| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Dell EMC tehnološka rješenja za vozila budućnosti - CroPC.net

Dell EMC tehnološka rješenja za vozila budućnosti

O tehnološkim rješenjima, budućnosti automobilske industrije i poslovnim aspektima svoja mišljenja donose stručnjaci iz Dell EMC

Brzi tempo rasta proizvodnje i razvoja industrije podataka za vozila i vozače, uključujući nestrukturirane podatke putem senzora i radara te podataka o objektima i platformama za pohranu, stvara mogućnosti za nove poslovne modele u automobilskoj industriji

Dell EMC razvija i analizira mogućnosti pohranjivanja tih podataka koji podupiru razvoj tehnologije i aplikacija koje se koriste u razvoju autonomnosti vozila. O tehnološkim rješenjima, budućnosti automobilske industrije i poslovnim aspektima svoja mišljenja donose stručnjaci iz Dell EMC.

Gdje I kako oblikovanje podataka utječe na razvoj automobilske industrije?

Postoji nekoliko područja gdje podaci danas oblikuju auto industriju i postavljaju pozornicu za neke nove poslovne modele:

  • "ADAS (Napredni upravljački programi za upravljačke programe) - uključuje tehnologije kao što su sustavi za praćenje oznaka na cesti, automatsko kočenje, inteligentna prilagodba brzine i slično
  • "Povezani automobili“ - Automobili postaju inteligentniji, s više prilagođenih funkcija. Neki automobili su izravno povezani s 4G podatkovnim mrežama, a velik dio razgovora oko novih poslovnih modela izravan je rezultat ovog trenda.
  • Sveti gral povezanih automobila - potpuno autonomno vozilo koje zahtijeva sustav koji ne samo da obrađuje dolazne podatke u stvarnom vremenu, već i donosi informirane odluke. Međutim, doći do te točke zahtijeva prikupljanje ogromnih količina podataka kako bi uistinu razvili autonomno vozilo.

Koje su tržišne mogućnosti?

Mogućnosti su brojne. Primjerice proizvođači bi mogli povezati navigaciju i GPS informacije s lokaliziranim uslugama krajnjeg odredišta. Ako idete na nogometnu utakmicu, vaš automobil možda može ponuditi prijedloge za opcije parkiranja u blizini. Velika većina vozača spremna je platiti uslugu koja uči njihovo vozilo najbržim rutama od posla do kuće pri tom izbjegavajući gužve nudeći im mogućnost da si svakodnevno uštede do 20 minuta puta. Dell EMC rješenja za pohranu podataka iskorištena su u suradnji s poznatim proizvođačem automobila čija flota od 100 testnih automobila svakodnevno šalje preko 30 TB podataka kako bi ove usluge uskoro postale i stvarnost.

Pohrana podataka imat će veliku ulogu u razvoju automobilske industrije, primjerice vozači će sve više težiti digitalnom iskustvu i mogućnostima koje im vozilo može ponuditi. Područje u kojem će se pohrana podataka najviše iskorištavati je razvoj potpuno autonomnih vozila – bit će potrebne iznimno velike količine podataka i inovativna napredna tehnološka rješenja za pohranu istih kako bi se vozila mogla „istrenirati“ da budu autonomna.

Koje su koristi za proizvođače automobila? Zašto bi trebali prikupljati, spremati I analizirati velike količine podataka?

Vidjeli smo u drugim industrijama da podaci postaju jedina najveća vrijednost tih tvrtki. Automobilska industrija neće biti drugačija. Proizvođači automobila morat će provesti puno testiranja i provjere valjanosti, a to znači da će morati implementirati infrastrukturu za pohranu podataka centralno iz različitih senzora i izvora, da bi ih potom konsolidirali u masivno jezero podataka, a zatim omogućili proizvođačima pristup i analizu tih podataka i označili razne incidente u različitim podacima u različitim formatima. Ako, primjerice, gradite sustav automatskog kočenja, trebate biti u stanju utvrditi kad se drugi automobil brzo zaustavio ispred vašeg vozila.

Koji su izazovi pri implementaciji infrastrukture za pohranu podataka?

Prvi je izazov prikupljanje podataka, za ADAS sustav I povezane automobile proizvođači moraju pohraniti velike količine podataka različitih sustava u različitim formatima. Ujedno je potrebno i pripremiti logistiku koja podrazumijeva adekvatan broj testnih vozila opremljenih sa senzorima za prikupljanje podataka te tehnološko rješenje za brzo prikupljanje tih podataka u jedan bazni centar.

Drugi je izazov prikupiti analize tih podataka koji uobičajeno dolaze u raznim formatima primjerice video ili lidar podatci koji se vrlo razlikuju. Činjenica da su ti podaci nestrukturirani potiče izazov jer moraju biti razvrstani i obilježeni meta podacima kako bi bili korisni u osposobljavanju sustava. S centraliziranom platformom za pohranu proizvođačima se omogućuje analiza ekstremno velikih datoteka koje se brzo proliferiraju.

Konačno, s obzirom na nevjerojatnu količinu podataka, količina vremena za prijenos velikih količina podataka u oblak može biti značajna. Čak i uz 100Gbps mrežu unutar podatkovnog centra, veza s javnim oblakom bit će dio toga. To dovodi do kompromisa: dodjeljivanje prioriteta brzini ili smanjenje skupa podataka. Stoga, u tvrtki Dell EMC, nude jedno isplativo podatkovno jezero gdje se masivne količine podataka svih vrsta mogu kombinirati i obraditi naprednim mogućnostima analize.

Koji su sigurnosni izazovi s kojima se susrećemo pri implementaciji hibridnog oblaka?

Imate ove ogromne, nevjerojatno vrijedne podatke i želite ih zaštititi, ali istovremeno morate omogućiti pristup istima. Hibrid je apsolutno način na koji će ovaj pristup biti omogućen. Neki će podatci morati biti na rubu odnosno dodatno zaštićeni u slučajevima izoliranog incidenta i morati biti vraćeni natrag u bazu podataka.

Tu je i problem isplativosti pohrane. Većina javnih rješenja za oblak naplaćuje pristojbe za pristup i izlazak, što znači da se analize ili slanje podataka u javnom oblaku naplaćuju.

Kako očekujete da će se upravljanje podatcima razvijati i monetizirati te promijeniti automobilsku industriju?

"S obzirom na važnost podataka u isporuci novih digitalnih iskustava i usluga korisnicima, od ključnog je značaja za automobilske tvrtke da imaju uspostavljenu platformu koja može pratiti sve ove podatke. Sve je u pravim omjerima, sposobnosti pohranjivanja i upravljanja različitim vrstama podataka bez složenosti i silosa i bez pretjeranih troškova.

 

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675