A1

Očekuje se usporavanje globalnog gospodarskog rasta u 2019. godini

Očekuje se da će se ponuda radne snage na tržištima rada u naprednim gospodarstvima nastaviti smanjivati, a nezaposlenost će i dalje opadati čak i ako se uspori stvaranje radnih mjesta

U 2019. očekuje se usporavanje ukupnog globalnog gospodarstva kako se države članice skupine G7 vraćaju svojim dugogodišnjim prosječnim stopama rasta, pokazuju nova PwC-ova predviđanja u najnovijem izdanju publikacije Global Economy Watch.

PwC očekuje kraj ubrzanog rasta većine velikih gospodarstava koji smo vidjeli između kraja 2016. godine i početka 2018. godine. U SAD-u se očekuje postupno smanjenje učinka fiskalnog poticaja, više kamatne stope će vrlo vjerojatno zauzdati potrošnju potrošača, a jak dolar i dalje će stavljati pritisak na neto izvoz. PwC predviđa da će rast u SAD-u blago usporiti s procijenjenih 2,8 % u 2018. godini na oko 2,3 % u 2019. godini.

Rast u Kini također će usporiti u usporedbi s 2018. godinom. Iako će vlada nastojati osigurati minimalno usporavanje, učinak američkih trošarina i potreba za kontrolom razina duga vrlo će vjerojatno uzrokovati umjereno usporavanje rasta u 2019. godini.

Očekuje se da će se ponuda radne snage na tržištima rada u naprednim gospodarstvima nastaviti smanjivati, a nezaposlenost će i dalje opadati čak i ako se uspori stvaranje radnih mjesta. Ovo će potaknuti rast plaća, ali i izazvati poteškoće poduzećima koja nastoje popuniti stručna radna mjesta. PwC predviđa da će u 2019. godini nezaposlenost u SAD-u i Njemačkoj, gdje su stope stvaranja radnih mjesta ostale snažne, još pasti.

Barret Kupelian, viši ekonomist PwC-a, izjavio je:

„Prošle godine je velika gospodarska novost bila usredotočena na otvaranje 4,5 milijuna radnih mjesta u naprednim gospodarstvima.

„Očekujemo da će ovaj trend postupno popuštati tijekom 2019. godine pri čemu će neka gospodarstva poput SAD-a, Kanade i Njemačke doći do svoje minimalne stope nezaposlenosti, a plaće će postepeno rasti. Pod pretpostavkom urednog Brexita, očekujemo da će se razina nezaposlenosti u UK-u također stabilizirati, dok bi neuredan Brexit mogao dovesti do primjetnog porasta nezaposlenosti.“

UK će vrlo vjerojatno pasti na ljestvici najvećih svjetskih gospodarstava. Vrlo je izgledno da će Indija i Francuska prestići UK u 2019. godini i time je pomaknuti s petog na sedmo mjesto u svjetskom poretku.

Dok su se UK i Francuska zahvaljujući sličnim razinama razvoja i otprilike jednakom broju stanovnika redovito izmjenjivale na istom mjestu na ljestvici, uspinjanje Indije na ljestvici vrlo će vjerojatno biti trajno. PwC u 2019. godini predviđa rast realnog BDP-a od 1,6 % u UK, 1,7 % u Francuskoj, a 7,6 % u Indiji.

Mike Jakeman, viši ekonomist PwC-a, komentirao je:

„Indija je najbrže rastuće veliko gospodarstvo u svijetu, s golemom populacijom, povoljnim demografskim pokazateljima i visokim potencijalom za sustizanje naprednijih gospodarstava  zahvaljujući niskom početnom BDP-u po glavi stanovnika. Gotovo je sigurno da će se nastaviti uspinjati na tablici globalne BDP lige tijekom narednih desetljeća.

“Gospodarstva Ujedinjene Kraljevine i Francuske naizmjenično su nadmašivala jedno drugo, ali jedva primjetan rast u UK-u u 2018. godini i ponovno u 2019. vrlo vjerojatno će donijeti prevagu u korist Francuske. Pri tome je bitan čimbenik i relativna snaga eura u odnosu na funtu.“

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.