| | | |

Hrvatska i Španjolska ubrzanim korakom prema realizaciji DONES-a

Pin It

Sastanak konzorcija EUROfusion okupio je uz vrhunske europske fuzijske stručnjake, predstavnike Europske komisije (EK), predstavnike vodećih instituta i ministarstava znanosti svih članica Europske unije (EU) te Švicarske i Ukrajine, koji su usvojili nove smjernice fuzijskih istraživanja za EUSastanak konzorcija EUROfusion okupio je uz vrhunske europske fuzijske stručnjake, predstavnike Europske komisije (EK), predstavnike vodećih instituta i ministarstava znanosti svih članica Europske unije (EU) te Švicarske i Ukrajine, koji su usvojili nove smjernice fuzijskih istraživanja za EU

Zahvaljujući Institutu Ruđer Bošković (IRB) Zagreb je protekli tjedan bio središte fuzijskih događanja EU-a

Na dvodnevnom sastanka konzorcija EUROfuison donesena je strategija fuzijskih aktivnosti za sljedeće desetljeće s posebnim naglaskom na političke preduvjete koje je potrebno ispuniti uslijed Brexita kako bi se do 2024. mogao koristiti najveći fuzijski reaktor JET smješten u UK. Posebno snažnu podršku dobile su Hrvatska i Španjolska da ubrzaju radove na uređaju DONES.

Sastanak konzorcija EUROfusion okupio je uz vrhunske europske fuzijske stručnjake, predstavnike Europske komisije (EK), predstavnike vodećih instituta i ministarstava znanosti svih članica Europske unije (EU) te Švicarske i Ukrajine, koji su usvojili nove smjernice fuzijskih istraživanja za EU, uzimajući u obzir dovršenje fuzijskog reaktora ITER do 2025. i početka gradnje fuzijske elektrane DEMO 2035.

Posebna i jedna od najvažnijih tema sastanka bila je posvećena Brexitu, s obzirom da je u Centru za fuzijsku energiju u Culhamu (UK) smješten najveći fuzijski reaktor JET s kojim upravlja EU. Na JET-u je nužno do 2024. provesti pripremna testiranja režima rada za deset puta veći reaktor ITER.

''Svim članicama konzorcija EUROfusion stalo je da JET neometano radi do 2024. godine kako bi se omogućila što bolja priprema za ITER. Jedan od ključnih preduvjeta za to jest sklapanje sporazuma UK-a s EU o ostanku u EURATOM-u i to u statusu kakvog već ima Švicarska. Drugi ključni preduvjet je da UK sudjeluje u 'Horizon-Europe' paketu znanstvenih istraživanja kao punopravni član, plaćajući sve doprinose Uniji za znanost, iako će biti izvan EU-a. Tako, naime, danas radi Švicarska. Treći uvjet je da Uprava ITER-a zaključi da joj je sve to potrebno'' – objašnjava dr. sc. Tonči Tadić, voditelj fuzijskog programa u RH.

IRB je kolegama iz drugih članica EU predstavio hrvatski fuzijski program. Primjerice, prva detaljna analiza prašine koja se stvara u fuzijskom reaktoru u uvjetima kao na ITER-u obavljena je u sklopu EUROfusiona na IRB-u. Također, na IRB-u postoji jedna od svega četiri komore za simuliranje oštećenja materijala uzrokovanog fuzijskim neutronima pomoću dva snopa iona. Takvu komoru na IRB-u financirao je EUROfusion. Štoviše, EUROfuison će nastaviti financirati rad ove komore čitavo sljedeće desetljeće. IRB sudjeluje i u analizama površina izloženih plazmi, dok Institut za fiziku (IFS) u Zagrebu vodi za EUROfusion istraživanja magnetskih svojstava fuzijskih materijala, a splitski FESB u EUROfusionu ima važno mjesto u matematičkom modeliranju procesa u fuzijskim reaktorima.

''Ono što je izuzetno važno za Hrvatsku jest da su sve članice EUROfusiona dale snažnu potporu Španjolskoj i Hrvatskoj da se u izgradnju DONES-a krene u što kraćem vremenskom roku. Hrvatska i Španjolska, stoga, imaju pune ruke posla u pripremi dokumentacije za gradnju DONES-a prema zahtjevima Europskog foruma za stratešku znanstvenu infrastrukturu (ESFRI). Dokumentacija mora biti gotova do kraja 2020., s time da tu za RH nema nikakvog dodatnog troška jer izradu ove dokumentacije u potpunosti financira EURATOM.'' – objašnjava dr. Tonči Tadić.

DONES (DEMO Oriented Neutron Source) je ključan uređaj za razvoj fuzije, vrijedan oko 550 milijuna eura i drugi po značenju u fuzijskom programu EU.

Pin It

Izbor urednika...

Test: Huawei Mate 20 Pro
Porsche među telefonima
Test: Adata XPG Gammix S11 480GB SSD
warp speed među SSD-ovima
Test: QBrick System One
prvi i zadnji kovčeg za alat koji ćete trebati
Test: Einhell VARRITO
jedan za sve
Test: Oral-B Genius 10000N
pametno pranje zubi
View this post on Instagram

A post shared by CroPC.net (@tehnologija) on

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675