Njuškalo

Bug Future Show predstavio hrvatske učitelje - heroje

Uobičajeno je da Bug Future Show donese i mnoštvo zabavnih sadržaja
Uobičajeno je da Bug Future Show donese i mnoštvo zabavnih sadržaja
Uobičajeno je da Bug Future Show donese i mnoštvo zabavnih sadržaja

Novi, ljepši i bolji svijet gradili su danas sudionici još jednog Bug Future Showa u krcatom zagrebačkom kinu Europa, predvođeni „arhitektima“ čiji su alati tehnologija, znanje i dobrota

U središnjem dijelu tehnološkog spektakla predstavljeni su, naime, hrvatski učitelji - heroji koji prkose zastarjelom obrazovnom sustavu, prilagođavajući znanost, programiranje, elektroniku i matematiku najmlađima, koristeći metode budućnosti. Pod motom „Building a Better World“, show se ove godine bavio usmjeravanjem novih generacija ka STEM kompetencijama, pa su tako oni koji odgajaju digitalnu generaciju postali dijelom hrvatske tehnološke zajednice, uz učestali smijeh, pljesak i nenadmašnu geekovsku atmosferu te brojna predavanja, rasprave i glazbeno-vizualne točke tog jedinstvenog događaja. U dvije dvorane, u kojima se paralelno odvijao program Bug Future Showa 2017, s pozornica je bolju budućnost predstavilo 50-ak pedagoga i tehnoloških eksperata, tijekom 20 sati sadržaja.

Događanje je započelo keynote predavanjem dr. Borisa Jokića, s Instituta za društvena istraživanja, istaknuo je da u svakoj zemlji vlada politika, ali u ovoj našoj je posebna loša, pa se ministar obrazovanja odabire dan prije imenovanja Vlade, negdje usput.

-Svi oni koji su vodili ovu zemlju proteklih 26 godina, bez obzira na stranačku pripadnost, ne doprinose tome da Hrvatska postane zemlja bogata znanjem. Zato učenici i ostvaruju slabe rezultate na važnim usporednim međunarodnim istraživanjima, pa i onima za maturu i to iz brojnih predmeta, ne samo matematike. Imamo brojne divne pojedince u javnom i privatnom sektoru, odlične predstavnike u obrazovnom sustavu, ljude na ulici. Pa i svi vi ovdje, geekovi, freakovi, programeri, fejkeri, dobri i loši, idemo izgraditi bolji svijet, bolju Hrvatsku - poručio je tijekom uvodnog predavanja dr. Boris Jokić.

„Najveći među najvećim“ arhitektima bolje budućnosti, Toni Milun, profesor matematike, predstavio je potom hrvatske učitelje - heroje: Kseniju Blagec, odgajateljicu iz DV „Srednjaci“ u Zagrebu, Marlenu Bogdanović, učiteljicu razredne nastave iz Osnovne škole Tučepi, Dejana Nemčića, nastavnika geografije iz Osnovne škole braće Radić u Botincu te Nikolu Dmitrovića, nastavnika informatike iz zagrebačke XV. gimnazije, propitavši ih o njihovim motivima i preprekama na koje nailaze prkoseću sustavu i „podmećući“ mladima ljubav prema učenju i znanju, korištenjem suvremenih tehnologija.

– O STEM znanjima više ne pričamo samo mi, medij koji je specijaliziran za to područje, već to postaje svakodnevna tema svih koji su senzibilizirani za pitanja budućnosti mladih. Današnji show ponajviše se bavio problematikom budućnosti obrazovanja i onim što nam donosi sutra, a to je suživot s umjetnom inteligencijom i tehnologijom po mjeri čovjeka. Fantastičan odaziv publike u prepune obje dvorane, još jednom je potvrdio kako je Bug Future Show dobro osmišljen koncept za one koji žele čuti nešto pametno, ali se pri tome i zabaviti – komentirao je Miro Rosandić, glavni urednik Buga i voditelj projekta BFS 2017.

Na showu su bili i vodeći regionalni startupovci, pa su tako pobjednici Idea Knockouta, STEMI iz Rijeke, ispričali sve o ostvarenom uspjehu kao izlagači na nedavno održanom CES-u 2017, najvećem svjetskom sajmu novih tehnologija, a svoje izvanredne projekte predstavili su i startupi Clockwork Briefcase iz Crne Gore te splitski Gammachef, drugoplasirani i trećeplasirani s najvećeg regionalnog natjecanja startupa, Idea Knockouta.

Uobičajeno je da Bug Future Show donese i mnoštvo zabavnih sadržaja. Pred kraj programa tako su se po prvi puta u povijesti tijekom panel-rasprave o superjunacima budućnosti sučelili Superman, Batman i Spiderman kako bi – pred očigledni odlazak u mirovinu – razotkrili tko su današnji idoli mladima, u vremenima kada je tehnologija pomaknula granice imaginacije prema umjetnoj inteligenciji, gig-ekonomiji, robotici... Superjunaci su tako rezimirali show, zaključivši kako će svi tehnološki trendovi o kojima je bilo riječ na održanom događanju, zajedno s generacijama koje dolaze, pomoći da se mladi usmjere ka STEM-u.

– Bilo da je riječ o učiteljima - herojima, predavačima, panelistima, moderatorima ili ljudima koji su bili u organizaciji ovogodišnjeg Bug Future Showa, radilo se o homogenoj ekipi koja aktivno koristi najsuvremenije tehnološke dosege kako bi gradili bolji svijet. Sretan sam što su svi, u opuštenoj, prijateljskoj i nezaboravnoj atmosferi, koju ćemo pamtiti čitavu godinu prenijeli to svoje iskustvo na posjetitelje, potičući ih da i generacijama u dolasku, na jednako ugodan i efikasan način usade ljubav prema učenju i novim tehnologijama, ali i toleranciji, dobroti i težnji ka inovativnom i drugačijem – rekao je Dragan Petric, izvršni urednik Buga i direktor programa BFS-a 2017.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.