| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Veći broj automobila srednje veličine ima ugrađenu značajku pomoći pri parkiranju od elitnih modela automobila - CroPC.net

Veći broj automobila srednje veličine ima ugrađenu značajku pomoći pri parkiranju od elitnih modela automobila

Kompaktni automobili i automobili srednje veličine bolje su opremljeni kad je riječ o takvim sustavima
Kompaktni automobili i automobili srednje veličine bolje su opremljeni kad je riječ o takvim sustavima
Kompaktni automobili i automobili srednje veličine bolje su opremljeni kad je riječ o takvim sustavima

Daljinsko parkiranje, sustav pomoći za automatsko zadržavanje vozila u voznoj traci, sustav za otkrivanje umora vozača – ovo su samo neke od mnogih značajki bez kojih kupci novih automobila više ne mogu

Stopa ugradnje sustava za pomoć u vožnji u stalnom je rastu.

„Sve više i više kupaca automobila želi vozilo koje može predvidjeti te čak i reagirati u situacijama koje nastaju tijekom vožnje,” kaže dr. Dirk Hoheisel, član upravnog odbora društva Bosch.

Međutim, iznenađuje činjenica da se značajka pametnog parkiranja najčešće pojavljuje kao dio standardne opreme vozila koja nisu elitni modeli. Baš naprotiv, kompaktni automobili i automobili srednje veličine bolje su opremljeni kad je riječ o takvim sustavima. To pokazuju rezultati procjene društva Bosch na temelju statistike o novoregistriranim automobilima iz 2017. godine. Bilo da je riječ o sustavu upozorenja na blizinu objekta, pomoći pri parkiranju ili kamerama za vožnju unatrag, 55 % novoregistriranih kompaktnih automobila i automobila srednje veličine u Njemačkoj opremljeno je barem jednim sustavom za pomoć pri parkiranju kao dijelom standardne opreme. Za razliku od toga, navedeni udio za elitne modele vozila iznosi samo otprilike 25 %. Uzmu li se u obzir sve klase vozila, sveukupno 45 % novoregistriranih automobila ima barem ugrađen barem jedan sustav za pomoć pri parkiranju kao dio standardne opreme.

Analiza pokazuje da se sustavi za pomoći pri parkiranju nalaze na vrhu popisa željenih značajki automobila u Njemačkoj, nakon čega slijede sustavi za automatsko kočenje u nuždi. Neposredno prije sudara na zadnjem kraju vozila, takvi sustavi pomažu da se posljedice izbjegnu ili ublaže.

„Sustavi za pomoć u vožnji nisu samo zanimljive pomoćne aplikacije koje čine vožnju ugodnijom – oni mogu spašavati živote”, tvrdi Hoheisel.

Iz tog razloga Europska unija trenutačno priprema zakon kojim bi ugradnja sustava za kočenje u nuždi postala obavezna. Očekuje se da to znači da će svi novi modeli automobila morati imati ugrađen takav sustav počevši od 2022. godine. Svjetski forum za usklađivanje pravilnika o vozilima, koji je dio Gospodarske komisije Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE), izradio je pravilnik kojim se to omogućava. Forum preporučuje da se ubuduće unutar EU-a i drugih zemalja na tržište stavljaju isključivo osobni automobili koji imaju ugrađen sustav za kočenje u nuždi. UNECE procjenjuje da se uporabom sustava za pomoć pri kočenju u nuždi može spasiti do 1000 života godišnje unutar EU-a. Od svih novoregistriranih automobila u Njemačkoj u 2017., njih 54 % imalo je ugrađen takav sustav za kočenje u nuždi, dok je za 2016. godinu taj udio iznosio samo 38 %. Procjena statistike o novoregistriranim automobilima iz 2017. također je pokazala da, uz sustave za pomoć pri parkiranju i kočenju, još dva sustava postaju sve popularnija: sustav za otkrivanje umora vozača i sustav za zadržavanje vozila u voznoj traci. Gotovo polovica svih novih automobila može otkriti kad je vozač umoran, a više od trećine automobila ima ugrađen barem jedan sustav za zadržavanje vozila u voznoj traci. Nadalje, nešto manje od 25 % automobila opremljeno je prilagodljivim tempomatom (eng. adaptive cruise control, ACC), dok 9 % novoregistriranih automobila u Njemačkoj već ima djelomično automatizirani sustav za pomoć pri vožnji u gužvama. To pomaže vozaču da se opusti za vrijeme vožnje u gužvi tako da na automobilu postavi naredbu za automatsko praćenje vozila koje se nalazi ispred. Taj sustav preuzima kontrolu i nad ubrzanjem, kočenjem te zadržavanjem automobila unutar vozne trake.

Pin It

Recenzije

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675