| | | |

SAP objavio rezultate za treći kvartal 2018. godine

Pin It

Brz rast cloud poslovanja, zajedno sa solidnim rastom prihoda od podrške i dalje povećava udio predvidljivog prihodaBrz rast cloud poslovanja, zajedno sa solidnim rastom prihoda od podrške i dalje povećava udio predvidljivog prihoda

Softverska kompanija SAP objavila je financijske rezultate za treće tromjesečje 2018. godine. U tom razdoblju, rast novih rezervacija cloud usluga dosegao je stopu od 36% (37% prema nepromjenjivom tečaju)

Pretplate na cloud usluge i prihodi od podrške rasli su 39% gledano iz godine u godinu, na 1,3 milijarde eura (MFSI ) te na 41% (prema ne-MFSI i nepromjenjivom tečaju). Prihodi od softvera pali su za 9%, gledano iz godine u godinu, i sada iznose 937 milijuna eura (izraženo prema MFSI), ili 8% (ne-MFSI, prema nepromjenjivom tečaju). Iako je SAP ostvario znatan prihod od softvera u Azijsko-pacifičkoj regiji i Japanu te Kini, korisnici u obje Amerike i dijelovima regije EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika) prelaze na cloud i hibridne modele uporabe softvera brže nego što se to očekivalo. SAP, sa svojom proširenom ponudom koju čini Intelligent Suite u cloudu, i jedinstvenom ponudom hibridnih rješenja, kapitalizirao je taj tržišni trend. To se odrazilo i u novom broju softverskih i cloud licenci gdje je zabilježen rast od 12% (prema nepromjenjivom tečaju) u trećem tromjesečju, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Prihod od cloud usluga i softvera rastao je 7%, na 5,01 milijardi eura (MFSI), ili 10% (ne-MFSI i nepromjenjivom tečaju). Ukupni prihod rastao je 8% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, na 6,02 milijarde eura, ili 10% (ne-MFSI i nepromjenjivom tečaju).

Brz rast cloud poslovanja, zajedno sa solidnim rastom prihoda od podrške i dalje povećava udio predvidljivog prihoda. Postotak ukupnog prihoda koji se ostvaruje od pretplate na cloud usluge te od cloud i softverske podrške rastao je, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, tri postotna boda, na 68% u trećem tromjesečju ove godine.

Unatoč tome što je udio u ukupnom prihodu od pretplate na cloud i od usluga u trećem tromjesečju rastao više od očekivanja, operativna dobit je, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, niža za 6% i iznosi 1,24 milijarde eura (MFSI), a rasla je 11% mjereno prema (ne-MFSI i nepromjenjivom tečaju). Na operativnu dobit izraženu prema MFSI najviše su utjecali veći troškovi kompenzacijskih naknada isplaćenih u dionicama. Kao što je najavljeno još u siječnju 2018., kompanija očekuje pozitivan utjecaj na ukupni prihod i dobit, nakon prihvaćanja MFSI 15 pravila financijskog izvještavanja u ovoj godini. U trećem tromjesečju pozitivan učinak novog načina financijskog izvještavanja na SAP-ovu operativnu dobit iznosio je oko 74 milijuna eura. Zarada po dionici pala je za 1%, na 0,82 eura, mjerena prema MFSI, no rasla je za 13%, na 1,14 eura (prema ne-MFSI).

Što se tiče operativnog tijeka gotovine, u prvih devet mjeseci ove godine on je iznosio 3,48 milijardi eura, što je pad od 16 posto, gledano u usporedbi istog razdoblja iz godine u godinu. Pad operativnog tijeka gotovine nastao je najviše zbog veće isplate kompenzacija u dionicama, većih poreznih davanja i isplatama osiguranja te tečajnim razlikama. Tijek gotovine koja je bila na slobodnom raspolaganju, gledano u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, manji je za 26 posto, i iznosio je 2,34 milijarde eura. Manje gotovine na raspolaganju SAP je imao i zbog prije najavljenih dodatnih kapitalnih troškova u ovoj godini. Na kraju trećeg tromjesečja, neto likvidnost je bila - 2,78 milijardi eura.

Pin It

Izbor urednika...

Test: Huawei Mate 20 Pro
Porsche među telefonima
Test: Adata XPG Gammix S11 480GB SSD
warp speed među SSD-ovima
Test: QBrick System One
prvi i zadnji kovčeg za alat koji ćete trebati
Test: Einhell VARRITO
jedan za sve
Test: Oral-B Genius 10000N
pametno pranje zubi

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675