A1

Suvremeni kibernetički izazovi u fokusu konferencije Alert

Međunarodni i regionalni stručnjaci na konferenciji u organizaciji kompanije ASEE o aktualnim temama u cyber sigurnosti
Međunarodni i regionalni stručnjaci na konferenciji u organizaciji kompanije ASEE o aktualnim temama u cyber sigurnosti
Međunarodni i regionalni stručnjaci na konferenciji u organizaciji kompanije ASEE o aktualnim temama u cyber sigurnosti

U Zagrebu je uspješno održan još jedan „Alert“ - konferencija o kibernetičkoj sigurnosti, okupljajući više od 200 akreditiranih stručnjaka za kibernetičku sigurnost iz Hrvatske i regije i pružajući uvid u najnovije izazove u ovom području. Konferencija je predstavila vrhunske govornike iz sedam zemalja i teme koje su potaknule značajne rasprave tijekom ovog cjelodnevnog događaja

Konferenciju je otvorio Igor Gržalja, predsjednik uprave kompanije ASEE, organizatora konferencije, istaknuvši: „Vjerujemo u stvaranje zajednice koja surađuje i dijeli znanje i iskustva kako bi se zajednički suočili s kibernetičkim izazovima. Ponosan sam što danas svjedočim ne samo stvaranju takve zajednice nego i njezinu širenju. Svijet kibernetičke sigurnosti je iznimno dinamičan, a na nas ovdje okupljene gledam kao na zaštitnike digitalne sadašnjosti i budućnosti i smatram da kao takvi imamo odgovornost ne samo održavati korak, nego biti i korak ispred potencijalnih prijetnji.“

Keynote govornik prvog dijela konferencije bio je Oren Elimelech ugledni međunarodni stručnjak za kibernetičku sigurnost i CEO kompanije CyberTeam360, s izazovnim predavanjem "Nova era kibernetičkog ratovanja". Jedna od ključnih tema bila je i dubinska analiza prijevara i ponašanja u borbi protiv Phishinga, prezentirana od strane Andree Jelavić Šako i Dubravka Kovačića iz ASEE. Gabor Hirsch iz tvrtke Thales osvijetlio je temu koja pokriva nove zakonske regulative s fokusom na direktivu NIS2. Na ovu temu nastavila je svoje izlaganje i Martina Dragičević iz A1 koja se osvrnula na novu zakonsku regulativu s fokusom na Hrvatsku na kibernetičkom horizontu Europske Unije. Tom Vazdar iz Riskorije – govorio je o kibernetičkoj psihologiji naglašavajući potrebu razumijevanja ljudskog faktora u sigurnosnim prijetnjama te važnost kontinuirane edukacije u području kibernetičke sigurnosti, dok je David Capezza iz Vise govorio o budućnosti sigurnih plaćanja.

Poslijepodnevni dio konferencije započeo je drugim Keynote govorom "Prijetnje i prevare putem mobilnih uređaja: Hoće li poremetiti kibernetičku sigurnost?" od strane nizozemskog stručnjaka Ewarda Driehuisa iz kompanije ThreatFabric. Tema je to koje su se dotakli i Domagoj Ciković i Željka Jurić iz ASEE osvrnuvši se na drugi aspekt sigurnosti mobilnih aplikacija s prezentacijom "Zastrašujuća stvarnost napada na mobilne uređaje", dok je njihov kolega Luka Babić govorio o najnovijim trendovima u kvantnoj kriptografiji.

Panel rasprave, moderirane od strane ASEE stručnjaka Roberta Preskara i Gorana Markovića, donijele su dubinske uvide u teme poput izazova SaaS-a u bankarskoj industriji te borbi protiv prijevara društvenim inženjeringom, kojih su kompanije i njihovi zaposlenici sve češće mete. Panelisti su uključivali predstavnike lokalnih i regionalnih banka i kompanija – Lorenzo Villa iz talijanske Credem banke, Filip Pažin iz Raiffeisen banke, Danijel Miletić iz HPB-a, Draženko Kopljar iz PBZ-a, Saša Lončarić iz Podravske banke, Ivan Hećimović iz Zagrebačke banke, Ivica Gjorgjevski iz Stopanske banke AD – Skopje te iskusni stručnjak za kibernetičku sigurnost Alen Beganović iz kompanije Ethernaut.

Predstavnik tvrtke CrowdStrike, Alexander Kriechbaum, podijelio je saznanja o smanjenu rizika u kibernetičkoj sigurnosti te taktikama kako „zavarati“ protivnika. Perica Šimundić iz ASEE govorio je o razumijevanju i načinima preveniranja DDoS napada, dok su Damir Popović i Stipe Sumić iz IT Sistemi predstavili iskustva u zaštiti dokumenata i poslovnih informacija pohranjenih u njima. Dubravko Hlede iz kompanije MbCom Technologies govorio je o nužnosti zero trust pristupa u cyber sigurnosti.  

„Iznimno mi je drago da se Alert konferencija, koju organiziramo već treću godinu zaredom, pokazala kao vrhunski događaj koji pruža dublji uvid u najnovije trendove, izazove i rješenja u području kibernetičke sigurnosti. Uspjeli smo naglasiti važnost podizanja svijesti o kibernetičkim prijetnjama kroz brojne teme koje smo uspjeli otvoriti, s posebnim naglaskom na potrebu stalne edukacije, ali i pripremu kompanija za suvremene kibernetičke izazove.“, zaključio je Viktor Olujić, član uprave kompanije ASEE koji je zatvorio konferenciju. 

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Comping
Huawei
HT
IBM iX
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2023. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.