| | | |

Gotovo 70% domaćih i malih poduzetnika potvrdilo koristi uvođenja kartičnog plaćanja

Pin It

Glavni razlozi zbog kojih su mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj prihvatila kartično plaćanje su zahtjevi potrošača (43%)Glavni razlozi zbog kojih su mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj prihvatila kartično plaćanje su zahtjevi potrošača (43%)

Da je kartično plaćanje na domaćem tržištu prilično prihvaćeno potvrđuju i podaci Europske središnje banke koji govore da je u Hrvatskoj iznadprosječan broj POS uređaja (28.748) na milijun stanovnika u odnosu na europski (22.948) te prosjek srednje i istočne Europe (17.909)

Kako istraživanje pokazuje, glavni razlozi zbog kojih su mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj prihvatila kartično plaćanje su zahtjevi potrošača (43%), prepoznavanje potrebe za povećanjem prisutnosti na tržištu (24%), prepoznavanje novih tehnoloških trendova (21%) te uključivanje kartičnog plaćanja u vlastiti poslovni model (7%).

„Dodatan razlog za prihvaćanje kartičnog plaćanja je i njegova korist. Kao prednosti prihvata kartica ispitanici prepoznaju jednostavnije svakodnevno poslovanje (55%), širenje poslovanja (44%), povećanje sigurnosti (18%) te uštedu (6%). Zanimljivo je kako prednosti u još većoj mjeri prepoznaju oni koji su ga već uveli. Potvrdili su da im kartično plaćanje uvelike pojednostavljuje poslovanje (69%), povećava sigurnost (50%) te donosi uštede (15%)“, poručila je Sanja Žigić, direktorica kompanije Mastercard u Hrvatskoj.

Gotovo polovica ispitanih domaćih malih i srednjih poduzetnika (46%) unajmila je POS terminal te za njega plaća mjesečnu naknadu kao postotak obujma kartičnih plaćanja. Nadalje, četvrtina (24%) ih najam POS terminala plaća mjesečnom naknadom na osnovi ukupne vrijednosti transakcija, dok tek rijetki (6%) najam POS terminala plaćaju jedinstvenom mjesečnom naknadom. S druge strane, još je manji broj onih koji su kupili (4%) ili besplatno dobili (4%) takav uređaj.

Među onima koji nemaju POS terminal, još je uvijek velik broj (76%) onih koji ga nemaju namjeru uvoditi. S druge strane, ono što bi motiviralo neke od njih je širenje poslovne ponude (11%), besplatno korištenje uređaja (8%), drugačiji poslovni model (6%), potencijalne koristi (3%) te zakonodavni okvir (1%) prema kojem bi, primjerice, posjedovanje POS terminala bilo obavezno, ili bi donosilo porezne olakšice.

Prema istraživanju, 13% malih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj ne razmatra opciju uvođenja inovacija u svoje poslovanje, dok je većina (60%) neodlučna. Ipak, jedan dio ih o tome razmišlja, a inovacije koje namjeravaju uvesti u svoje poslovanje su beskontaktno (8%) i mobilno plaćanje (8%), uvođenje plaćanja karticama online (8%), P2P plaćanje ili izravan prijenos sredstava od jednog potrošača drugome (4%), digitalni novčanik (4%), card on file rješenje (3%), dodavanje platne opcije postojećem programu vjernosti (2%) te biometrijska rješenja (1%).

Pin It

Izbor urednika...

Test: Huawei Mate 20 Pro
Porsche među telefonima
Test: Adata XPG Gammix S11 480GB SSD
warp speed među SSD-ovima
Test: QBrick System One
prvi i zadnji kovčeg za alat koji ćete trebati
Test: Einhell VARRITO
jedan za sve
Test: Oral-B Genius 10000N
pametno pranje zubi
View this post on Instagram

Vozili smo novu Mazdu 3

A post shared by CroPC.net (@tehnologija) on

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675