| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Stručnjaci Vertiva predviđaju važnost javne usluge podatkovnih centara u 2021. godini - CroPC.net

Stručnjaci Vertiva predviđaju važnost javne usluge podatkovnih centara u 2021. godini

Vertiv
Vertiv
Vertiv

Kako se svijet suočen s pandemijom COVID-19 naizgled preko noći premjestio online, važnost podatkovnih centara i neumoljivo oslanjanje na njih u svim slojevima života postali su trajna priča u krizi

Ta će se stvarnost na nove načine manifestirati u 2021. kada će podatkovni centri i povezani informacijski sustavi izaći iz pandemije kao četvrta ključna korisnost (uz vodu, struju i plin), zajedno sa svim očekivanjima i odgovornostima koje iz toga proizlaze. Navedeno je svrstano među nadolazeće trendove za podatkovne centre u 2021. godini koje su identificirali stručnjaci iz Vertiva, globalnog dobavljača kritične digitalne infrastrukture i rješenja za kontinuitet poslovanja.

Podatkovni centri dugo drže visoke standarde dostupnosti, ali pomak prema javnom položaju bit će primjetan na dva načina. Prvo, velika očekivanja o dostupnosti mreže proširit će se duboko u ruralna i udaljena područja, donoseći kritične aplikacije većem dijelu stanovništva. To će povećati pritisak na podatkovne centre da održe vezu čak i na vanjskom edgeu svojih mreža. Drugo, izbrisat će se svaka razlika između dostupnosti i povezanosti, budući da mogućnost osiguravanja i zaštite veze na sve više distribuiranih hibridnih mreža postaje nužnost, baš kao i svaka tradicionalna mjera neprekidnog rada podatkovnog centra.

"Podatkovni centri se već neko vrijeme kreću prema statusu javnih usluga, ali pandemija je iskristalizirala potrebu za uspostavljanjem neke vrste službene zaštite koja je uobičajena za druge javne usluge. Pritom se ne radi samo o radu od kuće, iako je i to jedan dio. Još važnije, radi se o potpori digitalne ekonomije u njenom najkritičnijem obliku, koji uključuje povećano korištenje telemedicine i zdravstva, pojačanu e-trgovinu i globalne telekomunikacije i masovne medije.", rekao je Gary Niederpruem, glavni direktor za strategiju i razvoj u Vertivu.

Pandemija je učinkovito uspostavila novu polaznu osnovu za digitalnu infrastrukturu kako se industrija prilagođavala i na kraju prešla preko globalnog zatvaranja. U tom kontekstu, stručnjaci tvrtke Vertiv identificirali su još nekoliko nastajućih trendova koje treba pratiti u 2021. godini:

  • Ubrzana digitalizacija: COVID-19 imat će trajni učinak na radnu snagu i IT sustave koji podržavaju novi model rada od kuće. Stručnjaci Vertiva očekuju da će se ulaganje u IT infrastrukturu potaknuto pandemijom nastaviti i širiti, omogućujući sigurnije, pouzdanije i učinkovitije radne mogućnosti na daljinu. Vidljivost i upravljanje na daljinu postat će najvažniji za uspjeh ovog modela rada od kuće. Već su se pojavile mogućnosti servisa na daljinu, kako bi se smanjila potreba za pozivima za servis na licu mjesta, a ta će se praksa vjerojatno nastaviti dugo nakon pandemije. Svi oprezni koraci poduzeti rano u krizi bit će ubrzani kako pandemija ulazi u 2021. godinu, a organizacije te promjene ne prihvaćaju kao privremeni zaobilazak, već kao trajnu prilagodbu načinu rada i poslovanja. S vremenom će se promijeniti ono što se radi na licu mjestao u odnosu prema onome što se radio na daljinu, a promjenu će pokrenuti kupci koji žele minimizirati svoju prisutnost na licu mjesta. To daje prednost povezivanju, daljinskom nadzoru, analizi podataka, pa čak i umjetnoj inteligenciji za donošenje odluka.

"Oporavak zahtijeva promjenu načina razmišljanja većine organizacija. Nema povratka. Potrebno je resetiranje usredotočeno na pomicanje prema naprijed.", rekao je John-David Lovelock, ugledni potpredsjednik za istraživanje u Gartneru.

  • Donošenje mogućnosti velikih podatkovnih centara u male prostore i edge: Današnji je edge kritičniji i složeniji, on je funkcionalno proširenje podatkovnog centra, a ne IT ormar iz prošlosti. Troškovi i složenost spriječili su primjenu najboljih praksi podatkovnih centara u tim prostorima, ali i to se mijenja. Vertivovi stručnjaci predviđaju kontinuirani fokus na dovođenje hyperscalea i mogućnosti velikih poduzeća na edge lokacije. To uključuje veću inteligenciju i kontrolu, veći naglasak na dostupnost i upravljanje toplinom te veću pozornost na energetsku učinkovitost u svim sustavima.

“Gdje god postoji velika gustoća obrade podataka, postojat će potražnja za edge računarstvom. Ta će potražnja i razmjeri zahtijevati otporniju i inteligentniju edge infrastrukturu. „Primjetno je širenje edga u mnogim zemljama, a na kraju će se proširiti i na tržišta u razvoju. Razmještanje edga također je usko povezano s drugim ključnim trendovima kao što su 5G i održivost okoliša, a integracija edge mjesta s energetskim mrežama može podržati prijelaz prema obnovljivim izvorima energije." rekao je Giordano Albertazzi, predsjednik tvrtke Vertiv za Europu, Bliski Istok i Afriku (EMEA).

  • Tema 5G mreže okreće se prema potrošnji i energetskoj učinkovitost: U ovoj ranoj fazi planiranja i pokretanja 5G-a, rasprava se usredotočila na krajnje blagodati tehnologije - povećanu širinu pojasa i smanjeno kašnjenje, kao i aplikacije koje će to omogućiti. No, kako mnoge zemlje započinju s uvođenjem 5G-a 2021. godine, a rani korisnici počinju koristiti širinu i opseg, fokus će se prebaciti na značajno povećanje potrošnje energije koju donosi 5G i strategije za učinkovitije i djelotvornije korištenje. Zgušnjavanje mreže potrebno za potpuno ostvarivanje obećanja o 5G, neizbježno dodaje povećanu potrebu za energijom - procjenjuje se da je 3,5 puta veća od 4G. U sljedećoj godini usredotočit će se na upravljanje tim značajnim povećanjem potrošnje energije istraživanjem učinkovitijih proizvoda i praksi.
  • Održivost dolazi u prvi plan: 5G je jedan dio šire priče o održivosti. Kako se širenje podatkovnih centara nastavlja, pa čak i ubrzava, posebno u hyperscale prostoru, pružatelji usluga u cloudu i pohranjivanju suočavaju se s povećanom kontrolom zbog potrošnje energije i vode. Intenziviranje razgovora o klimatskim promjenama i promjena političkih vjetrova u Sjedinjenim Američkim Državama i na globalnoj razini samo će povećati fokus na industriju podatkovnih centara, koja čini približno 1% globalne potrošnje energije. U nadolazećoj će se godini dogoditi val inovacija usmjerenih prema energetskoj učinkovitost u cijelom sustavu podatkovnih centara. Prednosti za operatore podatkovnih centa su jasne, počevši od smanjenja troškova, poštivanja postojećih i predviđenih zakona i goodwilla koji dolazi s uspostavljanjem vodeće pozicije u globalnom pokretu za održivost. Potražite važne inovacije u prostoru podatkovnih centra, posebno u području upravljanja toplinom.
Pin It

Recenzije

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675