Huawei

Bosch ostvario svoje ciljeve u 2022. unatoč teškim uvjetima

Bosch je nedavno najavio da će u deset godina uložiti oko 950 milijuna eura u centar za projektiranje i proizvodnju u Suzhouu u Kini
Bosch je nedavno najavio da će u deset godina uložiti oko 950 milijuna eura u centar za projektiranje i proizvodnju u Suzhouu u Kini
Bosch je nedavno najavio da će u deset godina uložiti oko 950 milijuna eura u centar za projektiranje i proizvodnju u Suzhouu u Kini

Unatoč izazovnoj makroekonomskoj situaciji, Bosch je u poslovnoj godini 2022. uspješno povećao prodaju i rezultat. Prema preliminarnim brojkama Grupa Bosch ostvarila je ukupnu prodaju u iznosu od 88,4 milijarde eura

Prodaja je, dakle, porasla nekih 12 posto u odnosu na lani, tj. nekih 10 posto nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike. Operativna dobit prije odbitka kamata i poreza (EBIT) dosegla je 3,7 milijardi eura. Očekuje se da će operativna marža iznositi oko četiri posto.

„Zahtjevna poslovna godina 2022. još je jednom pokazala da je Bosch otporan na krize i da istodobno posjeduje nevjerojatnu snagu inovacija”, rekao je dr. Stefan Hartung, predsjednik upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH, tijekom prezentacije preliminarnih poslovnih rezultata društva. „U uvjetima koji su i dalje zahtjevni osiguravamo svoje prilike za rast širom svijeta ciljanim ulaganjima i širenjem međunarodne prisutnosti. Želimo ljudima širom svijeta pružiti „Tehnologiju za život” i tako dati vrijedan doprinos društvu: od ekološki prihvatljivog grijanja i uštede energije do održive mobilnosti.”

Bosch je nedavno najavio da će u deset godina uložiti oko 950 milijuna eura u centar za projektiranje i proizvodnju u Suzhouu u Kini. U centru će se izrađivati rješenja za mobilnost i proizvodi u područjima elektrifikacije i automatizacije koji su posebno projektirani kako bi ispunjavali zahtjeve lokalnog tržišta.

Bosch istodobno pomaže pojačati status Europe kao visokotehnološkog područja: „Odličan je primjer širenje naših tvornica poluvodičkih pločica u Dresdenu i Reutlingenu”, izjavio je Hartung. „Do 2026. namjeravamo uložiti dodatne tri milijarde eura u svoje poslovanje s poluvodičima, a time i pridonijeti sprječavanju nestašica čipova u sektoru mobilnosti.”

Bosch se također namjerava više usredotočiti na svjetsko širenje svojeg poslovanja u mjestima kao što su Egipat, Indija, Meksiko, SAD i Vijetnam.

Promjene tržišnih i tehnoloških uvjeta potaknute povezivošću, automatizacijom i posebice elektrifikacijom, zajedno s rastućom važnošću održivosti, Boschu će poslužiti kao pokretači rasta u nadolazećim godinama. Dodatna potražnja u regijama u nastajanju poput zemalja ASEAN-a omogućit će daljnji rast tržišta. Hartung zbog toga vjeruje da je društvo u dobrom položaju s obzirom na situaciju s gospodarskom i energetskom politikom. Međutim, nestašice energije koje pokreću inflaciju dugoročno bi mogle negativno utjecati na potrošnju, a time i na monetarnu stabilnost. Stoga je pozdravio restriktivnu monetarnu politiku koju je uvela središnja banka. U isto je vrijeme upozorio na nastajanje svjetskih gospodarskih blokova.

„Rascjepkanost gospodarskih sustava ugrožava snagu inovacija i prosperitet za sve”, rekao je Hartung. „Najvažnije od svega, za borbu protiv klimatskih promjena potrebna je međunarodna suradnja. Transformacija energetskih sustava mora ostati priuštiva, ne smije dovesti do prekida napajanja energijom u poduzećima ili kućanstvima i trebala bi ostaviti fosilna goriva iza sebe kad god je to moguće.”

Tehnologije gorivnih članaka i vodika
Tehnologije gorivnih članaka i vodika
Tehnologije gorivnih članaka i vodika

Rekao je da Bosch igra svoju ulogu u tome i da ubrzava tempo razvoja tehnologije gorivnih članaka i vodika.

„Što se tiče elektromobilnosti,” izjavio je Hartung, „bilježimo neprestano visok broj narudžbi.” Bosch stoga očekuje da će u tom segmentu ostvariti prodaju u iznosu od šesti milijardi eura već 2026. Već se sad očekuje da će poslovanje električnim osovinama i motorima u Kini ove godine donijeti dobit.

 20 milijardi eura na kućanskim proizvodima

Bosch je 2022. u Njemačkoj već povećao broj prodanih jedinica dizalica topline za 50 posto
Bosch je 2022. u Njemačkoj već povećao broj prodanih jedinica dizalica topline za 50 posto
Bosch je 2022. u Njemačkoj već povećao broj prodanih jedinica dizalica topline za 50 posto

Ne dovodeći u pitanje sve izazove koje donosi energetska i klimatska kriza, ona povećava svjetsku potražnju za ekološki prihvatljivom tehnologijom. Time se i za Bosch otvaraju raznovrsne nove mogućnosti: društvo već ostvaruje prodaju kućanskih proizvoda veću od 20 milijardi eura.

„Naš asortiman proizvoda može pozitivno utjecati na otprilike 90 posto potrošnje energije u kući”, rekao je dr. Christian Fischer, zamjenik predsjednika Boscheva upravnog odbora, koji je odgovoran i za poslovanje društva u području tehnologije za kućanstvo i graditeljstvo. „Osamdeset i pet posto te brojke odnosi se na grijanje i toplu vodu, a petnaest posto na kućanske uređaje.”

Bosch je 2022. u Njemačkoj već povećao broj prodanih jedinica dizalica topline za 50 posto. Očekuje se da će europsko tržište dizalica topline od sada do 2025. rasti od 25 do 35 posto godišnje, a u Boschu gotovo 40 posto, što će mu omogućiti rast tržišnog udjela. Zato društvo širi svoj proizvodni kapacitet za dizalice topline u Europi: dodatno proizvodno postrojenje u Eibelshausenu u Njemačkoj od početka godine radi većim intenzitetom. Bosch vidi daljnji potencijal za rast u transformaciji energetskih sustava.

„Međutim, ta transformacija mora biti priuštiva”, izjavio je Fischer. „Ne smiju se podcijeniti troškovi renovacije i nadogradnje zgrada.” To objašnjava zašto se Bosch koncentrira na hibridne sustave grijanja koji se sastoje od dizalice topline i plinskog kotla. Zamjenik predsjednika društva Bosch u budućnosti vidi dodatan potencijal u kombiniranoj optimizaciji protoka energije u vozilima i zgradama: „Elektrificiramo sve, od bicikala do hidraulike, a jednako se dobro snalazimo sa zgradama i s automobilima.”

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.