| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Bosch ulaže milijarde u klimatske aktivnosti i kakvoću zraka - CroPC.net

Bosch ulaže milijarde u klimatske aktivnosti i kakvoću zraka

Grupa Bosch povećava napore u borbi protiv klimatskih promjena i za poboljšanje kakvoće zraka

Grupa Bosch povećava napore u borbi protiv klimatskih promjena i za poboljšanje kakvoće zraka

Poslovna godina 2018. bila je uspješna za Bosch Grupu, tvrtka je povećala svoj prihod od prodaje na rekordnih 78,5 milijardi eura, operativna dobit prije odbitka kamata i poreza (EBIT) dosegla je 5,5 milijardi eura

Unatoč visokim početnim ulaganjima u područja kao što su elektrifikacija i automatizacija mobilnosti, marža operativne dobiti prije odbitka kamata i poreza ponovno se poboljšala u 2018. i porasla sa 6,8 % iz 2017. godine na 7,0 %. Bosch je povećao izdatke za istraživanje i razvoj na 7,3 milijarde eura, tj. 9,3 % prihoda od prodaje. Kapitalni su izdaci porasli za 14 % na 4,9 milijardi eura, tj. 6,3 % prihoda od prodaje. Bosch je otvorio gotovo 8000 novih radnih mjesta diljem svijeta u 2018.; više od pola tih radnih mjesta bilo je u području istraživanja i razvoja.

Bosch očekuje da će se u tekućoj godini gospodarski razvoj usporiti. Prema predviđanjima tvrtke, svjetsko će gospodarstvo porasti za samo 2,3 %. Čimbenike koji opterećuju globalno gospodarstvo, među ostalim, čine trgovinski sporovi, visoke razine duga u europskim državama i smanjenje proizvodnje automobila. Unatoč teškoj situaciji u industrijama i regijama koje su važne za Bosch, tvrtka očekuje da će u 2019. prodaja blago premašiti rezultate iz 2018. Prodaja je u prvom tromjesečju ove godine bila gotovo jednaka onoj u prethodnojgodini. Neovisno o tim kratkoročnim izgledima, Grupa Bosch povećava napore u borbi protiv klimatskih promjena i za poboljšanje kakvoće zraka.

„Klimatske promjene nisu znanstvena fantastika; one se doista događaju. Ako Pariški sporazum želimo shvatiti ozbiljno, onda se klimatske aktivnosti ne smiju smatrati samo dugoročnim težnjama. One se moraju odvijati ovdje i sada”, kazao je dr. Volkmar Denner, predsjednik upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH, na tvrtkinoj godišnjoj konferenciji za tisak. „Vrlo ozbiljno shvaćamo zabrinutost ljudi u pogledu kakvoće čistoga zraka u gradovima. Kao predvodnici u području inovacija, želimo pružiti tehnološka rješenja za ekološke probleme.” Denner je uz to dodao: „Zabrane prometa, prosvjedi zbog dizelskog goriva, „žuti prsluci” i prosvjedi petkom protiv klimatskih promjena pokazuju da tvrtke moraju pokrenuti klimatske aktivnosti i ponuditi nova rješenja za kakvoću zraka u gradovima da bi se stabilizirala društvena atmosfera.”

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), oko 90 % svjetske populacije udiše toksični zrak. Bosch teži ostvarenju ambiciozna cilja u vidu popravljanja te situacije: „Onečišćenje zraka zbog prometa želimo svesti gotovo na nulu. Da bismo to ostvarili, rješenje ne tražimo samo ispod poklopca motora automobila”, rekao je Denner. Tvrtkin projekt smanjenja koncentracije onečišćujućih tvari gotovo do nule počiva na trima stupovima: Bosch razvija tehnologiju za pogonske sklopove s niskom razinom onečišćujućih tvari, surađuje s općinskim poglavarstvima na projektima za održavanje stalnog protoka prometa i provodi sustav upravljanja mobilnošću tvrtke na svojim lokacijama.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675