugim putnicima.

Nagrade za inovacije na sajmu CES: ukupno šest priznanja za Bosch U pripremi za CES 2019, Bosch je dobio ukupno šest nagrada za inovacije na sajmu CES. Nagrade za inovacije na sajmu CES godišnji su program koji provodi Udruženje za potrošačku tehnologiju (Consumer Technology Association, CTA) i koji pokriva 28 kategorija te služi kao pokazatelj budućih trendova. Ove su godine nagrade dodijeljene sljedećim Boschevim proizvodima i rješenjima:

1. Sveobuhvatni sustav za povezivost vozila: Za budućnost povezane, automatizirane vožnje, vozila moraju imati sposobnost neometane međusobne komunikacije, kao i komunikacije s okolinom. U tu je svrhu Bosch razvio univerzalnu jedinicu za povezivost za sve tehnologije koje se upotrebljavaju za komunikaciju vozila sa svime (vehicle-to-everything, V2X) i temelje se na Wi-Fi i bežičnom prijenosu. Time se vozilima omogućava međusobna komunikacija te komunikacija s prometnom infrastrukturom, neovisno o zemlji ili proizvođaču. Softver koji je razvila novoosnovana portugalska tvrtka Veniam obavlja složeni zadatak upravljanja podatkovnim vezama. Tim se softverom stalno traži najbolja tehnologija prijenosa za svaki zahtjev i automatski se prebacuje između dostupnih opcija.

2. Kamioni bez vanjskih retrovizora: Novi Actros tvrtke Mercedes-Benz prvi je kamion u serijskoj proizvodnji koji ima sustav kamera umjesto konvencionalnih glavnih i širokokutnih retrovizora. Ovaj sustav, poznat kao Mirror Cam, nudi bolji pregled okoline od 360 stupnjeva. Osim povećane sigurnosti, postavljanje kompaktnih digitalnih kamera umjesto retrovizora poboljšava potrošnju goriva kamiona zahvaljujući znatnim aerodinamičnim prednostima kamera. Dvije kamere, postavljene lijevo i desno na krovu vozačke kabine, šalju slike u stvarnom vremenu na dva 15-inčna zaslona visoke razlučivosti postavljena na A-stupove unutar kabine. Sustav prilagođava zaslon tako da odgovara situaciji u vožnji. Ukupno gledajući, Mirror Cam uvelike poboljšava aerodinamiku, sigurnost i rukovanje kamionom. Bosch i Mekra Lang Daimlerovi su razvojni partneri za sustav Mirror Cam.

3. Pametni telefon kao ključ od automobila: Boschev pristupni sustav Perfectly Keyless uskoro će omogućiti vozačima automobila, operatorima voznih parkova i logističkim tvrtkama da digitalno upravljaju svojim ključevima za vozila. Oni mogu s pomoću aplikacije na pametnom telefonu u svakom trenutku odlučiti tko ima pristup automobilima ili kamionima i kada. Zahvaljujući domišljatosti ovog Boscheva sustava, veza između pametnog telefona i vozila sigurnija je no ikad. Perfectly Keyless može prepoznati ovlašteni pametni telefon poput digitalnog otiska. Za sajam CES 2019, Bosch je taj sustav postavio na demonstracijsko vozilo koje se temelji na automobilu Ford Mustang.

4. Sustavi pomoći koji se temelje na radaru sprječavaju motociklističke nezgode: Otkrivanje u mrtvom kutu, upozorenje na sudar i prilagodljivi tempomat: postavljanje radarskog sustava na motocikle kao osjetilnog organa omogućava novu pomoć za motocikle i sigurnosne funkcije te pritom pruža točnu sliku okoline vozila. Posljedica tih funkcija za pomoć nije samo poboljšana sigurnost, nego i veće uživanje u vožnji i praktičnost zato što se olakšava život vozačima motocikala. Prema Boschevim istraživanjima procjena nezgoda, sustavi pomoći temeljeni na radaru mogli bi spriječiti svaku sedmu motociklističku nezgodu. Elektronički sustavi pomoći uvijek su na oprezu i brže reagiraju no što su to ljudi u mogućnosti napraviti u slučaju nužde. Temelje se na kombinaciji radarskog senzora, kočničkog sustava, upravljanja motorom i sučelja čovjek- stroj.

5. Aplikacija za povezivanje električnih skutera: Novom se aplikacijom električni skuteri pretvaraju u stručnjake za povezivost. Osim što prikazuje ključne informacije kao što su trenutačna razina baterije električnog skutera, ona omogućava i komunikaciju između vozača i vozila te opciju povezivanja s drugim korisnicima putem društvenih mreža. Tako je korisnicima lakše saznati koji su im prijatelji u blizini. Osim toga, na upravljaču električnog skutera nalazi se i držač za kacigu kojim se upravlja putem aplikacije. Kada je električni skuter parkiran, njime se osigurava rješenje za odlaganje kacige i zaštita vozila od krađe te zaslona od vandalizma.

6. Nadogradnja za učinkovitije strojeve i kućanstva: Bosch je razvio algoritam Phantom kao pomoć za mala i srednja poduzeća u procjeni i znatnom poboljšanju energetske učinkovitosti svojih strojeva. Ta nadogradnja, za koju je potrebno samo nekoliko minuta, upotrebljava senzore za mjerenje opterećenja na svakom uređaju u mreži potrošnje energije te tako pruža vrijedne informacije o upotrebi i mogućim kvarovima. Zahvaljujući tome korisnici mogu poboljšati rad i učinkovitost strojeva. I u kućanstvu vam Bosch Phantom može pomoći utvrditi koliko energije troši svaki uređaj. Ta transparentnost omogućava uštedu električne energije.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Comping
Huawei
HT
IBM iX
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Lenovo

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2023. CroPC.net

                    

Preporučujemo: AvalonTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.