| | | |

Bosch širi svoj položaj kao vodeća tvrtka za internet stvari

Pin It

Drugi su ključni element na putu do IoT doba partnerstvaDrugi su ključni element na putu do IoT doba partnerstva

Internet stvari sve više mijenja naš svijet, na sajmu CES 2019. u Las Vegasu tvrtka Bosch pokazat će za što je već danas sposobna

Od konceptnog shuttlea koji omogućuje pristupačnost nove mobilnosti, preko povezanih hladnjaka koji daju savjete o pohrani hrane, do pametnih kosilica za travu koje uče obavljajući kosidbu – spektar je rješenja koja Bosch predstavlja na najvećem svjetskom sajmu komercijalne elektronike ogroman.

„Bosch je rano prepoznao ogromne mogućnosti interneta stvari. Aktivno oblikujemo povezani svijet već gotovo deset godina”, rekao je član Boscheva upravnog odbora dr. Markus Heyn. „Danas smo vodeća tvrtka za internet stvari. Postupno smo proširili svoju stručnost za softvere i informacijsku tehnologiju.”

S pomoću vlastita IoT oblaka tvrtka je već provela u djelo više od 270 projekata u područjima kao što su mobilnost, pametni domovi, pametni gradovi i poljoprivreda. Broj senzora i uređaja povezanih s pomoću Boscheve platforme IoT Suite prošle se godine povećao za gotovo 40 % te sada iznosi 8,5 milijuna.

Jedan je od ključnih elemenata za daljnji razvoj i nove poslovne prilike u području interneta stvari umjetna inteligencija (AI). I to je područje u kojem Bosch igra odlučujuću ulogu u vođenju razvoja.

„Moći ćemo najbolje ostvariti potencijal interneta stvari ako ga kombiniramo s umjetnom inteligencijom te ako paralelno unapređujemo svoje aktivnosti u području IoT-a i UI-ja”, rekao je Heyn. Prema njegovom gledištu, ta se dva područja međusobno nadopunjuju: „Internetu stvari potrebna je inteligencija. Uporaba povezanih stvari za prikupljanje podataka može biti odlučujući poticaj razvoju umjetne inteligencije. Samo s pomoću umjetne inteligencije povezane stvari postaju inteligentne i uče donositi vlastite zaključke. Prije svega, cilj nam je postići konkretna unapređenja u stvarnim, svakodnevnim životima ljudi – primjerice, omogućiti više vremena, više sigurnosti, više učinkovitosti i više praktičnosti.”

Ovdje Heyn spominje primjer otkrivanja vatre putem videonadzora: uporabom inteligentne analize slike sigurnosne kamere mogu otkriti vatru u roku od nekoliko sekundi, čak i prije nego što senzori sustava otkriju vrućinu i dim. Na taj se način vatra može otkriti znatno ranije nego s uobičajenim sustavima alarma za vatru ili dim. To štedi vrijedne minute tijekom kojih se mogu spasiti životi.

Drugi su ključni element na putu do IoT doba partnerstva. Ovdje se Bosch odlučio za kombinaciju tradicionalnih i novih igrača. Nedavno sklopljen savez s kanadskim pružateljem platformi Mojio već je urodio prvom integriranom IoT platformom za povezana vozila: u slučaju nesreće poseban Boschev algoritam može otkriti gdje se i kada dogodila nesreća te koliko je ozbiljna. Putem Mojio oblaka podaci se bez ikakve odgode prenose u Boschev centar za hitne servise, koji automatski šalje hitni poziv lokalnim službama za spašavanje. U isto se vrijeme šalje poruka primateljima s predodređenog popisa kao tekstualna poruka ili putem aplikacije Mojio.

„Zajedno s tvrtkom Mojio povezujemo vozila izravno s oblakom. To znači da službe za spašavanje mogu doći na mjesto nesreće još brže nego prije”, rekao je Mike Mansuetti, predsjednik tvrtke Bosch u Sjevernoj Americi. Od sredine sljedeće godine IoT rješenje za hitne slučajeve bit će dostupno gotovo milijunu vozača u Sjevernoj Americi i Europi.

Nije samo na cestama velika potražnja za povezanim proizvodima i uslugama koji olakšavaju život korisnika.

„Radimo na ideji o povezanom domu te o uređajima koji samostalno razmišljaju i razumiju što njihovi korisnici žele”, kaže Heyn.

Primjerice, na sajmu CES tvrtka predstavlja novu funkciju za hladnjake s pristupom internetu koji mogu prepoznati vrste hrane i pružiti preporuke o pohrani. Unutarnja kamera automatski prepoznaje oko 60 vrsta voća i povrća te putem aplikacije predlaže idealno mjesto za njihovu pohranu. Slijedom toga, hrana se pohranjuje na najbolji mogući način, dulje zadržava svježinu i ne morate je često bacati.

Drugi novi proizvod je projektor PAI, koji može projicirati virtualno korisničko sučelje na kuhinjsku radnu površinu. Integrirani 3D senzor snima sve pokrete ruku, omogućujući tako upravljanje sučeljem s pomoću dodirnog zaslona. Na taj način korisnici mogu praktično potražiti recepte na internetu i ostvarivati telefonske pozive putem interneta dok kuhaju i peku. Budući da je posebno dizajniran za kuhinjsko okruženje, s projektorom PAI ne morate postupati toliko nježno kao s pametnim telefonom ili tabletom. Projektorom možete savršeno upravljati i s ljepljivim prstima. PAI na tržište izlazi u Kini u veljači 2019., nakon čega će se plasirati na tržište i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bosch na CES-u predstavlja i Indego S+, novu robotsku kosilicu za travu s internetskom povezivošću. To je jedna od prvih robotskih kosilica za travu na tržištu koja ima ugrađenu kontrolu glasa vrste Amazon Alexa. To je i jedina robotska kosilica za travu koja može upotrijebiti prognoze vremena na internetu kako bi automatski odlučila kada je najbolje vrijeme za kosidbu. Bosch se služi umjetnom inteligencijom za poboljšavanje načina na koji njegova robotska kosilica prepoznaje prepreke na travnjaku procjenom podataka kao što su protok motora, ubrzanje, brzina motora i smjer.

Pin It

Izbor urednika...

Test: Huawei Mate 20 Pro
Porsche među telefonima
Test: Adata XPG Gammix S11 480GB SSD
warp speed među SSD-ovima
Test: QBrick System One
prvi i zadnji kovčeg za alat koji ćete trebati
Test: Einhell VARRITO
jedan za sve
Test: Oral-B Genius 10000N
pametno pranje zubi
View this post on Instagram

Vozili smo novu Mazdu 3

A post shared by CroPC.net (@tehnologija) on

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675