| | | |

Očekuje se da će New York, London i Hong Kong ostati glavna središta za uvrštavanje dionica i u 2030. godini

Pin It

PwC očekuje da će tehnologija ostati značajan pokretač budućnosti javnih kompanijaPwC očekuje da će tehnologija ostati značajan pokretač budućnosti javnih kompanija

Prema novom istraživanju Capital Markets in 2030, koje je za PwC izradio The Economist Intelligence Unit, četiri glavne burze koje će u 2030. godini doći u obzir za izdavanje dionica, osim na domaćoj burzi, bit će njujorška burza (New York Stock Exchange (NYSE)) (37 %), Nasdaq (26 %), londonska burza (London Stock Exchange (LSE)) (24 %), i hongkonška burza (Hong Kong Stock Exchange (24 %))

Istraživanje je provedeno na gotovo 400 izvršnih direktora u kompanijama širom svijeta koji su ispitani o svojim razmišljanjima o čimbenicima koji definiraju razvoj globalnog tržišta kapitala, nastavljajući se na izvješće iz 2011. godine.

Ovo ukazuje na promjenu u odnosu na 2011. godinu kada su ispitanici predviđali da će šangajska burza postati vodeće tržište kapitala do 2025. godine, a slijedili bi ga NYSE, indijske burze i brazilski Bovespa.

„Pretjerani optimizam vezan za rastuće ekonomije omela je politička i tržišna stvarnost. Sada se očekuje tješnja utrka između burzi na razvijenim i rastućim tržištima“, komentirao je Ross Hunter, PwC-ov globalni voditelj centra za inicijalne javne ponude.

Promatrajući najave inicijalnih javnih ponuda dionica, predviđa se da će Kina (55 %) do 2030. godine stvoriti najviše kompanija koje će izdavati dionice, a slijedit će Indija (45 %), SAD (41 %), Brazil (21 %) te UK (18 %), unatoč zabrinutosti vezanoj za Brexit. I u prethodnom istraživanju Kina i Indija su bile vodeće u ovoj kategoriji. Obje zemlje su poduzimale korake u razvijanju svojih tržišta kapitala, s brojnim inicijativama u posljednje vrijeme u Kini.

Likvidnost ostaje glavni prioritet (49 % ispitanika ju je navelo kao najvažniju) pri izboru mjesta za izdavanje dionica. Povećan je i fokus na procjenu vrijednosti (32 %) te zabrinutost oko troškova izdavanja (29 %).

PwC očekuje da će tehnologija ostati značajan pokretač budućnosti javnih kompanija. Povećani napori vodećih financijskih središta da pridobiju tehnološke kompanije i kompanije „nove ekonomije“ naročito će nastaviti pojačavati konkurenciju njujorške i kineskih burzi (Kina i Hong Kong).

Postalo je jasno da su proteklih godina kompanijama povećane mogućnosti prikupljanja kapitala. Otprilike 76 % ispitanika vjeruje da sada postoji više mogućnosti za javno i privatno financiranje i na razvijenim i na rastućim tržištima.

Iako 70 % ispitanika vjeruje da na globalnoj razini javna ponuda dionica postaje manje važan izvor financiranja, gotovo jednak postotak ispitanika smatra da bi za uspješne kompanije javna ponuda imala povoljan učinak u nekoj od faza njihovog životnog ciklusa. Najatraktivnija opcija privatnog financiranja, koju je izabralo 55 % ispitanika su investicijski fondovi.

„Investicijski su fondovi posljednjih godina značajno utjecali na tržišta kapitala, dovodeći do manjeg broja, ali većih i kasnijih inicijalnih javnih ponuda, naročito tehnoloških kompanija i kompanija „nove ekonomije“, izjavio je Ross.

Stoga, u konačnici, umjesto da ih promatraju kao rivale tržištima dionica, kompanije sve više promatraju fondove kao komplementaran izvor kapitala za kojim mogu posegnuti kada je to prikladno.

Ross Hunter zaključuje: „Za kompanije će se mogućnost izbora vjerodostojnih burzi za javnu ponudu dionica, kao i opseg mogućnosti financiranja privatnim kapitalom, nastaviti povećavati, omogućavajući više alternativa prilikom prikupljanja kapitala.“

Pin It

Izbor urednika...

Test: Huawei Mate 20 Pro
Porsche među telefonima
Test: Adata XPG Gammix S11 480GB SSD
warp speed među SSD-ovima
Test: QBrick System One
prvi i zadnji kovčeg za alat koji ćete trebati
Test: Einhell VARRITO
jedan za sve
Test: Oral-B Genius 10000N
pametno pranje zubi
View this post on Instagram

Vozili smo novu Mazdu 3

A post shared by CroPC.net (@tehnologija) on

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675