| | | |

Mogući bilijunski dobici ako zemlje OECD-a poboljšaju zaposlenost žena i eliminiraju razliku u plaćama među spolovima

Pin It

Island i Švedska ostaju dvije najviše rangirane zemlje OECD-a, dok se Novi Zeland priključuje najboljoj trojci prvi put od prve objave Indeksa 2013. godineIsland i Švedska ostaju dvije najviše rangirane zemlje OECD-a, dok se Novi Zeland priključuje najboljoj trojci prvi put od prve objave Indeksa 2013. godine

Poboljšanje sudjelovanja žena u zaposlenosti diljem zemalja OECD-a može poboljšati ukupni BDP za 6 bilijuna američkih dolara, navodi novo izvješće PwC-a

Analizom zastupljenosti i dobrobiti žena u svijetu rada u 33 zemlje OECD-a, najnoviji PwC-ov indeks Women in Work Index također pokazuje da bi OECD mogao ostvariti 2 bilijuna američkih dolara eliminiranjem razlike u plaćama među spolovima.

Pet pokazatelja koji sačinjavaju indeks Women in Work su: razlika u plaćama među spolovima, sudjelovanje žena u radnoj snazi, razlika između sudjelovanja žena i muškaraca u radnoj snazi, nezaposlenost žena i zaposlenost žena na puno radno vrijeme.

Island i Švedska ostaju dvije najviše rangirane zemlje OECD-a, dok se Novi Zeland priključuje najboljoj trojci prvi put od prve objave Indeksa 2013. godine. Norveška je pala na 5. mjesto, a pretekla ju je Slovenija.

Ujedinjena Kraljevina postupno napreduje i s 13. mjestom nalazi se iznad prosjeka OECD-a, a na drugom mjestu je među zemljama G7, iza Kanade.

U međuvremenu su Irska (17. mjesto) i Nizozemska (19. mjesto) poboljšale rejting od prošle godine zahvaljujući poboljšanjima u većini pokazatelja u indeksu, a naročito u smanjivanju stope nezaposlenosti žena u Nizozemskoj.   

Ove je godine PwC prvi put analizirao što dvije od najmnogoljudnijih zemalja svijeta, Kina i Indija, mogu dobiti promicanjem ravnopravnosti spolova i sudjelovanja žena u radnoj snazi. Zajedno, ove dvije zemlje trenutačno uključuju više od dvije trećine globalne ženske radne snage. U Kini bi ukidanje razlike u plaćama među spolovima od 25 % imalo najveći učinak i generiralo bi povećanje zarade žena od 34 %, što je ekvivalent 2 bilijuna američkih dolara. U Indiji bi povećanje stope zaposlenosti žena na jednaku razinu kao u Švedskoj generiralo povećanje BDP-a za 7 bilijuna američkih dolara, što je ekvivalent povećanju BDP-a Indije od približno 79%.

 

Pin It

Izbor urednika...

Test: Huawei Mate 20 Pro
Porsche među telefonima
Test: Adata XPG Gammix S11 480GB SSD
warp speed među SSD-ovima
Test: QBrick System One
prvi i zadnji kovčeg za alat koji ćete trebati
Test: Einhell VARRITO
jedan za sve
Test: Oral-B Genius 10000N
pametno pranje zubi
View this post on Instagram

A post shared by CroPC.net (@tehnologija) on

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675