| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Hrvatski studenti osvojili treće mjesto na međunarodnom natjecanju Atos IT Challenge 2020 - CroPC.net

Hrvatski studenti osvojili treće mjesto na međunarodnom natjecanju Atos IT Challenge 2020

Ceremonija dodjele nagrada održana je jučer u sklopu događanja Atos Technology Days

Ceremonija dodjele nagrada održana je jučer u sklopu događanja Atos Technology Days

Atos je objavio pobjednike međunarodnog natjecanja za studente Atos IT Challenge, s inovativnim rješenjem za poboljšanje prometa, Lucija Blažević i Leon Imširović sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku osvojili su treće mjesto

Ceremonija dodjele nagrada održana je jučer u sklopu događanja Atos Technology Days. U ovogodišnjem, devetom izdanju natjecanja na temu kooperativne umjetne inteligencije sudjelovalo je 100 studentskih timova iz 27 država širom svijeta. U uži krug izabrano je 16 timova, nakon čega je žiri sastavljen od stručnjaka i predstavnika Atosa odlučio o pobjednicima.

1. nagrada i pobjednici natjecanja: Sveučilište Azija Pacifik, Malezija: „PestKillerBot“ je inovativna aplikacija, jednostavna za upotrebu, koja uklanja štetočine s polja za uzgoj cvjetnica koristeći dronove koji vrše kontrolu štetočina i prikupljaju podatke. Autonomni dron služi za otkrivanje bolesti sadnica kao i štetnih insekata i njihovo uklanjanje. Arhitektura rješenja podijeljena je u četiri dijela: dodjela područja, planiranje rute, otkrivanje štetočina i simulaciju aktiviranja dronova koja korisnicima omogućuje da vide podijeljenost polja i prekrivenost dronovima. Studenti su razvili prototip drona s 3D pisačem i nekoliko komponenti. Tim je osvojio novčanu nagradu u iznosu od 10.000 eura, a svaki član tima dobio je priliku odraditi studentsku praksu u Atosu ili razviti projekt zajedno s Atosom.

2. nagrada: Tehnološki institut Estudios Superiores u Monterreyju, Meksiko: Ovo inovativno rješenje nazvano „Digital Water“ za cilj ima isporučiti rješenja za potrošnju vode kućanstvima i poduzećima koja se bave vodoopskrbom. Radi se o web aplikaciji koja predviđa potrošnju vode kao i razinu vode na tri brane. Cilj projekta je pružiti detalje kako bi korisnici mogli pratiti nivo potrošnje i otpadne vode radi poboljšanja upravljanja vodnim resursima. Tim je prikupio podatke kroz pet godina. Ispitivali su modalitete četiri godine i testirali ih jednu godinu. Tim je osvojio novčanu nagradu u iznosu od 5.000 eura, a svaki član tima dobio je priliku odraditi studentsku praksu u Atosu ili razviti projekt zajedno s Atosom.

3. nagrada: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatska: S inovativnim rješenjem za poboljšanje prometa, aplikacija „CTC - Cooperative Traffic Control“ simulira kontrolu semafora pomoću dubokog podržanog učenja (Deep Reinforcement Learning - DRL). Svako raskrižje djeluje kao agent koji poduzima akciju (produžuje ili smanjuje zeleno/crveno svjetlo), ovisno o broju automobila i vremenu čekanja u voznoj traci. Aplikacija također dobiva informacije s raskrižja u blizini. Tim je prilagodio postavke kako bi dobili najbolju konfiguraciju modela za kontrolu semafora. Za vrijeme trajanja natjecanja mentorske im je savjete davala Atosova Helena Librenjak. Tim je osvojio novčanu nagradu u iznosu od 3.000 eura, a svaki član tima dobio je priliku odraditi studentsku praksu u Atosu ili razviti projekt zajedno s Atosom.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675