Njuškalo

Prema DESI izvješću Hrvatska raste drugu godinu zaredom

Pokazatelj KORIŠTENJE INTERNETA mjeri aktivnosti kojim se građani bave online – video uradci, glazba, igre, moderni oblici komunikacije ili online kupovanje i bankarstvo
Pokazatelj KORIŠTENJE INTERNETA mjeri aktivnosti kojim se građani bave online – video uradci, glazba, igre, moderni oblici komunikacije ili online kupovanje i bankarstvo
Pokazatelj KORIŠTENJE INTERNETA mjeri aktivnosti kojim se građani bave online – video uradci, glazba, igre, moderni oblici komunikacije ili online kupovanje i bankarstvo

Europska komisija (EK) objavila je Indeks gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2019. godinu, DESI je složeni pokazatelj gospodarske i društvene digitalizacije, a sastoji se od 5 tematskih pokazatelja - povezivost, ljudski kapital (digitalne vještine), korištenje interneta, integracija digitalnih tehnologija, digitalne javne usluge

U trenutku objave DESI izvješća 2017. godine smo bili na 24. mjestu, 2018. godine na 22. mjestu, a ove godine na 20. mjestu.

Pokazatelj POVEZIVOST mjeri dimenzije i razvoj širokopojasne infrastrukture i njezinu kvalitetu. U njemu Hrvatska zauzima 27. mjesto, čime je ostvarila rezultat prethodne godine. Hrvatska kontinuirano radi na poboljšanju pokazatelja povezivosti i kroz nacionalne programe razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa.

Pokazatelj LJUDSKI KAPITAL Hrvatsku smješta na 13. mjesto, kao i prethodne godine. Ovo područje mjeri digitalne vještine koje su potrebne da se iskoriste mogućnosti koje nudi digitalno društvo. Sve veći broj Hrvata koristi Internet, a u znanstvenom području raste broj diplomiranih IKT stručnjaka.

Reformirani obrazovni programi uvedeni su u 151 školi u Hrvatskoj u sklopu pilot-programa „e-Škole: Uspostava Programa razvoja škola digitalne zrelosti“, te su uvedeni digitalni obrazovni sadržaj i digitalna tehnologija u sustav osnovnog i srednjeg obrazovanja. Projekt se nastavlja i u 2019. godini uvođenjem preostalih škola na nacionalnoj razini.

Pokazatelj KORIŠTENJE INTERNETA mjeri aktivnosti kojim se građani bave online – video uradci, glazba, igre, moderni oblici komunikacije ili online kupovanje i bankarstvo. Hrvatska je zauzela 15. mjesto, te tako ostvarila značajan napredak od tri mjesta u odnosu na prethodnu godinu. Najpopularnije online aktivnosti su čitanje vijesti, gdje Hrvatska zauzima 2. mjesto, te slušanje glazbe, gledanje videa, igranje igara i korištenje društvenih mreža.

Pokazatelj INTEGRACIJA DIGITALNE TEHNOLOGIJE podrazumijeva digitalizaciju poduzeća i e-trgovinu. U tom području Hrvatska ostvaruje 18. mjesto, kao i prethodne godine. Hrvatska poduzeća sve više koriste mogućnosti koje nudi online trgovina, na 13. mjestu su mala i srednja poduzeća koja prodaju na internetu. Po broju poduzeća koja koriste oblak nalazimo se na 10. mjestu, a po prometu ostvarenom e-trgovinom na 11. mjestu.

Pokazatelj DIGITALNE JAVNE USLUGE odnosi se na usluge e-uprave. U ovom pokazatelju Hrvatska je zauzela 22. mjesto, čime je napredovala u odnosu na prethodnu godinu. Modernizacija i digitalizacija javnih usluga vodi povećanju učinkovitosti administracije, građana i poslovnih subjekata. U Hrvatskoj postoji i visoka razina interakcije između javnih tijela i građana. 75% korisnika na mreži aktivno prihvaća usluge e-uprave. Dostupnost usluga e-uprave poslovnim subjektima pokazuje pozitivan rezultat za Hrvatsku. Hrvatska ima dobre rezultate u pogledu pružanja usluga e-zdravstva i zauzima 10. mjesto u EU. Sa uslugom e-Recept smo na visokom 6.mjestu.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.