| | | |

powered_by_lenovo_2020 Google najinovativniji, Apple pao na treće mjesto - CroPC.net

Google najinovativniji, Apple pao na treće mjesto

Iako tehnološke tvrtke drže devet od prvih 10 mjesta, tradicionalne industrije čine više od polovice tvrtki u prvih 50 na popisu

Prvi put u posljednjih 13 godina došlo je do promjene na vrhu godišnjeg popisa najinovativnijih tvrtki po anketi Boston Consulting Group (BCG): Google je skočio na prvo mjesto, a Amazon na drugo, svrgnuvši tako dodatno Apple, koji je na samom vrhu od 2005. godine, Microsoft i Samsung zauzeli su četvrto, odnosno peto mjesto, i tako zaokružili popis prvih pet najinovativnijih tvrtki na svijetu

Iako tehnološke tvrtke drže devet od prvih 10 mjesta, tradicionalne industrije čine više od polovice tvrtki u prvih 50 na popisu. Od tradicionalnih tvrtki najinovativniji je Adidas, koji je u samo godinu dana napredovao za 25 mjesta i sada se nalazi na 10. mjestu, čime je postao i najinovativnija tvrtka u Europi.

Od 2004. godine do danas je BCG ukupno 13 puta proveo spomenutu anketu među višim direktorima za upravljanje inovacijama, u brojnim zemljama i različitim industrijama, kako bi razjasnio položaj i stanje inovacija u poslovanju. Prošle godine je anketirano 2500 direktora u tvrtkama s prihodima od više od 10 milijuna američkih dolara.

Prema rezultatima BCG-ova istraživanja pod nazivom The Most Innovative Companies 2019: The Rise of AI, Platforms, and Ecosystems (Najinovativnije tvrtke u 2019. godini: Uspon umjetne inteligencije, platformi i ekosustava), rastuća važnost digitalne tehnologije i dalje predstavlja sveobuhvatan megatrend među inovatorima.

- Jasno je kako tvrtke koje se ne bave digitalnim inovacijama tehnološki već zaostaju - istaknuo je principal BCG-a u Hrvatskoj Tomislav Čorak. Dodao je da će, prema ocjeni ispitanika, tehnološke platforme, digitalno modeliranje, big data, mobilna rješenja i umjetna inteligencija ostvariti najveći utjecaj na poslovanje u sljedećih tri do pet godina.

Umjetna inteligencija već sada predstavlja osnovnu razliku između inovativnih i ostalih tvrtki. Najuspješniji inovatori na veliko traže načine kako bi primijenili umjetnu inteligenciju. Mnogi drugi, uključujući Siemens, BP, Marriott i nekoliko proizvođača automobila, koji posluju u tradicionalnim industrijama, aktivno koriste umjetnu inteligenciju.

- S obzirom na sve kraće vrijeme od početne ideje do razvoja proizvoda, u današnjem kompleksnom okruženju, vodeći inovatori već sada koriste umjetnu inteligenciju kao način razvijanja novih proizvoda i usluga – tumači Tomislav Čorak.

Dodatni čimbenici koje moramo spomenuti, kada govorimo o inovacijama, jesu tehnološke platforme i njihovi srodnici ekosustavi, koji također koriste izvore eksternih inovacija za diferenciranje proizvoda i usluga.

Među ovogodišnjih 50 najinovativnijih tvrtki na svijetu nalazi se i 13 europskih tvrtki (za razliku od prošlogodišnjih 14). Od toga ih je devet iz Njemačke, tri su iz Nizozemske te jedna iz Francuske. U usporedbi s ostatkom razvijenog svijeta, europske se tvrtke mogu pohvaliti da su im inovacije na najvišem prioritetu u poslovanju. No, kada se gleda cijeli svijet, koji uključuje i zemlje u razvoju, najviši prioritet inovacija u poslovanju imaju u u Indiji i Kini.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675