| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Boscheva tehnologija podučava automobile letenju - CroPC.net

Boscheva tehnologija podučava automobile letenju

S pomoću Boschevih senzora koji se već upotrebljavaju u serijskim vozilima, univerzalna upravljačka jedinica osmišljena je da osigura mogućnost određivanja položaja letećih taksija u svakom trenutku, što omogućuje precizno i sigurno upravljanje taksijima

Budući da su prometne gužve česta pojava u svjetskim gradovima, frustrirani vozači ponekad usmjere pogled prema nebu tražeći pomoć „odozgo”, za nekoliko bi godina nebo uistinu moglo ponuditi stvarno rješenje

Boston Consulting Group predviđa da će ljudi diljem svijeta letjeti letećim taksijima 1 milijardu puta u 2030. godini, nakon što se uspostave usluge dijeljenja i na redovitim linijama iznad tla. Osim toga, većina tih zračnih taksija moći će letjeti bez pilota. Bosch radi na najmodernijoj tehnologiji senzora kako bi letove učinio posebno sigurnima, udobnima i praktičnima.

„Prvi leteći taksiji trebali bi poletjeti u velikim gradovima najkasnije u 2023. godini. Bosch planira igrati glavnu ulogu u oblikovanju ovog budućeg tržišta”, tvrdi Harald Kröger, predsjednik Boscheva poslovnog područja Automotive Electronics.

Kako bi pomogao ostvariti taj cilj, Bosch je pronašao prazninu na tržištu. Konvencionalna tehnologija u zrakoplovnoj industriji preskupa je, preglomazna i preteška za uporabu u autonomnim letećim taksijima. Međutim, moderni senzori koji se upotrebljavaju i za automatiziranu vožnju ili u sustavu ESP (elektronički program stabilnosti) protiv proklizavanja potencijalno mogu popuniti tu prazninu. Stoga je tim inženjera udružio desetke senzora kako bi stvorio univerzalnu upravljačku jedinicu za leteće taksije.

S pomoću Boschevih senzora koji se već upotrebljavaju u serijskim vozilima, univerzalna upravljačka jedinica osmišljena je da osigura mogućnost određivanja položaja letećih taksija u svakom trenutku, što omogućuje precizno i sigurno upravljanje taksijima. Potrebne podatke omogućuju senzori ubrzanja i brzine skretanja po smjeru leta koji precizno bilježe, primjerice, kretanje i napadni kut letećih vozila. Za razliku od postojećih senzorskih sustava u sektoru zrakoplovne industrije, od kojih neki stoje desetke tisuća ili čak nekoliko stotina tisuća eura, Bosch može primijeniti svoje rješenje za samo djelić tog troška. Razlog tomu činjenica je da tvrtka upotrebljava senzore testirane u proizvodnji koje Bosch razvija i proizvodi za automobilsku industriju već dugi niz godina.

„S pomoću Boscheva rješenja želimo civilno zrakoplovstvo letećim taksijima učiniti pristupačnim velikom broju pružatelja usluga”, izjavio je Marcus Parentis, voditelj Boscheva tehnološkog tima zaduženog za upravljačke jedinice za električne lake letjelice. Osim toga, Boschevi senzori iznimno su maleni i lagani. Proizvođači letećih taksija mogu s lakoćom ugraditi Boschevu senzorsku kutiju u svoja zračna vozila na principu „uključi i pokreni”.

Očekuje se značajan rast tržišta tijekom predstojećih godina za letove električnim zračnim taksijima u gradovima. Početak probnih letova zakazan je za 2020. godinu u gradovima kao što su Dubai, Los Angeles, Dallas i Singapur. Početak komercijalnih operacija stručnjaci očekuju u 2023. godini. Iako će piloti u početku vjerojatno biti u vozilu, laka bi letjelica mogla početi samostalno letjeti iznad krovova velikih gradova već 2025. godine, a njome će upravljati osoblje na tlu. Do tada će, kako tvrdi Roland Berger, diljem svijeta u pogonu biti oko 3000 letećih taksija. Ta će brojka narasti na 12 000 do 2030., a do 2050. godine nebom će letjeti nešto manje od 100 000 letećih taksija. Savjetnici iz društva Morgan Stanley procjenjuju da bi tržište za leteće taksije moglo doseći čak 1,35 bilijuna eura (1,5 bilijuna USD) do 2040. godine te se proširiti izvan Sjedinjenih Američkih Država i jugoistočne Azije i također uključiti velike i srednje velike gradove u Njemačkoj. U regijama kao što su Ruhrsko područje, metropolitanska regija Frankfurt Rajna-Majna te metropleks München/Augsburg/Ingolstadt moguće je značajno ubrzati putovanje na male i srednje udaljenosti. Marcus Parentis iz društva Bosch također vjeruje u rastuće tržišne prilike.

„Komuniciramo s proizvođačima letećih taksija iz zrakoplovnih i automobilskih industrija, kao i s razvojnim tvrtkama koje izrađuju zračna vozila i žele pružiti usluge dijeljenja”, izjavio je Parentis. „Nije upitno hoće li leteći taksiji postati stvarnost, već kada”.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675