Njuškalo
Featured

Bosch na IAA Mobility 2023 predstavio rješenja i tehnologiju za vozilo utemeljeno na softveru

Boschev softver neće promijeniti samo vožnju nego i način proizvodnje vozila
Boschev softver neće promijeniti samo vožnju nego i način proizvodnje vozila
Boschev softver neće promijeniti samo vožnju nego i način proizvodnje vozila

Softver je temelj budućnosti mobilnosti. Nijedno drugo društvo ne može se mjeriti s rješenjima i tehnologijom koju Bosch nudi za vozila utemeljena na softveru u svim domenama – od središnjih računala za vozila do rješenja u oblaku do poluvodiča

Ovdje Bosch ima koristi od svoje snage ne samo u automobilskom softveru nego i u hardveru potrebnom za njega, a već sad bilježi snažan rast u računalima za vozila. Društvo očekuje prodaju od tri milijarde eura u 2026. samo od računala za pomoć vozaču i infozabave. Boschev poslovni razvoj općenito je pozitivan, iako su uvjeti i dalje nestabilni i izazovni.

U poslovnom području Mobilnosti očekuje se uvjerljiv 10-postotni rast prodaje u 2023. nakon prilagodbe zbog učinka tečajne razlike. U taj su rast uključeni cjenovni učinci, ali i izražena povećanja volumena. „Bosch dobro poznaje softver i njime oblikuje budućnost mobilnosti. Naša će tehnologija pretvoriti vozilo utemeljeno na softveru u stvarnost i pomoći da se pojavi na cestama”, rekao je dr. Stefan Hartung, predsjednik Boscheva upravnog odbora, na međunarodnoj izložbi IAA Mobility 2023 u Münchenu.

„U budućnosti mobilnosti utemeljenoj na softveru neće biti bitan samo hardver nego i interakcija softvera iz različitih izvora”, nastavio je Hartung. Bosch se više nego ikad pozicionira i kao softversko društvo za mobilnost, a istodobno nastavlja razvijati svoju hardversku stručnost. Društvo u sklopu tih napora od 1. siječnja 2024. reorganizira svoje poslovno područje Mobilnosti te će se time ojačati suradnja među odjelima. Bosch zapošljava 38 000 razvojnih programera samo u svojem poslovanju povezanom s mobilnosti – više od ijednog drugog društva u automobilskoj industriji.

Sigurnija i održivija mobilnost zahvaljujući Boschevu softveru

Za vozila utemeljena na softveru potrebna je nova, centralizirana informatička i elektronička arhitektura. Bosch je jedno od rijetkih društava koje razvija tu arhitekturu – i koje zna kako upravljati interakcijom između automobilske elektronike i oblaka. Društvo nudi hardverski neovisan softver koji radi na čipovima različitih proizvođača. Jedan od rezultata toga jest poseban međusustav za pomoć vozaču i automatizirane sustave vožnje, koji također pomaže razdvojiti softver i hardver. Vozila u kojima je softver početna točka izvedbe i razvoja mogu vozačima pružiti prilagođeno, digitalno iskustvo vožnje. Nove funkcije u područjima kao što je pomoć vozaču mogu se bežično dodati u automobil putem ažuriranja softvera. „Naviknuli smo se na neprestana ažuriranja na svojim pametnim uređajima. Automobili bi također trebali moći primiti nove funkcije u bilo kojem trenutku, bez obzira na dotjerivanje ili promjenu modela. Automobili će s Boschevim rješenjima za automobilski softver moći činiti više”, rekao je dr. Markus Heyn, član upravnog odbora i predsjednik poslovnog područja Mobilnosti. „Tomu je tako jer je softver ključ daljnjeg unaprjeđivanja praktičnosti i održivosti”, dodao je. U električnim automobilima, naprimjer, softver olakšava povezano upravljanje energijom i toplinom, čime se smanjuje vrijeme punjenja akumulatora do 20 posto.

Poslovanje povezano s elektromobilnošću dobro se razvija za Bosch. Društvo je na putu da u 2026. ostvari prodaju od 6 milijardi eura. Bosch je još prošle godine uspio povećati svoju proizvodnju komponenti za električne automobile za približno 50 posto. U 2023. samo će se proizvodnja elektromotora udvostručiti. Boschev softver također igra ključnu ulogu u široj industriji elektromobilnosti; naprimjer, u automatiziranim sustavima za recikliranje akumulatora. Ne samo da se softverom može utvrditi podrijetlo i stanje akumulatora, nego vođenjem korisnika kroz korake postupka također omogućuje brzo i sigurno rastavljanje akumulatorskih sklopova.

Novi koncept upravljanja neovisan o hardveru

Iako se hardversko i softversko inženjerstvo odvajaju, ona su i obostrano korisna. To se posebice vidi u modernim sustavima zaštite od nezgoda kao što je nova generacija ESP-a. Tu je ključna inovacija novi koncept upravljanja: Vehicle Dynamics Control 2.0. Taj softver može intervenirati ne samo u sustavu kočenja nego i u sustavu električnog pogonskog sklopa i sustavu električnog upravljača. To znači manje upravljanja u suprotnom smjeru i kraći put kočenja, a time i veću sigurnost za vozače. Glavna prednost za proizvođače automobila jest mogućnost integracije novog sustava upravljanja ili u središnje računalo za vozila ili u upravljačku jedinicu za ESP, a u budućnosti će biti dostupan kao zaseban softverski paket. Bit će dio upravljanja kretanjem vozila, softverskog rješenja koje usklađuje sve aspekte kretanja vozila s pomoću središnjeg upravljanja kočnicama, upravljanja, pogonskog sklopa i podvozja.

Boscheva industrijska tehnologija duž cijelog lanca vrijednosti

Međutim, Boschev softver neće promijeniti samo vožnju nego i način proizvodnje vozila. Naprimjer, društvo osigurava opskrbne lance automobila s pomoću rješenja za praćenje. Bilježenjem položaja i stanja transportnih kutija u stvarnom vremenu ovo rješenje omogućuje transparentno i sigurno praćenje. Softver u okviru Industrije 4.0 Nexeed pomaže znatno smanjiti stope otpada u tvornicama akumulatorskih ćelija s njihove trenutačne razine od 10 do 15 posto. Osim toga, Bosch s pomoću umjetne inteligencije (UI) može otkriti anomalije i pogreške u proizvodnji automobila u ranoj fazi, čime se smanjuju proizvodni troškovi. Bosch već upotrebljava takav softver UI-ja u 50 svojih tvornica. U postrojenju društva u Bursi u Turskoj proizvodni troškovi već su znatno manji zahvaljujući softveru.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Kompare
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.