| | | |

Održan okrugli stol "Ususret europskoj godini kibernetičke sigurnosti“

Pin It

Na okruglom stolu naglasak je stavljen na uloge institucija i njihovih preventivnih i reaktivnih mjera koje se provode s ciljem sprečavanja nastanka računalno-sigurnosnih incidenata i smanjenja šteta koje oni mogu uzrokovatiNa okruglom stolu naglasak je stavljen na uloge institucija i njihovih preventivnih i reaktivnih mjera koje se provode s ciljem sprečavanja nastanka računalno-sigurnosnih incidenata i smanjenja šteta koje oni mogu uzrokovati

Prijevare putem interneta, računalne ucjene (ransomware), socijalni inženjering (phishing) i lažne vijesti (fakenews) samo su neke od tema o kojima se raspravljalo jučer na okruglom stolu "Ususret europskoj godini kibernetičke sigurnosti“ u organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET, a u sklopu Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti

U raspravi su uz Svana Hlaču iz CARNET-ovog Nacionalnog CERT-a sudjelovali i Jurica Čular iz Zavoda za sigurnost informacijskih sustava, Renato Grgurić iz Ministarstva unutarnjih poslova, Milan Parat iz Privredne banke Zagreb, Elizabeta Montan iz tvrtke Njuškalo d.o.o. te Tomislav Androš iz tvrtke Diverto d.o.o.

Na okruglom stolu naglasak je stavljen na uloge institucija i njihovih preventivnih i reaktivnih mjera koje se provode s ciljem sprečavanja nastanka računalno-sigurnosnih incidenata i smanjenja šteta koje oni mogu uzrokovati. Istaknuta je i potreba međusektorske suradnje i njenog daljnjeg razvoja te važnost NIS direktive i Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti.

U uvodnom dijelu Svan Hlača iz Nacionalnog CERT-a pojasnio je kakve je posljedice imao WannaCry ransomware kibernetički napad koji se dogodio prošle godine i time prouzročio velike poteškoće u raznim uslugama, industrijama i obrazovnim institucijama u više od 150 zemalja. Naglasio je kako napadači iskorištavaju strah korisnika i kako je najvažnije pri svakom korištenju interneta i usluga koje se obavljaju koristeći internet koristiti zdravi razum. „Prema pokazateljima specijalnog izvještaja Eurobarometra u Hrvatskoj se ne radi dovoljno na svijesti korisnika o mogućim prijetnjama i šteti koju može donijeti neodgovorno korištenje interneta.“ rekao je Svan Hlača te istaknuo važnost učenja na realnim primjerima kako bi se postiglo najbolje učenje kroz aktivno usađivanje znanja.

Renato Grgurić iz Ministarstva unutarnjih poslova govorio je o tijeku novca prikupljenog u slučaju WannaCry koji je bio uplaćen za otključavanje datoteka no nikad nije bio podignut.

„Zna se kako novac najlakše i najčešće bude uplaćen na račune u Europi no tamo ostaje vrlo kratko i brzo bude prebačen na račune u druge zemlje poput Kine, Obale Bjelokosti i Hong Konga.“, dodao je Renato Grgurić te pojasnio kako se u slučajevima phishinga treća osoba ubacuje u komunikaciju između dvije osobe u nekom poslovnom odnosu i ubacivanju lažne phishing stranice putem koje se ustvari prikupljaju korisnički podaci koji kasnije služe kibernetičkim kriminalcima za pristup e-mail računu. Istaknuo je kako svaki databreach – neovlašteni upad s ciljem prikupljanja podataka, ima neki posebnu svrhu i kako takvi podaci budu korišteni i deset godina kasnije, odnosno posljedice mogu nastupiti mnogo godina poslije nekog databreach-a. Takav primjer su nedavni slučajevi u kojima korisnici primaju ucjenjivačke mailove u kojima ih se uvjerava kako su uhvaćeni u gledanju porno sadržaja na internetu.

Panelisti su se složili kako je međusektorska suradnja dobra i kako se još uvijek radi o maloj zajednici zainteresiranih pojedinaca i institucija te da je GrowCERT projekt omogućio jačanje povjerenja među dionicima te zajednice. Novi Zakon o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga iz srpnja ove godine poziva da se takva suradnja nastavi i ojača. Potrebno je više uključiti velike privatne pravne subjekte kako bi komunicirali sa zajednicom koja radi na kibernetičkoj sigurnosti.

Zaključno se istaknulo kako je veličina Hrvatske zapravo prednost za bolju povezanost dionika. Uključivanje dionika kroz projekte poput GrowCERT-a je uvijek dobrodošlo i potrebno sa zajedničkim ciljem i interesom za jačanje kibernetičke sigurnosti u Hrvatskoj.

Pin It

Izbor urednika...

Test: Huawei Mate 20 Pro
Porsche među telefonima
Test: Adata XPG Gammix S11 480GB SSD
warp speed među SSD-ovima
Test: QBrick System One
prvi i zadnji kovčeg za alat koji ćete trebati
Test: Einhell VARRITO
jedan za sve
Test: Oral-B Genius 10000N
pametno pranje zubi

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675