| | | |

Recept za izvoz: „Poduzeća trebaju biti inovativna i ciljati na niše, a država organizirati gospodarsku diplomaciju“

Pin It

Sudjelujući u panel raspravi na kojoj se govorilo o tome što Hrvatska može naučiti od zemalja uspješnih izvoznica, Nikolajs Bulmanis, član uprave tvrtke Air Baltic iz Letonije, istaknuo je da male zemlje moraju dobro pratiti globalno tržišteSudjelujući u panel raspravi na kojoj se govorilo o tome što Hrvatska može naučiti od zemalja uspješnih izvoznica, Nikolajs Bulmanis, član uprave tvrtke Air Baltic iz Letonije, istaknuo je da male zemlje moraju dobro pratiti globalno tržište

U izvozu najuspješnije hrvatske tvrtke strana tržišta osvajaju inovativnošću u usko specijaliziranim nišama. Kako bi na svjetskom tržištu bile još konkurentnije, nužan je sustavan rad gospodarske diplomacije, istaknuto je to na konferenciji Kako biti globalno konkurentan iz Hrvatske koju je u povodu svoje desete godišnjice u Zagrebu organizirala udruga MBA Croatia

„Hrvatske tvrtke mogu biti globalno konkurentne ako napuste zastarjele poslovne modele koji zahtijevaju velike volumene i manje marže, te se fokusiraju na inovativan razvoj utemeljen na novim znanjima i nove industrije jer jedino će se tako uklopiti u globalne trendove i globalne lance vrijednosti”, poručila je sudionicima konferencije Stephanie Trpkov, konzultantica Svjetske banke koja je radila na projektu poticanja konkurentnosti Hrvatske u svijetu.

Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, istaknuo je vrijednost hrvatskog ljudskog kapitala, posebice njegove kreativnosti i inovativnosti. Dodao je kako se na državnoj razini žele pokrenuti regulatorne promjene koje bi ljudske resurse zadržale u Hrvatskoj.

„Sjedinjene Američke Države i Izrael imaju izvrsnu gospodarsku diplomaciju, no Hrvatska se u tome može ugledati čak i na neke zemlje iz bliskog okružja. Pravi je to način za ostvarivanje sinergije između države i poduzetništva. Veleposlanici i konzuli trebali bi aktivnije podupirati gospodarstvo, a gospodarska diplomacija traži sustavan pristup koji bi uključio procedure te jasno postavljene ciljeve kako bi se mogao mjeriti njezin učinak. Za razvoj hrvatskog izvoza važna je i suradnja hrvatskih tvrtki s iseljeništvom“, kazao je Aco Momčilović, predsjednik udruge MBA Croatia.

Uz naše su ljude u hrvatskim poduzećima dobrodošli i strani stručnjaci.

„Multikulturalno radno okružje izuzetno je vrijedno. Od toga svi imaju koristi - kako lokalni ljudi, tako i same tvrtke. Izloženost drugim kulturama donosi nova iskustva i drugačije uvide u poslovanje”, kazao je Božidar Pavlović, tehnički direktor tvrtke Oradian u čijem zagrebačkom uredu rade pripadnici više od dvadeset nacionalnosti. U tom te još dva ureda u svijetu tvrtka zapošljava više od 120 ljudi, a s programima iz područja financijske tehnologije opskrbljuju Aziju i Afriku.

Damir Zec, poslovni direktor tvrtke IBM Hrvatska, rekao je da Hrvatska treba nastaviti pripreme za zanimanja budućnosti jer čak 65 posto zanimanja koja danas poznajemo, neće postojati kada današnji prvašići iziđu na tržište rada. Tome je dodao: „Razvoj inovacija i vještina iznimno su važni čimbenici za razvoj i konkurentnost zemlje. Mi smo ponosni što imamo lokalne talente koji posjeduju globalno znanje i vještine.“

Ivan Franičević, predsjednik uprave tvrtke RASCO koja se bavi proizvodnjom komunalne opreme za održavanje prometnica i uspješno izvozi u više od trideset zemlja, istaknuo je kako Hrvatska svijetu ne može konkurirati visokoserijskom proizvodnjom.

„Hrvatske se tvrtke na strana tržišta uspijevaju probiti proizvodima visoke tehnologije u posebnim nišama, što zahtijeva konkurentnu cijenu rada i relativno niskoserijsku proizvodnju”, pojasnio je Franičević.

Sudjelujući u panel raspravi na kojoj se govorilo o tome što Hrvatska može naučiti od zemalja uspješnih izvoznica, Nikolajs Bulmanis, član uprave tvrtke Air Baltic iz Letonije, istaknuo je da male zemlje moraju dobro pratiti globalno tržište.

„Važno je poznavati vrijednost pojedinog proizvoda i kakve se promjene događaju na tržištu, a globalno je tržište sklono brzim promjenama. Najveću razliku u poslu čine ljudi. Ako želite biti konkurentni, morate zaposliti najbolje talente koji postoje, te im osigurati kvalitetne uvjete rada i adekvatno ih plaćati“, poručio je Bulmanis.

Ilan Mor, veleposlanik Izraela u Hrvatskoj, govorio je kako njegova zemlja velike napore ulaže u razvoj i promociju inovacija. Primjerice, kako bi se razvijali projekti vezani uz cyber sigurnost, edukacija o tome uključena je već u srednje škole.

Andreas Wil Gerdes, suosnivač startupa Digitalna transformacija u Malti i mentor učilišta Kairos Europe, zaključio je kako Hrvatska ima velik potencijal kako u izvozu, tako i u privlačenju investicija. Istaknuo je da više od 80 posto ljudi u Hrvatskoj govori više jezika, te kako zemlja ima jednu od najboljih digitalnih infrastruktura u Europi i odličnu klimu. Dodao je da zemlja godišnje primi 20 milijuna turista što je izvrsna polazišna točka za privlačenje investicija. Zbog toga smatra da bi zemlja s minimalnim naporima u 24 mjeseca mogla privući najmanje 200 poduzetnika, pogotovo onih iz Njemačke i skandinavskih zemalja.

Pin It

Izbor urednika...

Test: Huawei Mate 20 Pro
Porsche među telefonima
Test: Adata XPG Gammix S11 480GB SSD
warp speed među SSD-ovima
Test: QBrick System One
prvi i zadnji kovčeg za alat koji ćete trebati
Test: Einhell VARRITO
jedan za sve
Test: Oral-B Genius 10000N
pametno pranje zubi
View this post on Instagram

A post shared by CroPC.net (@tehnologija) on

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675