| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Više od 50% vlasnika privatnih tvrtki očekuje pad prihoda u nadolazećim mjesecima - CroPC.net

Više od 50% vlasnika privatnih tvrtki očekuje pad prihoda u nadolazećim mjesecima

S većim zahtjevima za povećanje prihoda, privatne tvrtke također traže druge načine povećanja profita

S većim zahtjevima za povećanje prihoda, privatne tvrtke također traže druge načine povećanja profita

Privatne tvrtke suočavaju se sa značajnim posljedicama pandemije COVID-19, samo 9 % ispitanika anketiranih u veljači i ožujku 2020. očekivalo je pad prihoda; u lipnju 2020. taj je broj skočio na 51 %, ali neke privatne tvrtke bolje su prebrodile oluju

Najnovije istraživanje o tvrtkama u privatnom vlasništvu u regiji EMEA, koje pokriva 53 zemlje, pokazuje da se neke privatne tvrtke izdvajaju i bolje rade pod pritiskom. Istraživanje je identificiralo tvrtke koje kombiniraju brojne osobine - one koji su usredotočene na kupca, orijentirane na ljude, tehnološki opremljene i fleksibilne - kao „predvodnici agilnosti“. Ovi zagovornici agilnosti zauzimaju strateški pristup otpornosti i donose teške odluke glede radne snage i smanjenja troškova, a pritom nastavljaju ulagati u ključna područja koja će zadržati njihovu konkurentnost, uključujući obuku i usavršavanje te nove tehnologije.

S obzirom na utjecaj upute za ostanak kod kuće u nekim regijama i potrebu zaštite osoblja od rizika zaraze, mnoge tvrtke su se okrenule modelima rada od kuće gdje je to moguće - više od 60 % ispitanika iz privatnih poduzeća izjavilo je da omogućavaju rad na daljinu. To vrijedi i za predvodnike agilnosti i manje agilne tvrtke. No, predvodnici agilnosti istodobno čine više kako bi pripremili svoju radnu snagu za budućnost – 57 % tvrtki koje su predvodnici u agilnosti kaže da obučavaju i usavršavaju radnike u usporedbi sa samo 40 % tvrtki koje to nisu.

Usavršavanje će u budućnosti također biti od presudne važnosti za osiguravanje konkurentnosti, a pokazuje da se tvrtke aktivno traže rješenje za nedostatak vještina koji smo vidjeli u prošlogodišnjem istraživanju. "

Privatne tvrtke također favoriziraju opcije koje zadržavaju osoblje umjesto smanjenja broja zaposlenih – ukupno 64 % ispitanika iz privatnih tvrtki zahtjeva korištenje godišnjih odmora ili plaćenih prekovremenih sati kao način upravljanja utjecajem pandemije naspram 34 % onih koji kažu da smanjuju radnu snagu otpuštanjem. Zadržavanjem zaposlenika kad god je to moguće, privatne tvrtke moći će izaći iz pandemije COVID-19 jače.

U 2020. godini održavanje likvidnosti postaje sve važnije. Predvodnici agilnosti vještiji su u poduzimanju koraka u svrhu poboljšanja svoje novčane pozicije. Dvije trećine (66 %) predvodnika agilnosti kažu da poboljšavaju upravljanje obrtnim kapitalom, kao dio svoje reakcije na nedavnu krizu, u usporedbi sa samo 45 % onih koji to nisu.

S većim zahtjevima za povećanje prihoda, privatne tvrtke također traže druge načine povećanja profita. Predvodnici agilnosti, ali i oni koji to nisu, kažu kako koriste mjere smanjenja troškova, poput smanjenja marketinških budžeta ili otkazivanja usluga koje nisu ključne, kao načina upravljanja utjecajem pandemije. Ali važno je napraviti smanjenja na način koji ne šteti poslovanju i preusmjeriti troškove na područja koja su ključna za rast. Kako bi to postigle, kompanije bi trebale revidirati strateške prioritete i prilikom smanjenja razumjeti kritične točke u svom vrijednosnom lancu.

Predvodnici agilnosti predvode na ovom putu. Na primjer, iako se može doći u napast smanjiti ulaganja u tehnologiju kao brz način smanjenja troškova, većina predvodnika agilnosti (58 % u odnosu na 41 % onih koji to nisu) zapravo povećava svoju upotrebu novih tehnologija. Iako se opskrbni lanac često smatra isključivo operativnim, istinska izvrsnost opskrbnog lanca može biti i jak razlikovni čimbenik. Više od polovice predvodnika agilnosti (52 %) uvodi promjene u svoje strategije opskrbnog lanca kao način na koji se nose s pandemijom.

Jedan od ključeva uspjeha u izazovnom okruženju jest razumijevanje cjelokupnog tržišnog krajolika. Anketa pokazuje da predvodnici agilnosti žele razumjeti svoja tržišta i segmente kupaca koji im služe kao način pozicioniranja svojih tvrtki i jačanja položaja. Većina predvodnika agilnosti smatra širenje na nova tržišta ili segmente klijenata (58%) kao i napuštanje tržišta koja se pokažu neprofitabilnima (57 %), presudnim za uspjeh u budućnosti. Neki će koristiti pripajanja i stjecanja kao način poticanja rasta, a 39 % predvodnika agilnosti kaže da će to biti ključno.

Ispitanici iz privatnih poduzeća također uvode nove proizvode i usluge dizajnirane  za zadovoljenje potreba kupaca. Gotovo tri petine predvodnika agilnosti (57 %) to smatra kritičnim, daleko više od onih koji to nisu. Isti broj, 57 %, također vjeruje da će promjena ili prilagođavanje njihovog poslovnog modela biti od vitalnog značaja za budući uspjeh.

Najagilnije tvrtke su isto tako svjesne da će teško samostalno postići uspjeh. Predvodnici agilnosti će vjerojatnije smatrati ključnom suradnju s partnerima na postizanju svojih ciljeva, bilo putem strateških saveza (58 % prema 39 % ostalih) ili suradnjom sa start-up tvrtkama (29 % naspram 20 % ostalih).

Pin It

Recenzije

View this post on Instagram

A post shared by CroPC.net (@tehnologija) on

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675