| | | | |

powered_by_lenovo_2020 25 godina Audi RS modela - CroPC.net

25 godina Audi RS modela

U Audiju, oznaka „RS” predstavlja filozofiju koju pokreće težnja za top performansama i savršenstvom

U Audiju, oznaka „RS” predstavlja filozofiju koju pokreće težnja za top performansama i savršenstvom

Prije 25 godina na tržištu je predstavljen prvi Audijev RS model u obliku modela Audi RS 2 Avant, što predstavlja početak priče o uspjehu

Sa svojom bliskosti s moto utrkama i njihovom ekskluzivnosti, Audijevi RS modeli su uvijek posjedovali posebnu fascinaciju. Do danas, tvrtka Audi Sport GmbH, prije quattro GmbH, ukupno je predstavila 25 RS modela. U 2019., predstavljeno je šest dodatnih inovacija, od kojih su dva potpuno nova RS modela.

U Audiju, oznaka „RS” predstavlja filozofiju koju pokreće težnja za top performansama i savršenstvom.

„Svaki RS model odražava strast koju unosimo u razvoj naših automobila visokih performansi”, rekao je Oliver Hoffmann, upravni direktor tvrtke Audi Sport GmbH. „Već 25 godina naši klijenti doživljavaju RS modele kao savršene suputnike u svakodnevnom životu, koji odražavaju čiste emocije i maksimalno uživanje u vožnji.”

RS modeli su predvodnici svojih linija proizvoda. Oni predstavljaju performanse, prestiž i ekskluzivnost na granici tehničkih mogućnosti bez ikakvog gubitka svakodnevne iskoristivosti. Mnogi od njih su pioniri u njihovim tržišnom segmentima i predvodnici tehničkih inovacija – to vrijedi za Audi RS 4 Avant s moćnim biturbo V6 motorom prije 19 godina i jednako za model TT RS (kombinirana potrošnja goriva u l/100 km: 8,0–7,9; kombinirane CO2 emisije u g/km: 181) i njegov višestruko nagrađivani, snažni pet cilindrični motor u najnovijoj inačici. Od modela RS 2 Avant do modela RS 4 Cabriolet: dinamičnost ukorijenjena u tradiciju RS modeli uznemiruju mirne vode već četvrt stoljeća, a posebnu pažnju treba obratiti na pet događaja.

1994. godine, model Audi RS 2 Avant (232 kW/315 KS) sa svojim četiri-ventilskim, pet- cilindričnim motorom, koji se od tada koristi, napisao je prvo poglavlje RS priče. S ovim automobilom kompanija je uspostavila segment dinamičnih karavana visokih performansi. Njegov quattro pogon sa samo-blokirajućim središnjim diferencijalom, koji se dokazao u moto utrkama i relijima, omogućio je savršeni prijenos ovih visokih performansi na cestu.

1999. godine, Audi RS 4 Avant, koji se bazirao na tadašnjem modelu S4, predstavljao je novu dimenziju u smislu snage u srednjoj klasi. Ispod poklopca sav posao je obavljao V6 motor zapremine 2,7 litara, s pet ventila po cilindru i biturbo prednabijanjem, kao i u modelu S4. Inženjeri tvrtke, koja se onda nazivala quattro GmbH, razvili su pogonski agregat koji je već tada bio jako snažan, kako bi imao još više agilnosti i još veći okretni moment za uporabu u modelu RS 4. U suradnji s tvrtkom Cosworth Technology, glava cilindara je novo razvijena, usisna i ispušna grana su revidirane, a poprečni presjek dovoda zraka je povećan na usisnoj i kompresijskoj strani. Nadalje, turbo punjači su povećani, a tlak prednabijanja je narastao u odnosu na model S4. Kao rezultat, RS 4 je razvijao maksimalnu snagu od 280 kW (380 KS) umjesto 195 kW (265 KS).

2005. godine slijedila je druga generacija RS 4 modela. Ovu generaciju su karakterizirale razne inovacije, od kojih su mnoge potekle iz moto sporta. Među njima se ističe V8 motor sa snagom od 309 kW (420 KS). To je prvi put da se ovaj proizvođač oslonio na kombinaciju direktnog ubrizgavanja benzina i koncepta visokih okretaja, koja je omogućila do 8.250 o/min. Ovaj motor s direktnim ubrizgavanjem benzina, omogućio je veću snagu preko učinkovitije proizvodnje mješavine goriva i zraka. U modelu R8, koji je doživio uspjehe na stazi Le Mans, FSI tehnologija je već impresivno dokazala svoje performanse. 2007. godine ovaj motor je također ugrađen u prvoj generaciji modela Audi R8. Ovjes je nudio najnoviju generaciju stalnog pogona na sve kotače kao i Dynamic Ride Control sustav kontrole tvrdoće ovjesa koji je prvi put korišten 2002. u modelu RS 6. Sa svojom asimetričnom dinamičnom raspodjelom okretnog momenta s odnosom od 40 posto na prednjoj i 60 posto na stražnjoj osovini, ovaj profinjeni quattro pogon sa samo-blokirajućim središnjim diferencijalom, osigurao je optimalno držanje podloge. Prvi i, do danas, jedini RS 4 Cabriolet model, osigurao je užitak vožnje na otvorenom s bogatom glazbenom podlogom V8 motora.

2008. godine pojavio se model RS 6 Avant, sportski automobil u obliku nenametljivog poslovnog karavana. S potpuno novo razvijenim V10 motorom s FSI direktnim ubrizgavanjem, biturbo prednabijanjem, suhim karterom kao u moto sportu, kao i quattro stalnim pogonom na sve kotače, RS 6 Avant se postavio ispred konkurencije. S impresivnom snagom V10 motora od 426 kW (580 KS) i okretnim momentom od 650 Nm, RS 6 Avant je do danas najsnažniji serijski proizvedeni Audijev model. Blok ovog V10 motora napravljen je iz aluminijske slitine hlađenim procesom lijevanja pri niskom tlaku – tehnološki naprednog materijala koji kombinira nisku masu i visoku čvrstoću. Klipnjače spojene bregaste osovine su mehanički izložene, što je rezultiralo u masi motora od samo 278 kilograma. S druge strane, kako bi se zadovoljili najuzbudljiviji zahtjevi u smislu dinamičnosti vozila, krug motornog ulja je uključivao podmazivanje sa suhim karterom, koji je iskušan i testiran u moto sportu. Vanjski spremnik ulja i modul pumpe za ulje, koja radi s nekoliko stupnjeva usisavanja, osigurali su stalno podmazivanje svih komponenata motora i dva turbo punjača. Danas se ova tehnologija visokih performansi koristi u modelu Audi R8 (kombinirana potrošnja goriva u l/100 km*: 13,1–12,9; kombinirane CO2 emisije u g/km*: 297–293.

2011. godine, RS 3 Sportback koji je s pet cilindričnim motorom razvijao snagu od 250 kW (340 KS), RS filozofiju je donio u kompaktnu klasu. 2013. godine, model RS Q3 je otvorio još jedan tržišni segment kao prvi kompaktni SUV. Pokretan je s poprečno ugrađenim 2,5-litrenim pet cilindričnim motorom, koji se koristi u modelima TT RS i RS 3. S manje od 50 centimetara dužine, ovaj motor je bio jako kompaktan. To je učinilo da ovaj motor dugog hoda klipova (provrt x hod 82,5 x 92,8 milimetara) bude savršen za poprečnu ugradnju. U početku je razvijao snagu od 228 kW (310 KS), ali ona se od kraja 2014. povećala na 250 kW (340 KS). Performanse modela RS Q3 koji je uslijedio 2016. čak su dosegle 270 kW (367 KS).

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675