| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Rekordan pesimizam predsjednika uprava za ovu godinu - CroPC.net

Rekordan pesimizam predsjednika uprava za ovu godinu

Predsjednici uprava su također sve više zabrinuti zbog kibernetičkih prijetnji, klimatskih promjena i štete za okoliš

Predsjednici uprava su također sve više zabrinuti zbog kibernetičkih prijetnji, klimatskih promjena i štete za okoliš

Ulaskom u novo desetljeće, predsjednici uprava pokazuju rekordne razine pesimizma u globalnom gospodarstvu, a 53 % ih u 2020. godini predviđa pad stope gospodarskog rasta

To je povećanje s 29 % u 2019. godini i sa samo 5 % u 2018. - najviši stupanj pesimizma otkad smo ovo pitanje počeli postavljati 2012. Nasuprot tome, broj predsjednika uprava koji planiraju povećanje stope gospodarskog rasta smanjio se sa 42 % u 2019. na samo 22 % u 2020. godini. Ovo su neki od ključnih rezultata PwC-ovog 23. istraživanja skoro 1.600 predsjednika uprava iz 83 zemalja širom svijeta, objavljenog jučer na Godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u švicarskom Davosu.

Pesimizam predsjednika uprava u pogledu globalnog gospodarskog rasta posebno je značajan u Sjevernoj Americi, zapadnoj Europi i na Bliskom istoku jer 63 % predsjednika uprava u jednoj, 59 % u dugoj i 57 % u trećoj regiji predviđa niži globalni rast u predstojećoj godini.

Predsjednici uprava također nisu toliko pozitivni u pogledu perspektiva vlastitih kompanija u predstojećoj godini, a samo 27 % predsjednika uprava kaže da su „vrlo uvjereni“ u rast vlastite organizacije tijekom sljedećih 12 mjeseci, što je najniža razina koju smo vidjeli od 2009., pad sa 35 % prošle godine.

Iako su razine povjerenja općenito niže u cijelom svijetu, postoji velike razlike od zemlje do zemlje, a Kina i Indija pokazuju najviše razine povjerenja među najvećim gospodarstvima od 45 % prva, odnosno 40 % druga, SAD s 36 %, Kanada sa 27 %, Ujedinjena Kraljevina s 26%, Njemačka s 20%, Francuska s 18% i Japan s najmanje optimističnim predsjednicima uprava sa samo 11 % njih vrlo sigurnih u rastuće prihode u 2020. godini.

Sveukupno, SAD sa 30 % samo zadržava svoje vodstvo kao glavno tržište na kojem predsjednici uprava traže rast tijekom sljedećih 12 mjeseci, jedan postotni bod ispred Kine s 29 %. Međutim, trajni trgovinski sukobi i političke napetosti ozbiljno su umanjili privlačnost SAD-a kineskim predsjednicima uprava. U 2018. godini 59 % kineskih predsjednika uprava odabralo je SAD kao jedno od njihova tri najbolja tržišta rasta, a u 2020. godini to se drastično spustilo na samo 11 %. Ono što je bio gubitak za Ameriku, bio je dobitak za Australiju, a 45 % kineskih predsjednika uprava sada Australiju gleda kao prvo tri najvažnije tržište za rast u odnosu na samo 9 % prije dvije godine.

Ostale zemlje koje čine prvih pet po rastu nepromijenjene su u odnosu na prošlu godinu - Njemačka (13 %), Indija (9 %) i Ujedinjena Kraljevina (9 %). To je vrlo dobar rezultat za Ujedinjenu Kraljevinu, s obzirom na nesigurnost koju je stvorio Brexit. Australija je tek izvan prvih pet, pojačana zbog povećane privlačnosti kineskim predsjednicima uprava.

Predsjednici uprava su također sve više zabrinuti zbog kibernetičkih prijetnji, klimatskih promjena i štete za okoliš, no unatoč sve većem broju ekstremnih vremenskih događaja i intenzitetu rasprave o tom pitanju, značaj drugih prijetnji i dalje zasjenjuje klimatske promjene koje još uvijek predsjednicima uprava ne ulaze u prvih deset prijetnji rastu.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675