Njuškalo
Featured

Istraživanje Schneider Electrica otkriva: Energetska učinkovitost postaje prioritet u kućanstvima

Prema rezultatima ovogodišnjeg istraživanja, utjecaj nedavnih globalnih energetskih kriza na cijene potaknuo je na promjenu ponašanja i veću štednju energije u kućanstvima
Prema rezultatima ovogodišnjeg istraživanja, utjecaj nedavnih globalnih energetskih kriza na cijene potaknuo je na promjenu ponašanja i veću štednju energije u kućanstvima
Prema rezultatima ovogodišnjeg istraživanja, utjecaj nedavnih globalnih energetskih kriza na cijene potaknuo je na promjenu ponašanja i veću štednju energije u kućanstvima

Povećanje energetske učinkovitosti najpoželjniji je način unaprjeđenja doma prema 86 % potrošača u novom istraživanju tvrtke Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji

Visoko na toj ljestvici su i druga poboljšanja vezana uz korištenje energije, primjerice energetska sigurnost je na drugom mjestu (83 %), nakon koje slijedi hlađenje (79 %) i energetska neovisnost (78 %).

Prema rezultatima ovogodišnjeg istraživanja, utjecaj nedavnih globalnih energetskih kriza na cijene potaknuo je na promjenu ponašanja i veću štednju energije u kućanstvima. Tijekom zimskog perioda između 2022. i 2023. 75 % ispitanika je smanjilo potrošnju električne energije, pri čemu je 72 % njih to učinilo radi smanjenja iznosa računa za energiju, dok je jedna trećina to učinila radi smanjenja emisija ugljika.

Istraživanje je provedeno među više od 9.000 potrošača u Australiji, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama, a ispitivalo je i njihove načine za smanjenje potrošnje energije tijekom proteklih 12 mjeseci. Primjerice, 45 % ispitanika to čini prelaskom na LED žarulje, 24 % mjeri potrošnju energije doma, a 16 % je ugradilo pametni termostat.

Potrošači imaju ključnu ulogu u suočavanju s uzrocima i posljedicama klimatskih promjena

Prema istraživanju, sedam od deset potrošača prepoznaje važnost održivosti i suočavanja s klimatskim promjenama, a 81 % ispitanika istaknulo je važnost ispunjavanja obveza „net-zero“ ciljeva svake države. Međutim, više od polovice ispitanika smatra da je odgovornost za smanjenje emisija na pojedincima.

Iako više od polovice (55 %) potrošača smatra važnim postići ugljičnu neutralnost svog doma tijekom života, 40 % ih smatra malo vjerojatnim da će se to dogoditi što je za 4 postotna boda više u usporedbi s istraživanjem iz 2021. Kada ih se pita o posljedicama globalnog porasta temperature iznad 1,5 °C, ispitanike primarno brinu troškovi života, pri čemu je 86% zabrinuto zbog viših računa za grijanje i hlađenje.

Energetska učinkovitost smatra se ključnim rješenjem za visoke račune i klimatske promjene

Potrošači smatraju potrošnju energije u domaćinstvu prioritetom, a 68 % ih nastoji smanjiti potrošnju energije kod kuće. Zanimanje za tehnologiju koja pomaže u praćenju i smanjenju potrošnje energije je veliko. Više od 60% ispitanih želi pratiti svoju dnevnu potrošnju energije, a 40% smatra pametnu tehnologiju za kućanstva jednostavnim i pristupačnim načinom smanjenja računa za energiju.

Unatoč kontinuiranim financijskim pritiscima, kućanstva su spremna uložiti značajna sredstva u mjere energetske učinkovitosti, odnosno prosječno 1.926 eura u sljedećih 12 mjeseci.

Pametna i održiva rješenja za kućanstva koja pomažu u učinkovitijem upravljanju energijom postaju popularna.

Sve je veća popularnost pametnih i održivih rješenja za učinkovitije upravljanje energijom u kućanstvima. Tako je, primjerice, interes za pametne termostate i pametni nadzor potrošnje energije porastao za 3 odnosno 4 postotna boda u usporedbi s rezultatima istraživanja iz 2021. godine.

Povećana popularnost rješenja za pametne domove, kao što su rješenja Schneider Electrica za automatizaciju i nadzor proizvodnje,  skladištenja i troškova energije u domovima, također mijenjaju percepciju ljudi o postizanju „net-zero“ ciljeva. Ispitanici koji već danas posjeduju i koriste pametnu tehnologiju u svojim domovima dvostruko su optimističniji u pogledu postizanja nultih emisija ugljika u usporedbi s onima koji to još nisu učinili.

„S obzirom na aktualne nestabilnosti cijena energenata i rastuću zabrinutost zbog klimatske krize, potrošnja energije kućanstava postala je središte pozornosti. Razgovarajući s više od 9.000 potrošača diljem svijeta, dobili smo vrijedan uvid u izazove, prilike i ključne pokretače povezane sa održivosti i energetskom učinkovitošću u kućanstvima“, rekao je Michael Lotfy Gierges, izvršni potpredsjednik odjela Home & Distribution u tvrtki Schneider Electric.

„Kao i u prethodnom istraživanju, ponavlja se zaključak kako je promjena ponašanja ključna za postizanje manjih računa za energiju i emisija ugljika. Ohrabrujuće je vidjeti potrošače diljem svijeta koji prihvaćaju održivost kao način života i unaprjeđuju svoj dom za vlastitu korist, ali i za korist cijelog društva. Iako je optimizam za postizanje 'net-zero' ciljeva u padu, mnogi ispitanici snažno zagovaraju održivu budućnost, a Schneider Electric će i dalje ulagati u rješenja za upravljanje potrošnjom energije koja omogućuju kućanstvima diljem svijeta postizanje ovog cilja.“

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Kompare
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.