| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Žene ne vjeruju u podatkovnu znanost     - CroPC.net

Žene ne vjeruju u podatkovnu znanost

Dok god tvrtke ne naprave navedeno, veliki (i nerazmjerno ženski) dio talenata na području podatkovne znanosti nastavit će izbjegavati takva radna mjesta

Podatkovna znanost ima problem s dojmom koji ostavlja u javnosti, zbog čega nedostaje nužna raznolikost u tom području, gotovo 50 posto studentica STEM-a (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) smatra kako je podatkovna znanost previše teoretska i ima mali utjecaj

Osim toga, vjerovanje kako je to područje iznimno usmjereno na kompetitivnost, za razliku od ostalih poslova, još je jedan razlog zašto ih nema među dostupnom radnom snagom za zapošljavanje. Zaključci su to najnovijeg izvješća tvrtki Boston Consulting Group (BCG) i BCG GAMMA pod naslovom What’s Keeping Women out of Data Science? (Zašto nema žena u podatkovnoj znanosti?). Nadalje, velik broj žena na području STEM-a diljem svijeta smatra kako ne razumiju dovoljno što je zapravo „karijera na području podatkovne znanosti“ te što sve podrazumijeva svakodnevica podatkovnih znanstvenika na njihovim radnim mjestima. Takav nepovoljan dojam te nedostatak transparentnosti produbljuju već postojeće razlike među spolovima: tek 15 do 22 posto stručnjaka iz područja podatkovne znanosti su žene.

Razloge tome možemo naći u opažanjima koja odražavaju stvarnost. Naime, studenti su diljem svijeta svjesni nesretnih činjenica: previše tvrtki još uvijek ne uspijeva postići stvaran utjecaj s umjetnom inteligencijom, a puno njih nema ni kulturu suradnje svojih analitičkih timova. Istraživanje pokazuje kako gotovo 75 posto studentica podatkovne znanosti od svojih budućih radnih mjesta očekuje upravo suprotno—primjenjiv posao, vidljivog utjecaja.

Tvrtka BCG ispitala je više od 9000 muškaraca i žena s područja STEM-a, svaki od ispitanika predstavljao je otprilike polovicu uzorkovane populacije. Što se tiče transparentnosti, istraživanje je pokazalo kako je tek oko 63 posto muškaraca i 55 posto žena dobro informirano o različitim mogućnostima zapošljavanja na području podatkovne znanosti. Čak i među studentima podatkovne znanosti i računarstva, njih gotovo polovica (47 posto) požalilo se na nedostatak jasnoće kada je riječ o opcijama ostvarivanja karijere u tom području.

Usprkos brojkama koje variraju od zemlje do zemlje, temeljni problem zapravo je prisutan u cijelome svijetu i utječe na raznolikost diljem tog brzorastućeg područja djelovanja.

Tvrtke se ne mogu osloniti samo na popularnost umjetne inteligencije u medijima i nadati se kako će se radno mjesto podatkovnog znanstvenika nekom čarolijom samo „reklamirati“ današnjim studentima, ističu autori izvješća. Oni smatraju kako se mora stvoriti vidljiva kultura u timovima za podatkovnu znanost, koja ističe utjecaj i izbjegava kompetitivnost, a zatim takvu mogućnost ostvarivanja karijere treba učiniti opipljivom i privlačnom studentima obaju spolova.

Dok god tvrtke ne naprave navedeno, veliki (i nerazmjerno ženski) dio talenata na području podatkovne znanosti nastavit će izbjegavati takva radna mjesta i tako produbljivati rodne razlike među radnom snagom, koja je sve bitnija za poslovanje tvrtki.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675