| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Katalonija započela proizvodnju 3D respiratora u borbi protiv COVID-19 - CroPC.net

Katalonija započela proizvodnju 3D respiratora u borbi protiv COVID-19

Proizvodni kapacitet između 50 i 100 jedinica dnevno mogao bi biti dostignut već sljedećeg tjedna

Katalonija je počela proizvoditi respiratore pomoću 3D pisača  namijenjene za korištenje u jedinicama intenzivne njege, zajednički napor javnih i privatnih institucija doveo je do izrade prototipa, a procjenjuje se mogućnost proizvodnje između 50 i 100 takvih uređaja dnevno

Proizvodnja respiratora započela je u ponedjeljak, a očekuje se da bi krajem tjedna trebala početi isporuka bolnicama. Projekt je inicirao Consorci de la Zona Franca Barcelona (CZFB) i tehnološki centar Leitat, a sudjelovale su i tvrtke HP, Navantia i Airbus. Tim liječnika i stručnjaka već je testirao respirator na umjetnim plućima u bolnicama Clínic de Barcelona i Parc Taulí u Sabadellu. S obzirom na uspješne rezultate testiranja, donijeta je odluka o početku proizvodnje.

Proizvodni kapacitet između 50 i 100 jedinica dnevno mogao bi biti dostignut već sljedećeg tjedna, iako proizvođači očekuju i da bi mogli premašiti te brojke nakon što se povežu s više tvrtki koje su u mogućnosti izvesti montažu dijelova proizvedenih 3D ispisom.

Respirator je nazvan “Leitat 1”, a njegov dizajn i komponente znatno su pojednostavljeni kako bi se olakšala proizvodnja i montaža. Autor dizajna je katalonski inženjer Magí Galindo, a medicinski ga je potvrdio dr. Lluís Blanch, voditelj sektora za inovacije bolnice Parc Taulí u Sabadellu.

Dužnosnici Consorci de la Zona Franca Barcelona kontaktirali su europske vlasti kako bi im poslali popis opreme, resursa i materijala potrebnih za proizvodnju respiratora: od tehničkog osoblja, dizajnera, operatera i rukovoditelja proizvodnje; do najsuvremenije opreme, uključujući softverski alat, opremu za tisak i naknadnu obradu tiskanih dijelova. U narednom periodu očekuje se povezivanje sa sanitarnim službama iz drugih zemalja pogođenih virusom Covid 19 kako bi se utvrdila moguća pomoć. Katalonski stručnjaci spremni su podijeliti sva tehnička i proizvodna znanja koja bi omogućila proizvodnju respiratora u drugim zemljama, a sve s ciljem što uspješnije zajedničke borbe protiv koronavirusa i smanjenja smrtnosti uslijed epidemije.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675