| | | | |

60% Hrvata produktvnije je pri radu na daljinu

Kako se trećina Hrvata i dalje nije potpuno vratila na svoje radno mjesto porasla je i potražnja informatičke opreme
Kako se trećina Hrvata i dalje nije potpuno vratila na svoje radno mjesto porasla je i potražnja informatičke opreme
Kako se trećina Hrvata i dalje nije potpuno vratila na svoje radno mjesto porasla je i potražnja informatičke opreme

Huawei je proveo istraživanje u Hrvatskoj o radnim navikama te koliko su se one promijenile u proteklih godinu i pol dana. Istraživanje provedeno na 63% muškaraca i 37% žena pokazalo je da se trećina Hrvata još nije vratila na svoje radno mjesto

Njih 20% kaže kako im najviše odgovara kombinacija rada -  na daljinu i s radnog mjesta. Najzastupljenija skupina ispitanika je od 26 - 35 godina, tzv. milenijalci kojima pri radu na daljinu  najviše odgovara ušteda vremena( 78%) jer ne gube nepotrebno vrijeme za putovanje na posao. Ističu kako im je bitno upravljanje privatnim vremenom kao i to što se ne moraju posebno spremati i odjenuti za posao (54%). Od ostalih pogodnosti naveli su uzimanje pauze kada im odgovara te nedostatak dodatnih troškova za hranu i piće (24%). Prema istraživanju, svaki četvrti Hrvat voli birati mjesto i vrijeme rada, a čak 90% njih bi u radu na daljinu izabralo rad od kuće dok nešto manje ispitanika bira vikendicu (26%), prirodu (12%) ili kafić (11%). Svakom petom ispitaniku je važna fleksibilnost kod rada na daljinu i 60% njih je produktivnije kada nisu u svom klasičnom radnom okruženju.

Kako se trećina Hrvata i dalje nije potpuno vratila na svoje radno mjesto porasla je i potražnja informatičke opreme. U istraživanju je najviše istaknut tablet (40%) kao dodatni uređaj koji bi unaprijedio i poboljšao produktivnost rada na daljinu, a od ostalih prijenosnih uređaja ispitanici su naveli prijenosno  računalo (10%), monitor (15%), pametni telefon (10%) i bežične slušalice (14%). Gotovo 40% Hrvata koji su sudjelovali u istraživanju posjeduje sve navedene uređaje (pametni telefon, prijenosno računalo, tablet, monitor, bežične slušalice) potrebne za rad na daljinu što govori kako su prijenosni uređaji neophodni za kvalitetno obavljanje radnih zadataka. Čak 80% Hrvata istaknulo je važnost jednostavne prenosivosti uređaja prilikom fleksibilnog radnog okruženja.

Dugotrajna baterija (76%), kvaliteta zaslona (47%), brzina punjenja (26%), brzina interneta (63%) i težina uređaja (28%) krase MatePad 11 tablet, a upravo je to top 5 bitnih karakteristika prijenosnih uređaja koje su ispitanici istaknuli. Važna im je i kvaliteta kućišta (8%), bluetooth povezivanje (19%) i audio zvuk (6%).

Kada govorimo o vrhunskom prijenosnom uređaju za rad na daljinu, MatePad 11 tabletu, čak preko 60% Hrvata smatra M-pencil olovku i magnetnu tipkovnicu odličnom inovacijom koja im može pomoći pri  izvršavanjuposlovnih zadataka. Svaki peti Hrvat je spreman izdvojiti do 4.000,00 kuna za prijenosni uređaj koji mu olakšava rad na daljinu, a u tu kategoriju cijene ubraja se i novi Huawei MatePad 11 tablet s preporučenom maloprodajnom cijenom od 3.549,00 kn.

Promjenom rada i uvjeta na tržištu i stvaranje drugačijih radnih, ali i životnih navika govori kako sve više ljudi radi na daljinu. Ovakav način rada moguć je radi tehnološkog razvoja. U današnje vrijeme informatizacija i digitalizacija omogućuje zaposlenicima da većinu uredskih zadataka jednako i kvalitetno izvršavaju od kuće bez potrebe za fizičkim odlaskom na svoje radno mjesto. Sva potrebna tehnološka oprema za rad se može svesti na prijenosni uređaj i povezivost s internetom.

Isto je i potvrdila Katarina Baban, glumica i modna dizajnerica koja već pet godina uspješno balansira između dva umjetnička poziva: „S dva posla se naučiš da posao ponekad moraš odraditi na različitim mjestima, okolnostima - od stana, kafića, ulice pa do auta. Mislim da nema tog mjesta gdje nisam obavljala neki poziv, slala mail, poruke, odradila online sastanak i slično. Da nemam MatePad 11 tablet teško da bih to uspjela. Nema više izgovora da se nešto ne može odraditi ili poslati.“

Pin It

Recenzije

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675