Njuškalo

Umjetni oblaci

Kako zajamčiti hladovinu igračima na terenu tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. u Katarau? Umjetnim „oblacima“, dakako

Kako zajamčiti hladovinu igračima na terenu tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. u Katarau? Umjetnim „oblacima“, dakako

Dakleko je 2022. za kada je zakazano Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru i ima više nego dovoljno vremena da se i ovaj arapski emirat u međuvremenu nađe u Al Jazeerinom ili CNN-ovom „Live blogu“ na Internetu – teška kletva u rangu one „dabogda si kuću na CNN-u vidio“.

Ali, recimo da sve prođe bez problema i da do tada „demokratska strujanja“ koja su krenula s Irakom i Afganistanom, pa sada preko Libije idu dalje, ipak ne stignu do Katara. Ova bogata zaljevska država ima jedan veliki problem u organizaciji nogoloptačkog natjecanja – izrazito visoke temperature zbog kojih je predloženo da se čak termin održavanja Prvenstva pomakne s ljeta na jesen-zimu, mnoge već plaše. Vrlo je teško igrati na temperatura od 40 ili 50 stupnjeva, čak i najpripremljenijima. Posve zatvoreni, hlađeni stadioni većeg kapaciteta su skupi i inženjerski zahtjevni, pa je stoga kao rješenje problema zaštite od nesmiljenog sunca predložen umjetni „oblak“.

Prema idejnom rješenju dr. Sauda Abdula Ghanija sa katedre za strojarstvo i građevinu s Katarskog sveučilišta, ovakav oblak bi bio građen od ultralake karbonske košuljice sa fotovoltaičnim kolektorima i četiri motora koji bi ga držali iznad igrališta. Daljinski upravljan, mogao bi se po potrebi pomicati između Sunca i terena na način da stvori najveću moguću sjenu točno tamo gdje treba.

Cijena oblaka bi bila 500.000 dolara po komadu, višestruko jeftinije od gradnje krova za čitav stadion. (izvor: BUG)

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Lenovo

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.