| | | | |

powered_by_lenovo_2020 U četvrtoj industrijskoj revoluciji potrošačima je potrebno povjerenje i kontrola - CroPC.net

U četvrtoj industrijskoj revoluciji potrošačima je potrebno povjerenje i kontrola

Potrošači pozdravljaju praktičnu stranu novih tehnologija, ali su oprezni kad je riječ o njihovoj osobnoj privatnosti
Potrošači pozdravljaju praktičnu stranu novih tehnologija, ali su oprezni kad je riječ o njihovoj osobnoj privatnosti
Potrošači pozdravljaju praktičnu stranu novih tehnologija, ali su oprezni kad je riječ o njihovoj osobnoj privatnosti

U novom izvješću PwC-a navodi se da potrošači počinju prihvaćati tehnologije 4IR pa se 90 % njih koristi najmanje jednom od tih tehnologija, međutim, iako se nastavlja spajanje digitalnog i fizičkog svijeta, stopa prihvaćenosti mogla bi se usporiti ako se globalni poslovni sektor ne pozabavi potrebama usavršavanja radne snage i želji potrošača za transparentnošću i kontrolom

Za potrebe globalnog izvješća PwC-a Jesmo li spremni za 4IR? ispitano je 6.000 potrošača i 1.800 poslovnih čelnika u šest zemalja kako bi se dobila jasna slika o stavovima potrošača o tehnologijama 4IR i njihovom utjecaju na život i rad. Ispitane tehnologije uključuju umjetnu inteligenciju, internet stvari, blockchain i 3D ispis.

PwC je utvrdio da se potrošači koriste nizom tehnologija 4IR* te prepoznaju prednosti poput uštede vremena i unaprjeđenja produktivnosti. Ipak, potrošači su zabrinuti za ključna pitanja uključujući pitanje povjerenja koje bi moglo značajno utjecati na opću razinu prihvaćenosti i uspjeha 4IR.

Potrošači pozdravljaju praktičnu stranu novih tehnologija, ali su oprezni kad je riječ o njihovoj osobnoj privatnosti. PwC je takvu situaciju utvrdio na svim tržištima, a na tržištu Južne Koreje (74 %), Indije (70 %) te SAD-a i Kine (svako po 69 %) zabrinutost za privatnost i sigurnost podataka nalazi se na prvom mjestu. Tržišta Ujedinjene Kraljevine i Njemačke pokazuju nešto manju zabrinutost od 66 % odnosno 58 %.

S druge strane, na tržištu Južne Koreje (51 %) najveća je vjerojatnost uporabe proizvoda i usluga 4IR namijenjenih pristupanju ili spremanju njihovih financijskih informacija u usporedbi s tržištima SAD-a (35 %), Ujedinjene Kraljevine (24 %) i Njemačke (20 %), dok je na tržištima Južne Koreje (64 %), SAD-a i Indije (svako po 62 %) najveća vjerojatnost da potrošači podijele svoje zdravstvene podatke kako bi poboljšali svoje zdravlje i kvalitetu života.

Kad se poslovne čelnike pitalo da navedu tri najvažnija ulagačka prioriteta vezana za 4IR, samo 40 % njih navelo je upozoravanje potrošača na povredu osobnih podataka dok su potrošači to naveli kao drugi najvažniji element koji bi pridonio povećanju povjerenja u uporabi tehnologija 4IR.

Poslodavci i potrošači slažu se u vezi s mogućim pozitivnim učinkom 4IR na radnom mjestu, posebno u smislu ukidanja zamornih zadataka i optimizacije radnih procesa. Osim toga, 59 % potrošača navodi da im tehnologija 4IR daje veću kontrolu u uspostavljanju ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Međutim, poslovni čelnici i potrošači razlikuju se kad je riječ o utjecaju 4IR na izglede za zapošljavanje pri čemu poslovni čelnici (69 %) tehnologije 4IR vide kao pokretač otvaranja novih radnih mjesta dok su potrošači (45 %) zabrinuti za sigurnost radnih mjesta u okviru tehnologije 4IR.

Gledajući globalno, zabrinutost za sigurnost radnog mjesta veća je u Aziji. Veći broj ispitanika na tržištu Indije (73 %), Južne Koreje (57 %) i Kine (52 %) izražava zabrinutost u usporedbi s Ujedinjenim Kraljevstvom (44 %), SAD-om (37 %) i Njemačkom (33 %).

U analizi se naglašava da je 4IR više od tehnologije. Riječ je o revolucionarnoj promjeni načina na koji radimo i živimo. Za poslovne čelnike izazov predstavlja očita nepovezanost između njihovih prioriteta i prioriteta zaposlenika kad je riječ o utjecaju tehnoloških ulaganja 4IR na radnu snagu. Iz perspektive zaposlenika, ključno je da poslovni čelnici uspostave mehanizme putem kojih bi zaposlenici mogli dijeliti svoju zabrinutost za način na koji će tehnologija utjecati na njihove poslove.

Pin It

Recenzije

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675