A1
Featured

Učionica budućnosti otvorena u Osnovnoj školi Horvati

Učionica budućnosti u Osnovnoj školi Horvati slijedi provjerenu globalnu praksu koju su u Hrvatskoj implementirali CARNet i Samsung u suradnji s partnerima
Učionica budućnosti u Osnovnoj školi Horvati slijedi provjerenu globalnu praksu koju su u Hrvatskoj implementirali CARNet i Samsung u suradnji s partnerima
Učionica budućnosti u Osnovnoj školi Horvati slijedi provjerenu globalnu praksu koju su u Hrvatskoj implementirali CARNet i Samsung u suradnji s partnerima

Projektu Učionica budućnosti u Hrvatskoj se, nakon osnovnih škola Kamešnica u Otoku, II. Osnovne škole Bjelovar, Antuna i Stjepana Radića u Gunji, osnovne škole Popovača te gimnazije Fran Galović u Koprivnici i zagrebačke IX. gimnazije, pridružila i Osnovna škola Horvati u Zagrebu

Sedma Učionica budućnosti u Hrvatskoj će omogućiti interaktivno učenje uz podršku najnovijih informacijskih tehnologija. Projekt Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet i tvrtke Samsung Electronics, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, za cilj ima omogućiti pristup naprednim informacijskim tehnologijama svim učenicima te pomoći premostiti digitalni jaz.

Osnovna škola Horvati ima bogatu povijest i dugu tradiciju. Osnovana davne 1897. godine, a u ovoj akademskoj godini nastavu pohađa 300 učenika. Škola promovira upotrebu ICT tehnologija u nastavi i sve oblike međunarodne suradnje, kroz videokonferencije, Comenius i Erasmus+ projekte, projekt This is our time, program GLOBE, kao tek neke od brojnih aktivnosti te surađuje sa školama iz Europe, Azije, SAD-a i Kanade. Ono po čemu se ova škola još prepoznatljiva je inkluzija djece s motoričkim teškoćama. Tijekom godina stvorena izuzetno kvalitetena stručna baza koja može svojim znanjem i iskustvom služiti kao centar potpore ostalim školama u postizanju što kvalitetnijeg inkluzivnog obrazovanja.

- Današnje otvorenje učionice budućnosti za nas je veliki događaj. Drago nam je da je prepoznata naša predanost inovativnim metodama poučavanja, a ova oprema će doista omogućiti djeci obrazovanje primjereno vremenu u kojem živimo. Naši učitelji su vrlo zaiteresirani za primjenu ICT-a u nastavi i sigurno će vrlo aktivno sudjelovati i u izradi digitalnih nastavnih sadržaja. Želim se posebno zahvaliti CARNetu na dugogodišnjij izvrsnoj suradnji i podršci i naravno Samsungu na vrlo vrijednoj donaciji koja će poučavanje učiniti interaktivnim i zanimljivim a učenike dodatno motivirati za rad, učenje i aktivno sudjelovanje u nastavnom procesu. Svjesni smo važnosti jednakog pristupa obrazovanju za svu djecu a ova donacija upravo će to omogućiti - naglasila je Biserka Matić-Roško, ravnateljica Osnovne škole Horvati.

Učionica budućnosti u Osnovnoj školi Horvati slijedi provjerenu globalnu praksu koju su u Hrvatskoj implementirali CARNet i Samsung u suradnji s partnerima, pa tako nudi nastavničko računalo, tablet računala i pametnu ploču, što omogućava interaktivnu razmjenu znanja svim učenicima. Nastavnicima mogu brzo dijeliti informacije, bilješke s predavanja i imaju trenutan uvid u učeničko razumijevanje pojedinog predavanja. Omogućeno je dijeljenje sadržaja na interaktivnoj, pametnoj ploči, te ga uz svega nekoliko „klikova“ poslati na učeničke tablete. Učenici i nastavnici će istovremeno voditi bilješke s predavanja, podcrtavati ključne informacije ili crtati, kako na tablet računalima tako i na pametnoj ploči. Nastavnici vrlo brzo mogu provjeriti razumiju li učenici predavanje, uz kratke kvizove znanja, ankete i raspravu.

- Ova učionica samo je još jedan u nizu projekata kojima CARNet potiče naprednu upotrebu informacijsko-komunikacijskih tehnologija u obrazovanju, integrirajući tehnologiju i nastavne procese. Projekt Učionice budućnosti još je jedan korak ka stvaranju digitalno zrelih škola u RH. OŠ Horvati u Zagrebu jedna je od predvodnica među osnovnim školama u RH po korištenju IKT-a te se nadamo da će im ova vrijedna oprema pomoći da i dalje educiraju učenike koji će iz škole izlaziti potpuno računalno pismeni, educirani, sposobni samostalno razmišljati i biti dobri timski igrači. Interaktivnost, mobilnost, mogućnost kolaboracije između nastavnika, učenika, škola i roditelja koje informacijske tehnologije omogućuju te uvođenje usluga poput e-Dnevnika, digitalnih udžbenika i videokonferencija u nastavu, ono je što će u hrvatskim školama omogućiti obrazovanje za 21. stoljeće.– istaknuo je Zvonimir Stanić, ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet.

- Projektom Učionica budućnosti želimo napraviti značajan iskorak u primjeni novih tehnologija i novih tehnika poučavanja, koje služe kao individualiziran alat koji omogućava kvalitetnije obrazovanje. Dio je to našeg nastojanja za aktivnim sudjelovanjem u oblikovanju budućnosti učenja i osnaživanju nastavnika i učenika. Radujemo se što smo, u suradnji s CARNetom i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i ovom prilikom omogućili ravnopravan pristup svim raspoloživim tehnološkim alatima, kako bismo podržali razvoj Hrvatske u društvo znanja i jednakih prilika za sve – zaključio je Milan Vujović, regionalni voditelj marketinga tvrtke Samsung Electronics.

Prilikom otvorenja Učionice budućnosti u Popovači, video-konferencijom su se povezale i Učionice budućnosti u zagrebačkoj IX. gimnaziji i II. Osnovnoj školi Bjelovar, koje su već implementirale ova obrazovna rješenja u kurikulum. Naglašeno je kako će umrežavanje Učionica budućnosti u suradnji s CARNetom i tvrtkom Samsung Electronics, omogućiti još kvalitetniju razmjenu znanja i iskustava, s ciljem najbolje primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija u profesionalnom i osobnom životu učenika i nastavnika.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Kompare
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.