Huawei

Podaci Microsoftovog istraživanja pokazuju povećanje digitalne uljudnosti online

Ovo je istraživanje provedeno kad se veći dio svijeta još uvijek suočavao sa stvarnošću ostanka kod kuće koja je pratila globalnu pandemiju
Ovo je istraživanje provedeno kad se veći dio svijeta još uvijek suočavao sa stvarnošću ostanka kod kuće koja je pratila globalnu pandemiju
Ovo je istraživanje provedeno kad se veći dio svijeta još uvijek suočavao sa stvarnošću ostanka kod kuće koja je pratila globalnu pandemiju

Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day) ljudima širom svijeta nudi priliku da naprave svojevrsnu inventuru svojih digitalnih života, posljednjih pet godina Microsoft povodom obilježavanja ovog dana objavljuje rezultate svog istraživanja o „digitalnoj uljudnosti“ da bi naglasio potrebu za sigurnijim i zdravijim interakcijama među ljudima online i potaknuo ih da se prema drugima odnose s poštovanjem

Globalni Indeks digitalne uljudnosti (Digital Civility Index – DCI) za 2020. godinu se poboljšao i odmaknuo se od svoje najlošije vrijednosti u protekle četiri godine, bez obzira na to što je cijeli svijet bio zatečen Covidom-19. Osjećaj solidarnosti tijekom pandemije, kao i odgovorne online interakcije, posebno među tinejdžerima, pomogli su oporavku indeksa za tri posto. Indeks pokazuje da je izloženost online rizicima pala za 3 posto u odnosu na prethodnu godinu, sa 70% na 67%. Istraživanje je ispitalo 21 rizik i utvrdilo top 5 rizika: 1. neželjeni kontakt, 2. obmane, podvale i prevare, 3. neželjene poruke seksualnog sadržaja 4. loše ponašanje i 5. trolanje.

Kada se uspoređuju trendovi Indeksa na bazi godinu dana prema dobnim skupinama, upravo su tinejdžeri odgovorni za značajno poboljšanje online uljudnosti u cjelini. Indeks tinejdžera u sve 32 zemlje obuhvaćene istraživanjem pao je sa 66% 2019. na 63% 2020. godine, dok je indeks među odraslim ispitanicima poboljšan samo za jedan postotni bod (sa 72% na 71%). Štoviše, tinejdžeri su pokazali povoljnije rezultate u sve četiri kategorije rizika, a seksualni rizici za mlade ljude smanjili su se za gotovo četiri postotna boda. Ovaj pad mogao bi biti povezan s većom sviješću tinejdžera o ozbiljnim online rizicima kao što je, na primjer, seksualna ucjena.

Ovo je istraživanje provedeno kad se veći dio svijeta još uvijek suočavao sa stvarnošću ostanka kod kuće koja je pratila globalnu pandemiju. Ipak, čini se da je u nekim regijama Covid-19 ojačao digitalnu uljudnost. Primjerice, u azijsko-pacifičkoj regiji 31% ispitanika reklo je da se uljudnost na webu poboljšala tijekom pandemije, jer su ljudi pomagali i hrabrili jedni druge i pokazivali veći osjećaj zajedništva kako bi se bolje nosili s krizom. Globalno, nešto više od četvrtine ispitanika (26%) smatra kako se digitalna uljudnost poboljšala tijekom tog vremena, što se uglavnom pripisuje kolektivnom osjećaju „svi smo mi u ovome zajedno".

Ipak, kada se gledaju svi rezultati tijekom pet godina istraživanja, neki ključni rizici trenutno su na vrhuncu:

  • Svaki peti ispitanik (20%) izložen online riziku rekao je da je bio izložen govoru mržnje. To je za četiri postotna boda više od početka istraživanja 2016. godine kada je rizik govora mržnje istaknulo 16% ispitanika koji su mu bili izloženi.
  • Diskriminacija je krenula sličnim putem - među onima koji su bili izloženi nekom online riziku, 15% ih je navelo diskriminaciju naspram 10% u prvoj godini istraživanja (2016.).
  • Gotovo trećina ispitanika iz 2020. godine (31%) rekla je da su postali žrtve online obmana, podvala ili prevara, što je više od 28% kada je ovaj rizik dodan 2017. godine.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Comping
Huawei
HT
IBM iX
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2023. CroPC.net

                    

Preporučujemo: AvalonTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.