| | | |

Kroz digitalno usavršavanje, tvrtke u sektoru financijskih usluga omogućavaju svojim zaposlenicima prelazak s analognog na digitalno

Pin It

U prvim godinama digitalne transformacije radne snage, troškovi razvoja bit će visoki, a povrat ulaganja možda neće biti tako značajan kao što će to biti u kasnijim godinamaU prvim godinama digitalne transformacije radne snage, troškovi razvoja bit će visoki, a povrat ulaganja možda neće biti tako značajan kao što će to biti u kasnijim godinama

PwC-ovo izvješće o digitalnim transformacijama radne snage u sektoru financijskih usluga Fit to compete: Accelerating digital workforce transformation in financial services, koje je dio naše serije izvješća pod nazivom New world, New skills, naglašava potrebu za digitalnim usavršavanjem u svim segmentima sektora financijskih usluga (osiguranje, bankarstvo i kapitalna tržišta te upravljanje imovinom) u različitim regijama svijeta

Tvrtke u sektoru financijskih usluga moderniziraju svoje tehnološke sustave, potiču inovacije, uvode automatizaciju s ciljem smanjenja troškova i prilagođavanja korisničkog iskustva kako bi ispunile očekivanja svojih klijenata koja se brzo mijenjaju. No nikakvo ulaganje u digitalizaciju ne može im pomoći u potpunom ostvarivanju novih financijskih ciljeva i dostizanju novih razina produktivnosti uz radnu snagu koja je zaglavila u analognom.

Budući da banke i fondovi više nemaju prednost kod zapošljavanja diplomanata, potrebno je pokloniti veću pozornost iskustvu zaposlenika i deklariranoj svrsi organizacije. Tehničke vještine, izvrsne vještine analitike podataka i sposobnost kreativnog rješavanja problema koje traže tvrtke iz sektora financijskih usluga, odlike su visokokvalificiranih stručnjaka. Ovi pojedinci, bilo da je riječ o dugogodišnjim ili novim zaposlenicima, nemaju strpljenja s postojećim infrastrukturama i sve češće žele raditi za tvrtke koje zastupaju visoko-tehnološke vrijednosti - tvrtke koje su agilne i digitalne.

Iako niti jedna regija još nije riješila probleme povezane s pronalaskom i osposobljavanjem kvalificiranih radnika, svaka je regija utvrdila vlastita prioritetna područja. Primjerice, regija Azije i Pacifika povećala je ulaganja u start-up poduzeća i osposobljavanje kvalificiranih radnika, Sjeverna Amerika usredotočila se na usavršavanje postojeće radne snage, a Europa ulaže u snažan sustav tehničkog obrazovanja.

U prvim godinama digitalne transformacije radne snage, troškovi razvoja bit će visoki, a povrat ulaganja možda neće biti tako značajan kao što će to biti u kasnijim godinama. Upravljanje ovim očekivanjima ključnih dionika važan je dio procesa. Naše je istraživanje utvrdilo šest koraka koji su zajednički svim organizacijama iz sektora financijskih usluga u njihovoj transformaciji radne snage od analogne ka digitalnoj.

  1. Postavite jasne ciljeve koji se očekuju od digitalne radne snage - Jasno definirajte poslovnu korist koju želite ostvariti kroz svoja ulaganja u digitalno usavršavanje. Za mnoge tvrtke primarni je cilj optimizirati vrijednost ovih ulaganja, omogućavajući svojim zaposlenicima stjecanje vještina potrebnih za prihvaćanje i učinkovitu primjenu digitalnih alata.
  2. Pričajte dojmljivu priču o vrijednosti digitalnog usavršavanja - Sve razine organizacije trebale bi razumjeti viziju i korist digitalne transformacije. Način na koji predstavite svrhu same transformacije i predanost njenom ostvarenju presudan je za njezin uspjeh. Kada zaposlenici u potpunosti shvate koje prednosti oni sami mogu ostvariti, organizacija će lakše uspostaviti kulturu digitalne radoznalosti, samostalnog učenja i inovacija.
  3. Odredite fokusiranu polaznu točku - Najveći broj organizacija bira ograničen segment radne snage kao pilot skupinu za inicijative digitalnog usavršavanja. Razmislite o formiranju pilot skupine koja odražava odgovarajuće razine različitosti unutar čitave organizacije u vidu, primjerice, spola, dobi, funkcije, staža, vještina i lokacije. Osim toga, razmislite o alternativnim modelima segmentacije dionika koji ne uključuju samo staž, demografiju ili ostale uobičajene načine ponašanja i osobine.
  4. Povežite program s ostalim segmentima organizacije - Ključno je povezati inicijativu digitalnog usavršavanja s postojećim programima učenja i razvoja te programima za razvoj ljudskih potencijala unutar čitave organizacije kako bi se potaknulo sudjelovanje zaposlenika.
  5. Pripremite se na otpor - Pokretanje uspješnog programa može biti zahtjevno, a prepreke će se nedvojbeno pojaviti. Unaprijed doznajte što bi moglo brinuti vaše zaposlenike, a i što bi mogle biti moguće neplanirane posljedice vaših inicijativa. Kreirajte promišljene planove za izvanredne situacije kako biste se na vrijeme mogli uhvatiti ukoštac s tim „nuspojavama“ i izazovima u slučaju potrebe. Otvoreni komunikacijski kanali ključni su kako bi zaposlenici prihvatili programe.
  6. Mjerenje napretka i usmjerenost ka održivim rezultatima - Ključno je uspostaviti dugoročnu digitalnu strategiju razvoja radne snage s ključnim točkama svake etape projekta i mogućnošću mjerenja uspjeha. Također je ključno angažirati zaposlenike u ranom i čestom izvještavanju o napretku.
Pin It

Izbor urednika...

Test: Huawei Mate 20 Pro
Porsche među telefonima
Test: Adata XPG Gammix S11 480GB SSD
warp speed među SSD-ovima
Test: QBrick System One
prvi i zadnji kovčeg za alat koji ćete trebati
Test: Einhell VARRITO
jedan za sve
Test: Oral-B Genius 10000N
pametno pranje zubi

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675