| | | |

Održana konferencija "Tematska inovacijska vijeća – karika koja nedostaje

Pin It

Konferencija se održala u sklopu “Strateškog projekta za podršku uspostavi inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi”, čiji je korisnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, partnera projekta Hrvatska gospodarska komora te uz podršku pružatelja savjetodavnih uslugaKonferencija se održala u sklopu “Strateškog projekta za podršku uspostavi inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi”, čiji je korisnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, partnera projekta Hrvatska gospodarska komora te uz podršku pružatelja savjetodavnih usluga

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) te Hrvatskom gospodarskom komorom kao suorganizatorom, brojni visoki uzvanici uveličali su svojim prisustvom Preporodnu dvoranu palače Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU)

Prisutnima su se obratili g. Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta; akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti; g. Ivan Barbarić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU; mr. sc. Danijela Ćenan, direktorica Sektora za industrijski razvoj i inovacijski sustav Hrvatske gospodarske komore, g. Darko Pappo, član Uprave DIV grupe d.o.o. te g. Hardy R. Schmitz, bivši predsjednik i sadašnji član Savjetodavnog vijeća Međunarodne udruge znanstvenih parkova i područja inovacija (eng. International Association of Science Parks and Areas of Innovation - IASP).

U svom izlaganju ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta g. Darko Horvat prenio je snažnu poruku svim prisutnima: "Nacionalno inovacijsko vijeće i Inovacijsko vijeće za industriju kroz osnovanih pet tematskih inovacijskih vijeća ima za cilj umrežiti realni sektor s akademskom zajednicom i državom. Na raspolaganju nam je 660 milijuna eura iz strukturnih fondova za razvoj inovacijskog sustava. Kako bi se taj novac slio u inovacije i inovativne projekte, priprema mora biti puno bolja nego što je danas".

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta dodatno je naglasio važnost uspostave učinkovitog inovacijskog sustava u Republici Hrvatskoj te ujedno i glavni cilj ove konferencije a to je svim snagama potaknuti povezivanje poslovnog sektora sa znanstveno-istraživačkom zajednicom.

Detaljne aktivnosti tematskih inovacijskih vijeća predstavila je direktorica Sektora za industrijski razvoj i inovacijski sustav HGK Danijela Ćenan, pojasnivši kako je osnovni cilj projekta uspostava efikasnoga inovacijskog sustava koji će ukloniti postojeća ograničenja privatnoga sektora i potaknuti daljnje istraživanje i razvoj.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava na temu: Kako poboljšati suradnju poslovnog i znanstvenog sektora? na kojoj su, kao panelisti, sudjelovali državni tajnik g. Mario Antonić (Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta), dr.sc. Tome Antičić (državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja) te g. Mate Rimac (osnivač i direktor tvrtke Rimac Automobili d.o.o.) dok je kao moderator I panelist sudjelovao g. Mateo Ivanac (Hrvatska gospodarska komora). Državni tajnik g. Antonić istaknuo je važnost osnovanih Tematskih inovacijskih vijeća u kojima poslovni sektor ima priliku aktivno sudjelovati u kreiranju razvojnih smjernica inovacijskog sustava te povezati se čvršće za znanstveno-istraživačkom zajednicom.

„Mi kao institucija osluškujemo što gospodarstvo želi na ovom području i na temelju toga ćemo odrediti u kojem smjeru trebamo ići“, rekao je tom prigodom državni tajnik Antonić, te zaključio kako je cilj uspostave ovog inovacijskog sustava okupiti kompetentne i kvalitetne ljude koji će zajedničkim snagama inzistirati na uvođenju inovacija u hrvatsko gospodarstvo.

Konferencija se održala u sklopu “Strateškog projekta za podršku uspostavi inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi”, čiji je korisnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, partnera projekta Hrvatska gospodarska komora te uz podršku pružatelja savjetodavnih usluga. Projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Pred nama je jedan izazovan razvojni gospodarski put koji je usmjeren na inoviranje te na snažno uključivanje privatnog sektora i povezivanje sa znanstveno-istraživačkom zajednicom, a sve to s ciljem uspostave jedinstvenog nacionalnog inovacijskog sustava. To je ono čemu moramo težiti kako bismo stvorili poticajno okruženje za ulaganja u inovacije, istraživanje i razvoj.

Pin It

Izbor urednika...

Test: Huawei Mate 20 Pro
Porsche među telefonima
Test: Adata XPG Gammix S11 480GB SSD
warp speed među SSD-ovima
Test: QBrick System One
prvi i zadnji kovčeg za alat koji ćete trebati
Test: Einhell VARRITO
jedan za sve
Test: Oral-B Genius 10000N
pametno pranje zubi

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675