| | | |

powered_by_lenovo_2020 Huawei objavio dokument o važnosti zaštite i afirmacije intelektualnog vlasništva - CroPC.net

Huawei objavio dokument o važnosti zaštite i afirmacije intelektualnog vlasništva

Huaweijevi patenti i tehnološka otkrića dio su otvorenih standarda koji reguliraju rad 3G, 4G i 5G mreža

Čelni ljudi Huaweija objavili su dokument pod nazivom “Poštivanje i zaštita intelektualnog vlasništva: temelj inovacija”, u kojem su svjetskoj javnosti obznanili svoj stav o nužnosti afirmacije i zaštite inovacija koje vode ka općem dobru

Tijekom predstavljanja dokumenta, glavni pravni savjetnik u Huaweiju izrazio je zabrinutost govoreći o pretjeranoj političkoj intervenciji i zloupotrebi kao prijetnji koja može zakočiti razvoj intelektualnog vlasništva, a samim time i globalni napredak.

“Ako političari koriste intelektualno vlasništvo i tuđe ideje kao sredstvo za svoje borbe, tada se na globalnoj razini urušava povjerenje u sustav, a zaštite patenata postaju bespredmetne”, istaknuo je Song Liuping dodavši kako su inovacije i zaštita intelektualnog vlasništva ključ uspjeha Huaweija.

Huawei je do kraja 2018. godine registrirao 87.805 patenata, a od kojih je 11.152 registrirano u SAD-u. Ulaganje u istraživanje i razvoj za Huawei ima i važnu financijsku komponentu budući da je kompanija u posljednje četiri godine primila više od 1,4 milijarde dolara na ime korištenja patenata. Osim ulaganja u vlastite patente, Huawei je platio više od 6 milijardi dolara u naknadama za zakonito korištenje intelektualnog vlasništva drugih tvrtki, a gotov 80 posto tog iznosa plaćeno je američkim tvrtkama, navodi se u dokumentu.

“Intelektualno vlasništvo je privatno vlasništvo, zaštićeno je zakonom, a sporovi bi se trebali rješavati pravnim putem. Bitno je naglasiti da u posljednjih 30 godina otkako Huawei postoji, niti jedan sud nikada nije presudio da se Huawei ikada bavio krađom intelektualnog vlasništva”, kazao je Song Liuping.

Huaweijevi patenti i tehnološka otkrića dio su otvorenih standarda koji reguliraju rad 3G, 4G i 5G mreža. To znači da iako neke tvrtke i države ne kupuju opremu od Huaweija, one formalno koriste osnovne i primarne Huaweijeve patente.

Dokument koji je objavio Huawei možete pronaći na sljedećem linku - https://www-file.huawei.com/-/media/CORPORATE/PDF/white%20paper/2019/Huawei_White_Paper_on_Innovation_and_Intellectual_Property.pdf

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675