| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Hrvatski Telekom završio prvo tromjesečje u pozitivnom tonu - CroPC.net

Hrvatski Telekom završio prvo tromjesečje u pozitivnom tonu

Hrvatski Telekom završio je tromjesečje u pozitivnom tonu
Hrvatski Telekom završio je tromjesečje u pozitivnom tonu
Hrvatski Telekom završio je tromjesečje u pozitivnom tonu

U prvom tromjesečju 2021. godine Hrvatski Telekom zabilježio je stabilan rast uz povećanje neto konsolidiranih neto prihoda za 56 milijuna kuna, odnosno 3,2% u odnosu na prvo tromjesečje 2020. godine

Prihodi su povećani ponajprije zahvaljujući većim prihodima od pokretnih telekomunikacija (46 milijuna kuna, odnosno 6,0%) i ponovnom rastu prihoda od nepokretnih telekomunikacija (12 milijuna kuna, odnosno 1,5%), dok su na prihode sistemskih rješenja utjecali drugačiji rokovi sklapanja poslova (3 milijuna kuna, odnosno -1,6%).

EBITDA nakon najmova je u prvom tromjesečju 2021. godine povećana za 25 milijuna kuna, odnosno 4,0%, što je rezultat povećanja zabilježenog kako u HT Grupi u Hrvatskoj (4,3%), tako i u Crnogorskom Telekomu (0,2%). Marža EBITDA-e nakon najmova iznosila je 36,0%. Bitno za istaknuti je i nastavljen rast EBITDA-e nakon najmova koja je zabilježila rast drugo tromjesečje zaredom zahvaljujući pozitivnom komercijalom zamahu i provedenim transformacijskim mjerama.

Neto dobit je smanjena jer veća EBITDA i manji porezi nisu bili dovoljni da se neutralizira veća amortizacija proizišla iz većih ulaganja u prethodnim razdobljima, a koja su samo u posljednjih pet godina iznosila više od 9 milijardi kuna

Usprkos zahtjevnom okruženju Hrvatski Telekom nastavio je povećavati pokrivenost 5G mrežom. U prvom tromjesečju 2021. godine tako je 5G mrežom pokriveno dodatnih 17 gradova, čime je ukupno pokriveno 1,5 milijuna stanovnika u 34 grada diljem Hrvatske.

U prvom tromjesečju 2021. godine Hrvatski Telekom i dalje je bio usredotočen na izgradnju optičke infrastrukture i uvođenje nepokretne pristupne mreže sljedeće generacije (NGA), a s ciljem  povećanja pokrivenosti optičkom mrežom koja je budućnost nepokretne mreže i primarni preduvjet za digitalizaciju Hrvatske. Hrvatski Telekom je zaključno s prvim tromjesečjem pokrio više od 370.000 kućanstava FTTH-om u, što predstavlja rast od 29% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom je optička pristupna mreža (FTTx) s krajem tromjesečja bila dostupna za ukupno 531.000 kućanstava (rast od 19,3% u odnosu na prošlu godinu).

Osvrćući se na poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2021., Konstantinos Nempis, glavni direktor Hrvatskog Telekoma, izjavio je: „Poslovanje u prvom tromjesečju 2021. godine i dalje je bilo pod utjecajem COVID-19 pandemije. Usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, Hrvatski Telekom zadržao je svoj strateški fokus te nastavio ulagati u infrastrukturu i digitalizaciju zemlje. Zahvaljujući ulaganjima u infrastrukturu dodatno smo povećali svoju optičku mrežu, udvostručili smo broj gradova pokrivenih 5G mrežom u odnosu na 2020. godinu, a još snažniji pristup usmjeren na korisnike održava se u visokom zadovoljstvu korisnika. Naše aktivnosti rezultirale su dobrim poslovnim rezultatima, koji su odraženi u rastu prihoda i EBITDA-e nakon najmova, a što su čvrsti temelji za daljnji održivi i profitabilan rast.”

Pin It

Recenzije

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675