| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Bosch se posvetio tehnološkim inovacijama i borbi protiv klimatskih promjena - CroPC.net

Bosch se posvetio tehnološkim inovacijama i borbi protiv klimatskih promjena

Trenutačno su u prvom planu opsežne mjere za smanjenje troškova i osiguranje likvidnosti

Nakon što je obustavilo proizvodnju na gotovo 100 Boschevih lokacija diljem svijeta ovog mjeseca, društvo se sustavno priprema za postupno povećanje proizvodnje

Bosch je već započeo proizvodnju maski za lice. Čak i u ovom trenutku trinaest Boschevih postrojenja u devet država (od Barija u Italiji i Burse u Turskoj do Andersona u SAD-u) preuzelo je inicijativu i proizvode navedene maske za lokalne potrebe. Osim toga, društvo trenutačno postavlja dvije potpuno automatizirane proizvodne linije na lokaciji Stuttgart-Feuerbach, a uslijedit će linije na lokaciji Erbach u Njemačkoj te u Indiji i Meksiku.

S obzirom na pandemiju koronavirusa, Bosch očekuje velike izazove za svjetsko gospodarstvo u tekućoj poslovnoj godini: „Pripremamo se za globalnu recesiju koja će imati znatan učinak i na naše poslovanje u 2020. godini”, rekao je prof. Stefan Asenkerschbaumer, glavni financijski direktor i zamjenik predsjednika Boscheva upravnog odbora.

Na temelju dosadašnjih poznatih učinaka, Bosch u ovom trenutku očekuje da će automobilska proizvodnja pasti za najmanje 20 posto u 2020. godini. U prvom tromjesečju ove godine prodaja Grupe Bosch pala je za 7,3 %, što znači da je već sada mnogo niža u odnosu na prethodnu godinu. Samo u ožujku 2020. prodaja je pala za 17 posto. S obzirom na mnoge neprilike, tvrka se u nijednom trenutku nije osjećala manje sposobnom za prognoziranje budućnosti.

Trenutačno su u prvom planu opsežne mjere za smanjenje troškova i osiguranje likvidnosti. To uključuje smanjenje broja radnih sati i smanjenje troškova proizvodnje, što je već provedeno na mnogim lokacijama diljem svijeta, smanjenje plaća stručnjaka i upravitelja, uključujući izvršno vodstvo, te produljenje rokova za ulaganja. Osim toga, Bosch je već početkom 2020. pokrenuo sveobuhvatan program za poboljšanje konkurentnosti.

Unatoč izazovima zbog trenutačnih okolnosti, Bosch slijedi svoj dugoročni strateški plan: dobavljač tehnologije i usluga i dalje sustavno nastoji ostvariti ambiciozne klimatske ciljeve te razvija djelatnosti potrebne za podržavanje širenja održive mobilnosti.

Prije otprilike godinu dana Bosch je najavio da će biti prvo industrijsko poduzeće koje globalno posluje i koje će postati klimatski neutralno na svih svojih 400 lokacija diljem svijeta do kraja 2020. godine.

„Taj ćemo cilj ostvariti”, rekao je Denner. „Na kraju 2019. postigli smo ugljičnu neutralnost na svim svojim lokacijama u Njemačkoj. Do danas smo prešli 70 posto puta prema ostvarenju istog cilja diljem svijeta.” Kako bi ugljična neutralnost postala stvarnost, Bosch ulaže u energetsku učinkovitost, povećava udio obnovljivih izvora energije u svojoj opskrbi energijom, kupuje veću količinu zelene električne energije i neutralizira neizbježne emisije ugljika. „Udio neutralizacije emisija ugljika bit će znatno niži nego što je planirano za 2020. godinu te će iznositi samo 25 posto umjesto gotovo 50 posto. Drugim riječima, napredujemo brže nego što smo očekivali u poboljšanju kvalitete mjera koje poduzimamo”, izjavio je Denner.

Kada je riječ o borbi protiv klimatskih promjena, Bosch uvodi dva nova pristupa kako bi osigurao da njegov trud ima umnožavajući učinak u gospodarstvu. Jedan od ciljeva jest da uzlazne i silazne djelatnosti duž lanca vrijednosti budu što je više moguće klimatski neutralne, od „kupljene robe” do „uporabe prodanih proizvoda”. Očekuje se da će do 2030. povezane emisije (opseg 3.) pasti za 15 posto, odnosno za više od 50 milijuna metričkih tona godišnje. U tu je svrhu Bosch, u dogovoru s Inicijativom za znanstveno utemeljene ciljeve, postavio cilj, čime je postao prvi dobavljač automobilske opreme koji se obvezao na mjerljiv cilj. Nadalje, društvo namjerava objediniti znanje gotovo 1000 Boschevih stručnjaka diljem svijeta i iskustvo stečeno kroz više od 1000 vlastitih projekata energetske učinkovitosti u novom savjetodavnom društvu pod nazivom Bosch Climate Solutions.

Borba protiv klimatskih promjena ubrzava strukturne promjene u mnogim sektorima. Bosch u suradnji s društvom Powercell već radi na komercijalizaciji sklopova prenosivih gorivnih članaka za uporabu u vozilima. Njih se planira plasirati na tržište 2022. Bosch se namjerava uspješno pozicionirati na još jednom rastućem tržištu na ovaj način: već 2030. godine jedan od osam novoregistriranih teških kamiona mogao bi imati pogon na gorivni članak. Bosch u suradnji s društvom Ceres Power razvija stacionarne gorivne članke. Oni mogu napajati objekte kao što su računskim centri električnom energijom. Bosch predviđa da će do 2030. godine tržište za elektrane na bazi gorivnih članaka vrijediti više od 20 milijardi eura.

Osim toga, Bosch želi postati predvodnik na tržištu elektromobilnosti. Zato društvo namjerava uložiti otprilike 100 milijuna eura u proizvodnju električnih sustava pogonskih sklopova u svojim postrojenjima u Eisenachu i Hildesheimu. Elektrifikacija se počinje rabiti i u tehnologiji grijanja, primjerice u modernizaciji sustava grijanja. „Predviđamo desetljeće elektrifikacije u kotlovnici”, izjavio je Denner. S tim u vidu, Bosch ulaže dodatnih 100 milijuna eura u svoje poslovanje povezano s toplinskim crpkama te namjerava proširiti rad na njihovu razvoju i udvostručiti tržišni udio.

 

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675