| | | |

Bug Future Show predstavio tehnologije koje mijenjaju civilizaciju

Pin It

Bug Future Show je tako i ovaj put, pod motom „A Different Humanity“, obilovao imaginacijom, kreativnošću, zabavom, znanjem i emocijama kroz program u kojem su sudjelovali najistaknutiji predstavnici regionalne, ali i svjetske tehnološke, developerske i pedagoške zajedniceBug Future Show je tako i ovaj put, pod motom „A Different Humanity“, obilovao imaginacijom, kreativnošću, zabavom, znanjem i emocijama kroz program u kojem su sudjelovali najistaknutiji predstavnici regionalne, ali i svjetske tehnološke, developerske i pedagoške zajednice

Šestu godinu za redom kino Europa bilo je pretijesno za sve zaljubljenike u suvremene tehnologije koji su htjeli čuti i vidjeti što nam donosi budućnost

Bug Future Show je tako i ovaj put, pod motom „A Different Humanity“, obilovao imaginacijom, kreativnošću, zabavom, znanjem i emocijama kroz program u kojem su sudjelovali najistaknutiji predstavnici regionalne, ali i svjetske tehnološke, developerske i pedagoške zajednice. Posjetitelji ovogodišnjeg BFS-a imali su priliku čuti na koji način predavači, panelisti i ostali govornici očekuju da će se civilizacija promijeniti zahvaljujući rapidnom tehnološkom napretku.

Iako su predviđanja budućnosti i visoke tehnologije bile u fokusu Bug Future showa 2019, publika će današnji spektakl pamtiti ponajprije po količini doživljenih emocija. Upravo emocije čine Bug Future Show posebnim. Obilje smijeha i plača, razdraganosti i ljutnje, ugodnih, ali uzavrelih diskusija kako na pozornici tako i s publikom, rezultirali su rekordnom posjećenošću svih predavanja, panela, intervjua i ostalih točaka koje su Bugovci pripremili da nam približe 'drugačije čovječanstvo'. Raspravljalo se o problemu iseljavanja programera i ostalih IT stručnjaka, o 5G mrežama, umjetnoj inteligenciji, blockchainu, strukovnom obrazovanju i izvozu domaće, STEM pameti, kao i o aktualnim trendovima kojima stremi regionalna tech zajednica. U dvije dvorane u kojima se paralelno odvijao program Bug Future Showa 2019 s pozornica je novu perspektivu čovječanstva predstavilo 50-ak stručnjaka tijekom više od 20 sati sadržaja.

Događanje je započelo 'keynote' predavanjem svjetski poznatog tech podcastera iz SAD-a, 'Digitalnog Jezuita' Ft. Roberta Ballecera, koji je razotkrio tehnološke trendove koji su posljednjih godina bili hiperbole – odveć obećavajući, neostvarivi, tek s naznakama nadahnuća. 'Padre', kako ga nazivaju njegovi pratitelji, predstavio je i one tehnologije koje smatra doista dovoljno perspektivnima da u budućnosti promijene način našeg života. One zahtijevaju da sagledamo ubojitu spiralu društvenih medija i načine na koje ih umjetna inteligencija može spasiti, uspješno - katastrofičan blockchain, sigurnosne implikacije povezive budućnosti i drugog vala nosivih uređaja koji potiču zdravlje…

- S velikim sam zadovoljstvom prihvatio poziv na Bug Future Show 2019 znajući za brojne primjere tehnoloških inovacija koje potječu iz Hrvatske, a za koje smo čuli i mi u SAD-u. Problem iseljavanja talenata dodatno pogađa sredine poput vaše pa sam s oduševljenjem slušao vodeće ljude regionalne tehnološke industrije kada su pričali o načinima na koje zadržavaju ljude 'kod kuće'. Iznenađen sam razinom stručnosti, inovativnosti i imaginacije na koju sam naišao u hrvatskoj tech zajednici okupljenoj na ovom događanju - istaknuo je Ft. Robert Ballecer.

Osim istaknutog gosta iz Amerike, u fokusu publike Bug Future Showa 2019 bili su vodeći ljudi najuspješnijih hrvatskih IT tvrtki: Nanobita, Spana i Asseca. Oni su zaključili da je najbolja opcija za sve IT stručnjake ostanak u Hrvatskoj jer upravo u njihovim tvrtkama oni mogu dobiti istovjetne ili čak i bolje uvjete za sebe i obitelji od onih koje bi imali u inozemstvu. Tehnologije koje će obilježiti 21. stoljeće, pitajući se pritom imamo li pravo čekati da se budućnost dogodi ili joj moramo prkositi, predstavio je glasoviti znanstvenik i astronom, voditelj zvjezdarnice u Višnjanu Korado Korlević, zaključivši kako živi u vremenima kada će nestati 'homo sapiens' kojeg će nadomjestiti 'drugačiji ljudi'.

Član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma, Boris Drilo, bio je jedini panelist na obrnutom panelu gdje je odgovarao na pitanja o 5G tehnologiji, umjetnoj inteligenciji, robotima, VR-u, AR-u, IoT-u i svemu ostalom što bi nam trebalo promijeniti život na bolje. U ulozi moderatorica nastupile su  Maruška Vizek, Sonja Hodak, Andrea Andrassy i robotica Pepper koje su tražile odgovore na pitanja kako će nam tehnološka čuda pomoći da bolje kuhamo, pjevamo, putujemo, veselimo se, družimo i stvaramo.

Održane su i dvije radionice na kojima je demonstrirana moć mobilnih kamera. Direktor fotografije Filip Tot je kroz svoje predavanje pokazao kako Huawei Mate 20 Pro koristi prilikom stvaranja filma, a nagrađivani fotograf Domagoj Sever je publici prenio svoja iskustva o fotografiji te otkrio kako je zahvaljujući fotografiji koju je snimio Huawei mobitelom završio na izložbi u Parizu.

- Tolerancija različitosti, uživanje u prijateljstvu i dijeljenje zajedničke strasti prema tehnologiji karakteristike su programa svih do sada održanih izdanja Bug Future Showa, no ove se godine taj osjećaj zajedništva i brisanja svih međusobnih ograda ponajviše osjećao. Sretan sam što smo na pozornici Kina Europa spojili naizgled nespojivo, dočaravši publici budućnost civilizacije u kojoj svi vrijedimo jednako, bez obzira na boju kože, krvnih zrnaca ili DNK šifru, upravo zahvaljujući napretku digitalnih tehnologija  – komentirao je Dragan Petric, direktor programa Bug Future Showa.

U kinu Europa je danas nastupio i osječki startup Orqa čiji su se predstavnici nedavno vratili iz Las Vegasa gdje su bili jedini hrvatski izlagač među 1.200 pomno probranih startupa iz cijelog svijeta i to zahvaljujući pobjedi na Bugovom natjecanju tehnoloških ideja Idea Knockout 2018. Tom su prilikom primili i nagradu 'Idea Knockout Superwinner' za najveći broj bodova na svih pet do sada održanih natjecanja koje su im uručili hrvatski članovi CES Innovation Awards žirija.

Pin It

Izbor urednika...

Test: Huawei Mate 20 Pro
Porsche među telefonima
Test: Adata XPG Gammix S11 480GB SSD
warp speed među SSD-ovima
Test: QBrick System One
prvi i zadnji kovčeg za alat koji ćete trebati
Test: Einhell VARRITO
jedan za sve
Test: Oral-B Genius 10000N
pametno pranje zubi

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675