Huawei

Čak 300 škola dobiva 15.000 micro:bit uređaja

Mikroračunala u projektu će se koristiti unutar-predmetno i među-predmetno, tj. bez promjene kurikuluma
Mikroračunala u projektu će se koristiti unutar-predmetno i među-predmetno, tj. bez promjene kurikuluma
Mikroračunala u projektu će se koristiti unutar-predmetno i među-predmetno, tj. bez promjene kurikuluma

U prvoj fazi projekta plan je uključiti 300 osnovnih škola iz cijele Hrvatske te isporučiti 15.000 micro:bit uređaja đacima od 1. - 4. razreda i školskim knjižnicama

Za uspjeh implementacije projekta planirano je osposobiti 1.200 nastavnika i knjižničara za upotrebu i korištenje micro:bit uređaja za koje će biti  organizirane edukacije. Dodatno, razvit će se i besplatno omogućiti edukativni materijali za izvođenje lekcija iz raznih predmeta unutar razredne nastave pomoću micro:bit uređaja.

Edukacija Masterclass Croatian Makers ambasadora održava se od 20. do 22. siječnja 2023. godine u Zagrebu. Edukacija je namijenjena ambasadorima projekta Revolucije digitalne pismenosti koji će nakon radionice prenositi znanje i iskustvo rada s micro:bit uređajima u nastavi na nastavnike i knjižničare u školama koje će biti uključene u projekt. 

„Cilj projekta je uvesti micro:bit tehnologiju u osnovne škole, prilagođenu za korištenje od 1. do 4. razreda. Plan nam je isporučiti 15.000 micro:bitova u 300 osnovnih škola u Hrvatskoj i educirati ambasadore, ukupno 1.200 učitelja, kako bi oni svoje znanje primjenjivali u svojoj nastavi“, kazao je Danijel Jozić iz Rotary kluba Zagreb Centar, kao voditelj projekta. Prijave škola za projekt su još uvijek u tijeku. „Za sada imao 270 prijava, i ostalo je još par mjesta za zainteresirane škole koje se mogu  do krajnjeg roka prijaviti  putem ravnatelja ili online. Uvođenje micro:bit uređaja u škole nije novost u svijetu, aktualni su ovogodišnji projekti u V. Britaniji i Danskoj, ali je specifičnost našeg projekta u tome što ga implementiramo na nacionalnoj razini i to među najmlađim školarcima, od 1. -4. razreda  Istaknuo je kako pohvaljuje entuzijazam i spremnost učitelja da se upuste u ovaj izazovan projekt, znajući kako to s djecom rade na dobrovoljnoj bazi. „Stoga ne sumnjam da će ove aktivnosti imati konkretne i pozitivne ishode.“  Vrijednost projekta je skoro 390.000 USD, a podržan je i sponzoriran od vodećih hrvatskih ICT tvrtki s Telemachom kao glavnim sponzorom projekta. Djeca na kreativan, inovativan i zabavan način koriste jednostavnu tehnologiju putem koje savladavaju nastavno gradivo „Na taj način digitalno opismenjavamo djecu za budućnost jer je nužna digitalna transformacija našeg društva“, ističe Jozić.

Učenici nižih razreda rijetko imaju alocirano vrijeme za upotrebu informatičkih učionica. Micro:bitovi će biti smješteni u školskim knjižnicama, kako bi se nastava mogla odvijati bilo ondje, bilo u informatičkim učionicama ili u razredima razredne nastave. Dodatni broj micro:bitova bit će alociran u knjižnicama za posudbu za rad kod kuće.

„Obrazovanje je najbolje sredstvo za vertikalnu mobilnost, a to znači jednakost prilika. Neki koji nemaju prilike kao drugi u samom početku, trebali bi dobiti tu priliku da ih stignu. To je ono što potičemo ovim projektom u nižim razredima osnovne škole, poglavito u manjim sredinama. Želimo omogućiti djeci u manjim sredinama da imaju jednaku priliku suvremenog obrazovanja kao ona u Frankfurtu ili Londonu. Vjerujem da je ovo najveći projektu u hrvatskom školstvu“, rekao je Nenad Bakić, osnivač IRIM-a.

Mikroračunala u projektu će se koristiti unutar-predmetno i među-predmetno, tj. bez promjene kurikuluma. Micro:bit je naprosto nastavno sredstvo za izvođenje postojećeg sadržaja na digitalno kreativan način, pa nije potrebno mijenjati kurikulum za sudjelovanje u projektu. „Ne uvodimo nove predmete i znanja kojima bi opteretili postojeći sustav obrazovanja, već će djeca suvremenim alatima unutar postojećih predmeta, iste bolje razumijevati. Ideja je da djeca istovremeno stječu digitalnu pismenost i kompetencije koje su im potrebne da u postojećim predmetima budu bolji“, kaže Bakić.  Dodatno, IRIM će razviti i ponuditi sadržaj za izvođenje lekcija iz raznih predmeta unutar razredne nastave, korištenjem micro:bita, kao što je to razvijeno za 5. i 6. razred osnovne škole. Sadržaj će biti trajno dostupan i nadograđivan.

Micro:bit se etablirao kao jedinstvena platforma za razvoj digitalnih kompetencija pa su ga mnoge zemlje poput Singapura, Finske, Danske, Kanade, Tajvana, Bugarske počele koristiti kao temeljni alat nacionalnih projekata razvoja digitalnih nacija, a uspješni projekti poput STEM revolucije, projekta ProMikro i pilota STEM revolucije u razrednoj nastavi pokazuju visok interes za korištenje micro:bit uređaja kao alata u nastavi u školama diljem RH.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Comping
Huawei
HT
IBM iX
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Lenovo

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2023. CroPC.net

                    

Preporučujemo: AvalonTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.