| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Potrošači se odriču tradicionalnih oblika praćenja zabavnih i medijskih sadržaja - CroPC.net

Potrošači se odriču tradicionalnih oblika praćenja zabavnih i medijskih sadržaja

Kada je riječ o praćenju vijesti, 25 % potrošača prvo posjećuje društvene mreže kako bi se informirali o najnovijim događajima

Potrošači sve više koriste digitalnu tehnologiju, i to ne samo za kupnju, primjerice, u tijeku je revolucija u načinu na koji potrošači pristupaju zabavnim i medijskim sadržajima

Trideset i osam posto globalnih potrošača streama zabavni sadržaj najmanje jednom dnevno, a među potrošačima Generacije Z, više od 50 % prestaje pristupati zabavnim sadržajima na tradicionalan način, kablovima (tzv. cord-cutting).

Rezultati istraživanja koji procjenjuju ponašanje, navike i očekivanja više od 21.000 internetskih potrošača u 27 zemalja objavljeni su danas u PwC-ovoj studiji Global Consumer Insights Survey. PwC-ovo istraživanje otkriva ubrzane promjene u ponašanju potrošača u raznim područjima, a ne samo u praćenju zabavnih i medijskih sadržaja.

Kada je riječ o praćenju vijesti, 25 % potrošača prvo posjećuje društvene mreže kako bi se informirali o najnovijim događajima. Uzimajući u obzir koliko su danas društvene mreže sveprisutne, ovo i nije neko iznenađenje. Oglasi koji se postavljaju na društvene medije i koji omogućavaju potrošačima komunikaciju s brandovima sada su treći najefikasniji oblik oglašavanja, a među milenijalcima su najpopularniji oblik oglašavanja, prestižući tako tradicionalne televizijske oglase.

Studija otkriva da potrošači, koji su bombardirani s ogromnim izborom, stalno traže alate koji će im pomoći u pojednostavljivanju njihovih kupovnih izbora. Uz korištenje digitalne tehnologije, traže ih i u svojim provjerenim zajednicama i od drugih stručnjaka:

  • Prema ispitanicima, tri najvažnija atributa koja mogu pomoći u kupovini u trgovinama su lagano snalaženje, stručni prodavači i jednostavni načini plaćanja.
  • 61 % potrošača pod utjecajem je društvenih medija prilikom kupnje, bilo kao inspiracija ili praćenjem pozitivnih kritika. Suprotno tome, manje od 20 % potrošača kaže da će vjerojatno kupiti proizvod zbog poznate osobe ili influencera.
  • Gotovo 50 % ispitanika vođeno je mišljenjem obitelji i prijatelja pri izboru pružatelja usluga putovanja.

„Ključ dobrog krajnjeg iskustva korisnika nije samo u iskustvu kupnje i boravka u dućanu – on prožima čitave sektore. Potrošači traže nesmetanu i laganu kupnju, a kompanije to mogu postići korištenjem spoja fizičkih i digitalnih pristupa. To rezultira boljim povratom na iskustvo potrošača i trajnijim rezultatima za poslovanje“, komentirao je John Maxwell, PwC-ov globalni voditelj usluga u potrošačkom sektoru.

Dvije trećine potrošača sada su spremniji pristupiti netradicionalnim zdravstvenim uslugama putem interneta. Gotovo 75 % ima aplikacije koje se koriste u zdravstvene svrhe, od kojih su one za praćenje vježbanja i zdravlja najpopularnije. Više od polovice (51 %) ispitanih potrošača koristilo je pametni telefon za plaćanje računa i faktura putem interneta, a isti postotak je prebacivao novac putem interneta. Prvi put u proteklih 10 godina od kada PwC radi ovo istraživanje, ispitani potrošači koriste pametne telefone više od ostalih mobilnih uređaja za kupnju putem interneta, pri čemu ih 24 % tjedno koristi pametni telefon za kupnju putem interneta.

U rastućim ekonomijama, korištenje mobilnog plaćanja u trgovinama raste, pri čemu je najveći rast na 61 % u razdoblju od jedne godine zabilježen u Vijetnamu, nakon čega slijedi Bliski Istok (45 %). Promatrajući globalno, zabilježen je ukupni porast od 24 % u protekloj godini. Općenito, vjerojatno će azijske zemlje brže prihvatiti ovakvo ponašanje od zapadnih zemalja.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675