Njuškalo
Featured

Prvo istraživanje o usamljenosti u domovima za starije: 53 posto korisnika je usamljeno

Korisnici domova za Božić najviše priželjkuju druženje s obitelji i prijateljima (46%), zdravlje (43%), kraj korone (14%), povratak osjećaja slobode (7%) te povećanje mirovine (7%)
Korisnici domova za Božić najviše priželjkuju druženje s obitelji i prijateljima (46%), zdravlje (43%), kraj korone (14%), povratak osjećaja slobode (7%) te povećanje mirovine (7%)
Korisnici domova za Božić najviše priželjkuju druženje s obitelji i prijateljima (46%), zdravlje (43%), kraj korone (14%), povratak osjećaja slobode (7%) te povećanje mirovine (7%)

Više od polovice korisnika domova za starije (njih 53%) kontinuirano se osjeća usamljeno, a najviše im u ovo vrijeme izoliranosti uzrokovane pandemijom Covida-19 nedostaju razgovori s članovima obitelji (88%) i prijateljima izvan doma (70%), pokazalo je prvo istraživanje o usamljenosti u domovima za starije koje su proveli Hrvatski Telekom i Volonterski centar Zagreb u suradnji s agencijom za istraživanje tržišta SmartUp

Istraživanje je obuhvatilo korisnike domova za starije obuhvaćenih u prvoj fazi nacionalnog Programa digitalne edukacije starijih osoba, u sklopu kojeg je Hrvatski Telekom donirao tablete i besplatan internet za 14 domova diljem Hrvatske.

Istraživanje je pokazalo da izoliranost posebno teško pada populaciji u domovima za starije čiju svakodnevnicu zbog korona mjera više ne ispunjavaju posjeti članova obitelji i prijatelja (43% manje posjeta), a 24 posto se manje druže i s ostalim korisnicima doma. U takvim uvjetima, umjesto fizičkog ljudskog kontakta i razgovora licem u lice koji je su prosjeku vodili 23 minute, zamjenski način komunikacije postali su kratki telefonski razgovori od svega 5 minuta na fiksnom telefonu te 14 minuta putem mobitela. Usto ističu da kod telefonskih razgovora koje je ranije koristilo 13 posto, a sada 43 posto ispitanika jako nedostaje to što svoje najdraže ne mogu vidjeti. Nedostatak digitalnih vještina znatno utječe na vrijeme i kvalitetu vremena koje ispitanici provode u razgovoru sa svojim obiteljima i prijateljima, a zbog svega je čak trećina ispitanika u istraživanju izrazila i dublje znakove usamljenosti.

Pritom 86 posto korisnika domova za starije nije nikada razgovaralo putem video poziva, 74 posto niti ne zna uspostaviti, ali 90 posto ih želi naučili kako se to radi, a prvo bi nazvali svoju djecu (47%), odnosno unuke ili praunuke (23%).

Svjestan potrebe ovakve edukacije Hrvatski Telekom je u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb pokrenuo program digitalne edukacije starijih osoba za koje priprema jednostavno razumljive edukativne video materijale putem kojih će korisnici domova, ali i svi stariji sugrađani moći lako koristiti različite digitalne alate koji će im omogućiti da budu povezani i u stalnom kontaktu sa svojim obiteljima i prijateljima. Korisnici 14 domova za starije u Gradu Zagrebu već kroz pripremljene video edukacije uče kako uspostaviti WhatsApp video pozive na svojim tabletima.

„Ova godina svima je promijenila živote i tražila je brojne prilagodbe kako bi zaštitili svoje najbliže. Istodobno smo postali bolno svjesni koliko su nam osobni kontakt i druženja važni i koliko nam trebaju da bi mogli funkcionirati. Pritom su uvedenim protuepidemijskim mjerama posebno pogođeni korisnici domova za starije kojima je izoliranost povećala osjećaj usamljenosti. To je i razlog zbog kojeg smo pokrenuli nacionalni program edukacija o korištenju digitalnih alata, koji se nadamo kako će osobama starije životne dobi otvoriti vrata cijelog jednog novog svijeta i omogućiti im da kad već ne smiju, da ipak mogu biti u kontaktu sa svojim bližnjima“, izjavio je Ivan Bartulović, član Uprave za ljudske resurse Hrvatskog Telekoma

Sljedeće će godine nacionalnim Programom biti obuhvaćeni dodatni domovi za starije diljem Hrvatskoj koji se za sudjelovanje mogu prijaviti na sljedećem linku, a edukativni video materijali će se kontinuirano nadopunjavati i bit objavljeni na službenim kanalima Hrvatskog Telekoma te će biti dostupni svima zainteresiranima za digitalnu edukaciju.

Korisnici domova za Božić najviše priželjkuju druženje s obitelji i prijateljima (46%), zdravlje (43%), kraj korone (14%), povratak osjećaja slobode (7%) te povećanje mirovine (7%).

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Kompare
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.