| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Britvica kao produkt visoke tehnologije - posjetili smo Gillette tvornicu - CroPC.net

Britvica kao produkt visoke tehnologije - posjetili smo Gillette tvornicu

Kada nam je stigao poziv za posjet P&G Gillette tvornicu u Poljskom gradu Lodz, bila je to prilika koja se ne propušta

Posjetili smo P&G Gillette tvornicu u Poljskom Lodzu, gdje smo dobili priliku upoznati se s tehnologijom izrade jedne britvice

Kao tehnološkom mediju svaki poziv za posjet nekoj tvornici, razvojnom ili istraživačkom centru i sličnim odjelima uvijek nam probudi znatiželju. Kada nam je stigao poziv za posjet P&G Gillette tvornicu u Poljskom gradu Lodz, bila je to prilika koja se ne propušta.

Postrojenje se proteže na golemih 19 hektara (190.000 m2)! Figurativno, tvornica je velika kao 27 nogometnih igrališta

Jedna od najvećih

Prva pomisao koja nam se vrtjela u glavi bila je što to može biti komplicirano u proizvodnji britvica. Svakako, nismo htjeli podcijeniti proizvodnju ovih proizvoda, no prije posjete Gillette tvornici smatrali smo da je to jednostavan proizvod. No, kako to često biva, nakon posjeta uvjerili smo da britvica nikako nije jednostavan proizvod, kako za razvoj, tako i za proizvodnju. Prije nekoliko „fun fact“ navoda, spomenimo kako je tvornica u Poljskoj primarno orijentirana za opskrbu proizvoda za regiju centralno istočne Europe, a u koju spada i Lijepa naša. Međutim, proizvodi se pored Europe izvoze i u 70-ak drugih zemalja. Ono što nažalost nemamo često prilike vidjeti u Hrvatskoj jer nam je industrija poprilično slabašna, u Poljskoj, odnosno gradu Lodz možete vidjeti na puno mjesta. Svoje tvornice ovdje imaju brojni, a P&G je s tvornicom Gillette ovdje napravio svoju drugu najveću tvornicu na svijetu i prvu po veličini za Gillette. Postrojenje se proteže na golemih 19 hektara (190.000 m2)! Figurativno, tvornica je velika kao 27 nogometnih igrališta. U tvornici svakodnevno radi 1.200 ljudi, a svojim radom tvornica osigurava posao za još 1.300 osoba koje rade u brojnim partnerskim tvrtkama, a koje su na neki način involvirane u rad tvornice. To je ta snaga industrijske proizvodnje, koju nažalost u ovim razmjerima rijetko viđamo u Hrvatskoj, no to je tema za neku drugu priču. Vratimo se na Gillette.

Prva britvica na svijetu predstavljena je davne 1901. godine od strane izumitelja King C. Gillette

Žilet

Ime Gillette na našim prostorima sinonim je za britvice za brijanje. Većina i dalje za britvicu kaže žilet, pa i mi sami. U tome nismo jedina zemlja, primjerice upravo Poljska ima također riječ kao izvedenicu riječi Gillette.  Prva britvica na svijetu predstavljena je davne 1901. godine od strane izumitelja King C. Gillette. Po njemu ovaj brend upravo i nosi slavno ime Gillette. Gospodin King C. Gillette predstavio je prvu britvicu za sigurno korištenje doma s kojom su se muškarci mogli jednostavno, brzi i sigurno obrijati. Takve britvice u gotovo istovjetnom obliku prodavale su se i na našem tržištu sve do nedavno, a u nekim zemljama svijeta i dalje su iznimno popularne. Međutim, viziju i energiju gospodina King C. Gillette, tvrtka Gillette živi sve godine svoga postojanja, pa tako inovacija na ovom polju ne nedostaje. Godine 1975. Gillette je predstavio prvu britvicu s dvije oštrice, 1985. godine imali smo britvice pomične glave i trakom lubrikanta, 1990. godine predstavljene su prve britvice s oštricama postavljenim na oprugu (oštrice mogu lakše pratiti obrise lica), 1998. godine predstavljen je Mach 3 s tri oštrice koji je i danas aktualan. Inovacije, možda malo neopaženo, ali i danas izlaze iz tvornice Gillette. Recimo Fusion 5 s pet oštrica predstavljen 2010. godine koji imamo u nekoliko varijacija, te Gillette Skinguard koji nudi brijanje za one koji imaju osjetljivu kožu. U obilasku tvornice upoznali smo se s fazama proizvodnje, od testiranja do završne kontrole. Metal, plastični granulati, sirovine za sapune i lubrikante  te druge ulazne sirovine pod strojevima i ljudskom rukom postaju završni proizvod koji se naprednom tehnologijom kontrolira u gotovo 40-ak točaka. Za taj posao koriste se senzori koji Gillette proizvode kontroliraju do preciznosti 10-ak puta manje od promjera vlasi kose! Stoga, kada uzmete Gillette oštricu u ruke budite sigurni kako to nije samo britvica, u rukama imate proizvod visoke tehnologije.

Metal, plastični granulati, sirovine za sapune i lubrikante  te druge ulazne sirovine pod strojevima i ljudskom rukom postaju završni proizvod koji se naprednom tehnologijom kontrolira u gotovo 40-ak točaka

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675